Bloeddrukmeter kopen | Tips en informatie

Wil je een bloeddrukmeter kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk bloeddrukmeters op Kieskeurig.nl!

Direct bloeddrukmeters vergelijken Bekijk en vergelijk

Bloeddrukmeter kopen

Bloeddrukmeter kopen: tips en informatie

Voor een gezond lichaam is de juiste bloeddruk heel belangrijk. Bij een te hoge bloeddruk kunnen bloedvaten beschadigen, een te lage bloeddruk kan weer leiden tot hartproblemen. Met een bloeddrukmeter hou je deze waardes goed in de gaten. De huisarts kan dit voor je doen, maar met een bloeddrukmeter kun je dit ook zelf thuis.

Maar waar moet je nou op letten als je een bloeddrukmeter wilt kopen? En hoe weet je zeker dat je ook echt een goede meter kiest? Met deze en vele andere vragen helpen we je op deze pagina. Zo weet jij straks zeker dat je de beste bloeddrukmeter koopt.

Direct bloeddrukmeters vergelijken

Wat is bloeddruk?


Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten in het slagadersysteem. Deze wordt gemeten aan de hand van bovendruk (systolische druk) en onderdruk (diastolische druk) in millimeters kwikdruk (mmHG).

Bovendruk ontstaat wanneer het hart het bloed de slagaderen inpompt en de druk stijgt. Onderdruk ontstaat wanneer het hart zich weer vult met bloed na de hartslag, waarbij de druk in de slagaders daalt.


Soorten

Soorten bloeddrukmeters

Wil je een bloeddrukmeter kopen, dan heb je de keuze uit twee soorten meters:


  • Bovenarmbloeddrukmeter

    De meest gebruikte bloeddrukmeter, waarbij je een manchet om de bovenarm bevestigt. Deze wordt handmatig of automatisch opgepompt, waarna het manchet de bloeddruk meet en via een slang de informatie doorstuurt naar de meter.

    Uit verschillende tests komt de bovenarmbloeddrukmeter als meest nauwkeurig uit de test. Dat komt door de plaatsing dichtbij het hart, maar ook is de kans op verschuiving bij dit type meter veel kleiner.

  • Polsbloeddrukmeter

    De naam zegt het al, dit type bloeddrukmeter plaats je op je pols. De meter waarop je afleest zit aan de band verbonden die je om je pols bevestigt. Dat maakt het plaatsen een stuk makkelijker, want je hoeft niet je hele mouw op te stropen of je overhemd uit te trekken.

    Het aflezen van een polsbloeddrukmeter kan wel wat lastiger zijn dan bij een bovenarmbloeddrukmeter. Die beschikt namelijk over een losse meter die je voor je op tafel kunt plaatsen.

    Ook is het voor een betrouwbare meting belangrijk dat je de meter op de juiste plek houdt. Dit doe je door de polsbloeddrukmeter ter hoogte van het hart te houden. Deze meters zijn ook wat gevoeliger voor bewegingen en verschuivingen, wat de kans op een inaccurate meting vergroot.

    Een oplossing hiervoor is de polsdrukbloedmeter met positiebepaling. Een sensor detecteert de positie van de meter. Op het display is vervolgens te zien of de meter goed of fout is geplaatst. Over het algemeen zijn polsbloeddrukmeters goedkoper in aanschaf dan bovenarmbloeddrukmeters.


Bloeddruk meten

Hoe meet je je bloeddruk?

Voor het juiste gebruik van een bloeddrukmeter is het belangrijk dat je een aantal richtlijnen volgt:


1. Meet je bloeddruk altijd in een zittende positie.

2. Blijf 5 minuten zitten en zorg dat je zoveel mogelijk ontspant voor je gaat meten

3. Let erop dat je armen en benen niet gekruist zijn

4. Meet je bloeddruk altijd op dezelfde arm, bij voorkeur de linkerarm

5. Let erop dat je geen knellende of strak zittende kleding draagt

6. Hou je arm op harthoogte, met het manchet ter hoogte van je borstbeen

7. Laat je onderarm hierbij ontspannen voor je op tafel liggen

8. Meet je bloeddruk in stilte, trillingen van je stem kunnen de meting namelijk verstoren

9. Meet altijd twee keer je bloeddruk met een pauze van 15 seconden ertussen en neem hiervan het gemiddelde


Wat is een goede bloeddruk?


Wat voor jou de beste bloeddruk is hangt af van je leeftijd. Doorgaans stijgt de bloeddruk namelijk wanneer je ouder wordt. Over het algemeen geldt dat de bovendruk idealiter tussen de 120 en 140 mmHG ligt. Voor de onderdruk liggen die waardes tussen de 80 en 90 mmHG. Voor mensen boven de 60 ligt een goede bovendruk rond de 160 mmHG, met een onderdruk van 90 mmHG.

We raden je sterk aan om voor het aanschaffen van een bloeddrukmeter ook even contact op te nemen voor je huisarts. Die kan je namelijk precies vertellen wat voor jou persoonlijk de beste waarden zijn.


Keuzehulp

Hoe kies je nu de beste bloeddrukmeter?


Bepaal allereerst wat je het belangrijkst vindt: een zo nauwkeurig mogelijk resultaat, of een makkelijk te bevestigen goedkopere meter waarbij je iets beter op moet letten. In het eerste geval kies je voor een bovenarmbloeddrukmeter, in het tweede een polsbloeddrukmeter.

De volgende vraag is of je je bloeddruk af en toe wilt meten of deze structureel bij wilt houden. In dat laatste geval is een bloeddrukmeter met geheugenfunctie wenselijk. Zijn er meerdere mensen in huis die de meter gebruiken, let er dan op dat deze een geheugenfunctie voor meerdere personen heeft.

Ook goed om te weten: sommige bloeddrukmeters hebben hun eigen app. Zo volg je op je smartphone of laptop makkelijk het verloop over een langere periode. Handig, want die data kun je bijvoorbeeld ook weer delen met je huisarts.

Nu je een goed beeld hebt van de mogelijkheden om thuis je bloeddruk te meten is het tijd voor de laatst stap: het uitkiezen van een goede bloeddrukmeter voor jouw wensen. Dat doe je door naar onze handige vergelijker te gaan. Hier vink je de opties aan die voor jou belangrijk zijn. Vervolgens zie je precies welke bloeddrukmeters er aan jouw eisen voldoen.


Direct bloeddrukmeters vergelijken Direct bloeddrukmeters vergelijken

Beste bloeddrukmeters
Populairste bloeddrukmeters