Fotograferen en filmen met een drone

Inhoudsopgave

  1. De verschillende soorten drones met camera
  2. De selfie drone: een mini drone met camera
  3. Drone beelden: Hoe goed filmen drones van tegenwoordig?

Vliegen met een drone is leuk, maar je kunt met het onbemande luchtvoertuig ook nog eens prachtige panorama-opnames maken. Voorwaarde is wel dat je een drone met camera aanschaft. Geen probleem, want diverse merken ontwikkelen interessante producten. De meeste drones voor volwassenen hebben een geïntegreerde camera, al is het soms ook mogelijk om een los cameratoestel in een houder te klikken. Wie de beste drone met camera zoekt, komt al snel uit bij modellen die in 4K kunnen filmen. De beelden hiervan ogen tenslotte haarscherp! Ga dus niet zomaar een drone kopen met camera, want er zijn de nodige (kwaliteits)verschillen. Hoog tijd voor een nadere uitleg.

De verschillende soorten drones met camera

Dronefabrikanten besteden de ontwikkeling van de camera geregeld uit aan een gespecialiseerd merk. Logisch, want het bouwen van luchtvoertuigen vereist totaal andere kennis vergeleken met het fabriceren van minuscule camera’s. Niet voor niets werkt de Chinese marktleider DJI op dit gebied nauw samen het Zweedse cameramerk Hasselblad. Bij de luxere drones is het vaak mogelijk om een (defecte) camera te vervangen, al heb je hiervoor wel de hulp van een erkend servicecenter nodig.

Een goede drone camera heeft een lens met een behoorlijke groothoek, zodat het luchtvoertuig een behoorlijk deel van de omgeving kan vastleggen. Verdiep je daarnaast in de bijbehorende cameracapaciteiten. Aankomende dronepiloten kiezen bijvoorbeeld voor een exemplaar met optische zoom, al bestaan er momenteel nog niet zoveel producten die dit kunstje beheersen. Objecten op de grond kun je dankzij de optische zoom van dichtbij vastleggen, zonder dat het ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Verder hebben drones met een grote beeldsensor de voorkeur. In dat geval zijn de beelden ook bij iets minder daglicht nog scherp, zodat je bijvoorbeeld een mooie zonsondergang kunt filmen.

Geïnteresseerden kunnen ook een mini drone met camera overwegen. Gebruikers spreken hierbij ook wel van een selfie drone, aangezien je vanuit de lucht jezelf kunt filmen. Kleine drones hebben over het algemeen een opvouwbaar ontwerp, zodat je het luchtvoertuig eenvoudig opbergt en meeneemt. Ondanks de compacte behuizing hebben de nieuwste generatie minidrones behoorlijk wat techniek in huis. Denk bijvoorbeeld aan een 3-assige gimbal om schommelingen in de lucht te corrigeren en obstakelsensoren voor het automatisch ontwijken van objecten, zoals windmolens en bomen.

De selfie drone: een mini drone met camera

Eigenlijk is iedere mini drone met camera een selfie drone. Via een mobiele app of speciale controller laat de modelvlieger de minihelikopter opstijgen, dalen en draaien. Bovendien kunnen bestuurders de drone voor-, achter- en zijwaarts bewegen. Veel moderne quadcopters sturen livebeelden naar de grond, waardoor je eenvoudig het gewenste perspectief kunt bepalen. Kortom, ideaal gereedschap om vanuit de lucht een mooie selfie of groepsfoto te maken! Gebruik bij voorkeur wel een drone met een behoorlijke cameraresolutie. Bij een goedkope drone ogen luchtfoto’s namelijk vaak korrelig. Sommige drones bevatten een functie om via handgebaren een selfie te maken, zodat er geen smartphone, tablet of controller op de foto staat.

