De belangrijkste eigenschappen van bijverwarming
Bijverwarming is op allerlei plekken te gebruiken; niet alleen in huis maar bijvoorbeeld ook op je kantoor. Misschien is je werkkamer op zolder op dit moment slecht verwarmd of heb je een kachel nodig om de slaapkamer van je kind wat extra te verwarmen? Het kan ook zijn dat er te weinig radiatoren in je woonkamer aanwezig zijn, waardoor het niet goed lukt om de ruimte helemaal te verwarmen.
Met bijverwarming kun je op een eenvoudige manier extra warmte creëren op de plekken waar je dat nodig vindt. Maar waar moet je nu precies op letten als je een geschikte bijverwarming wilt kopen? Voor een groot deel hangt dat af van de eigenschappen die je zelf belangrijk vindt.
Beschermingsniveau
Extra warmte in huis is prettig, maar je wilt natuurlijk niet dat er onveilige situaties ontstaan. Daarom zijn veel kachels voorzien van omvalbeveiliging (die ervoor zorgt dat de stroom wordt uitgeschakeld als het apparaat omvalt) en oververhittingsbeveiliging (waarbij het apparaat bij afwijkende verhitting automatisch wordt onderbroken). Daarnaast beschikken ook vele soorten bijverwarming over dubbele isolatie, waarbij het niet noodzakelijk is om een geaard stopcontact te gebruiken.
Vorstvrijstand
Met een vorstvrijstand zorgt de kachel ervoor dat de temperatuur in normaal geïsoleerde ruimtes automatisch altijd boven de 0 graden Celsius wordt gehouden. De kachel schakelt zichzelf in bij een temperatuur van +5 graden Celsius, zodat de kamertemperatuur +7 graden Celsius is. Op die manier wordt je huis vorstvrij gehouden en kunnen bijvoorbeeld leidingen in huis niet bevriezen.
Regelbare thermostaat
De meeste soorten bijverwarming beschikken over een regelbare thermostaat. Dat is handig, want zo houdt je kachel rekening met de temperatuur in de kamer. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de kachel de ruimte niet nog verder gaat verwarmen. Zo verbruik je veel minder energie en voorkom je dat het te warm wordt.
Vermogen
De verwarmingscapaciteit van een kachel is afhankelijk van het vermogen (wattage) van het apparaat. Hoe groter de oppervlakte van de kamer die je wil verwarmen is, hoe hoger het vermogen dient te zijn.
Houd er wel rekening mee dat er nog meer factoren een rol spelen naast de oppervlakte van de kamer. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste kamertemperatuur, de buitentemperatuur en de mate waarin de ruimte geïsoleerd is. Bij een buitentemperatuur van -10 graden Celsius en een gewenste binnentemperatuur van +19 graden Celsius, kun je het volgende schema aanhouden:
750 W voor 7 à 10 m²
1000 W voor 10 à 15 m²
1500 W voor 15 à 20 m²
2000 W voor 20 à 25 m²
2400 W voor 25 à 30 m²
3000 W voor 30 à 35 m²