Infographic over vakantiegeld in 2016

 
Kieskeurig.nl publiceert meermaals per jaar de resultaten van consumentenonderzoeken die zij zelf uitvoert. De thema's van deze onderzoeken zijn divers, maar passen goed bij het product Kieskeurig.nl. Bepaalde onderzoeksthema’s keren ieder jaar terug, zoals het thema: vakantiegeld.

Ieder jaar vragen wij werkend Nederland naar wat zij doen met het vakantiegeld. Waar geven ze het aan uit, zijn ze tevreden over de hoogte en hoe snel verwacht men het jaarlijkse extraatje uit te geven? Bijna 800 mensen hebben in 2016 deelgenomen aan de vakantiegeld enquête.

Een aantal opvallende resultaten die wij zijn tegen gekomen:


  • 33% van de besteedt het vakantiegeld ook echt aan vakantie. Goede tweede is sparen met 19%.
  • Jongeren geven het vakantiegeld uit aan elektronica en mode. Ouderen voornamelijk aan de vakantie en sparen het.
  • Vakantiegeld wordt in 2016 minder snel uitgegeven dan in 2015. Zo zegt 25% het vakantiegeld in 2016 binnen een maand uit te geven. In 2015 was dit percentage nog 39%.

Wil je de infographic over vakantiegeld opslaan? Klik hier >>



 



Kwart werknemers ontvangt meer vakantiegeld

In één op de vijf gevallen als gevolg van een salarisverhoging

Hoofddorp, 19 mei 2016 – 25% van de Nederlandse werknemers ontvangt eind mei meer vakantiegeld dan in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Kieskeurig.nl. Een salarisverhoging is voor 22% van de ondervraagden hiervoor de voornaamste reden, terwijl 18% aangeeft meer uren te zijn gaan werken. 11 % is voor een nieuwe werkgever gaan werken, met een hoger salaris dan afgelopen jaar. Over de exacte hoogte van het te ontvangen bedrag maakt driekwart van de werkenden zich niet druk. De overige 25% geeft aan wél op voorhand uit te rekenen hoeveel ze eind deze maand extra gestort krijgen.

Het jaarlijkse extraatje wordt door één derde van de werkenden uitgegeven aan waar het voor bedoeld is: een welverdiende vakantie. Toch kiest ook een deel ervoor om het geld op de spaarrekening te zetten (19%) en bijna 1 op de tien personen gebruikt het om schulden en achterstallige betalingen mee af te lossen. Het bedrag zal daarentegen minder snel uitgegeven worden aan studie, het opknappen van het huis of ondersteuning van een goed doel. Bijna 9 op de 10 personen (87%) maakt de beslissing waaraan het vakantiegeld wordt uitgegeven in overleg met de partner.

Opvallend is dat men verwacht het vakantiegeld minder snel uit te geven dan voorgaande jaren. In 2015 gaf 27% de meevaller binnen een maand uit. In 2016 denkt slechts 19% dit in hetzelfde tijdsbestek te doen. De recente berichtgevingen over het einde van de crisis blijken weinig invloed te hebben op het bestedingsgedrag. Zowel jongeren als ouderen geven aan het vakantiegeld van 2016 niet makkelijker te spenderen dan de afgelopen jaren.

Voor de online versie van het persbericht, klik hier >