Naast een reguliere cameradrone kun je als alternatief een micro drone met een geïntegreerde camera overwegen. Deze apparaatjes zijn zeer compact en kun je vaak ook binnenshuis gebruiken. Sommige producten passen zelfs in een telefoonhoesje! Ze vormen eigenlijk een modern alternatief voor de selfiestick, waarbij je op plafondhoogte selfies kunt maken. De bediening gebeurt vanuit een mobiele app. De beeldkwaliteit van deze gespecialiseerde selfiedrones gaat in rap tempo vooruit. Zo bestaan er al producten met een 13megapixel-camera en 4K-filmkwaliteit. Naar zo’n miniatuurdrone moet je overigens wel even zoeken, want ze zijn (nog) niet op brede schaal verkrijgbaar.

Drone beelden: Hoe goed filmen drones van tegenwoordig?

De kwaliteit van drone beelden wisselt nogal. Een relatief goedkope video drone ondersteunt bijvoorbeeld een resolutie van 1280 × 720 pixels. Ga je dergelijke opnames op een grote televisie afspelen, dan valt de resolutie hiervan ietwat tegen. Een drone met ondersteuning voor full hd (1920 × 1080 pixels) doet meer recht aan fraaie landschapsopnames. Wanneer een drone 4K-opnames maakt, ben je verzekerd van een haarscherpe beeldkwaliteit. Personen op de grond kun je vaak nog duidelijk herkennen, mits je niet te hoog vliegt. Bedenk wel dat 4K-drones stevig aan de prijs zijn. Aangezien veruit de meeste hedendaagse televisies een resolutie ondersteunen van 3840 × 2160 pixels, loont het zeer de moeite om in een kwalitatieve videodrone te investeren.

Op de meeste drones stel je zelf de gewenste resolutie in. Je hebt bijvoorbeeld keuze tussen 720p, 1080p en 4K. Hoe hoger deze waarde, hoe meer opslagruimte de beelden op de aanwezige geheugenkaart in beslag nemen. Een 4K-opname van vijf minuten kost bijvoorbeeld al zo’n 3,5 GB aan schijfruimte. Controleer dus vooraf of de beoogde drone een geheugenkaart met een hoge capaciteit kan herbergen. Soms valt de maximaal ondersteunde capaciteit voor een micro-sd-kaart bijvoorbeeld tegen. Overigens hebben luxe drones veelal ook interne opslag van enkele gigabytes aan boord.

Wil je sterk vertraagde luchtopnames op een hoge resolutie maken? Kijk dan goed naar de maximale framerate. Bij een hoge framerate van pakweg 120 beelden per seconde stel je een indrukwekkende vertraging in. Bij de betere drones pas je naar eigen wens de beeldinstellingen aan, zoals het contrast, de helderheid en de iso-waarde. Dit gebeurt doorgaans in een mobiele app. De nieuwste generatie drones legt videobeelden vast in h.264- of h.265-formaat. Nagenoeg alle afspeelapparaten (denk aan smartphones, tablets, computers, mediaspelers en smart-tv’s) kunnen met dit videotype overweg.

Om dronevliegers een handje te helpen, ondersteunen veel quadcopters verschillende vliegmodi. Bekend is bijvoorbeeld de cinemamodus, waarbij de drone tergend langzaam over een landschap of meertje vliegt. Natuurfilmers maken daar veelal gebruik van, omdat deze techniek nauwkeurige en soepele beelden oplevert. Afhankelijk van de gebruikte drone laat je de minihelikopter een vooraf ingestelde route vliegen of een specifiek object volgen. Verder laat je de quadcopter desgewenst rondom een object circuleren, zodat het apparaat vanuit alle hoeken opnames maakt. De camera blijft hierbij naar het midden gericht. Lijkt een bepaalde vliegmodus je handig? Bestudeer grondig de specificaties en check of de beoogde drone alle gewenste vliegeigenschappen ondersteunt.

Naast het opnemen van video’s maakt een cameradrone ook foto’s. Drones uit het hogere prijssegment hebben pakweg een 20megapixel-camera aan boord, waardoor je prachtige kiekjes kunt schieten. De beste cameradrones slaan kwalitatieve raw-foto’s op, zodat je het beeld naderhand nog uitgebreid kunt bewerken. Helaas is deze eigenschap slechts voor een select groepje minihelikopters weggelegd. Het merendeel van de consumentendrones bewaart foto’s namelijk in jpeg-formaat.