E-reader kopen: tips voor de beste e-reader
Inhoudsopgave
Een e-reader is een apparaat dat speciaal is ontworpen om ebooks te lezen. Het grote verschil ten opzichte van bijvoorbeeld je smartphone of tablet (waarop je met een e-reader app ook ebooks kunt lezen) is de schermtechnologie. Een e-reader zoals een Kobo of Kindle bevat een speciaal E Ink-scherm dat net zo lekker leest als papier waardoor je geen vermoeide ogen krijgt. Wil je een e-reader kopen? Ga dan eerst verschillende modellen vergelijken. Met onze tips wordt het niet alleen makkelijker om de voor jou beste e-reader te vinden, ook slaag je misschien sneller voor een goedkope reader.
E-reader kopen: wat is een e-reader?
De vraag wat een e-reader is laat zich eenvoudig beantwoorden: een e-reader is een apparaat dat speciaal ontworpen is voor het lezen van boeken. Het belangrijkste geheim van een e-reader zit hem in de schermtechnologie die oogt als papier en een lange accuduur mogelijk maakt. Een dergelijk scherm wordt E Ink genoemd of elektronische inkt. Qua fysiek formaat is een e-reader vergelijkbaar met het doorsnee pocketboek, maar dan een stuk dunner en lichter. Wij leggen je in dit artikel precies uit wat je van een e-reader kunt verwachten om te achterhalen of een e-reader beste koop is voor jou.
Een tablet, e-reader of een e-reader app?
Je hebt niet per se een e-reader nodig om ebooks te lezen, je kunt ze, met een e-reader app, ook lezen op je smartphone, tablet of computer. Je mist dan wel het grote voordeel van een e-reader: het rustige scherm dat ook in zonnige omstandigheden goed leesbaar is. Het scherm van een smartphone of tablet geeft van zichzelf licht en is daardoor minder rustig voor je ogen om langdurig van te lezen.
Heb je al een tablet of een smartphone met een relatief groot scherm, dan kun je altijd zelf proberen of je boeken prettig (langdurig) kunt lezen. Er zijn diverse ebook apps voor je smartphone of tablet. De grotere e-readerfabrikanten als Kobo of Amazon Kindle bieden eigen apps aan voor zowel iOS als Android (zoek bijvoorbeeld op ebooks kobo app). In deze apps kun je ook direct ebooks kopen. Heb je een Kindle of Kobo, dan zijn ereader en apps bovendien gekoppeld waardoor je naadloos kunt verder lezen tussen bijvoorbeeld je smartphone en e-reader. Dat is handig, want dan kun je ook als je je e-reader niet bij je hebt toch verder lezen in je boek als je even een momentje over hebt.
Vind je de apps van Kobo of Amazon niet fijn of gebruik je een e-reader van een ander merk die geen eigen app biedt? Geen probleem, je vindt eenvoudig een andere e-reader app waarmee je ebooks kunt openen en lezen op je smartphone of tablet. Zoek in Google bijvoorbeeld op ePub reader Android om een app te vinden waarmee je ePubs kunt openen op je Android smartphone of tablet. Ook de term bookreader levert de nodige apps op. Gebruik je een iPhone of iPad, dan kun je met de standaard meegeleverde app iBooks ebooks in ePub-formaat openen.
Waar kun je ebooks vinden?
Ebooks zijn relatief kleine bestanden en ze zijn dan ook eenvoudig te delen. Bestandsformaten die vaak gebruikt worden zijn ePub, mobi en pdf. Via minder legale bronnen als een torrent of nieuwsgroepen kun je dan ook vele ebooks terugvinden. Besef wel dat de meeste ebooks op dergelijke downloadnetwerken illegaal zijn en je op die manier de auteur niet steunt. Je kunt voor ieder e-reader gelukkig eenvoudig legale ebooks kopen en je hebt daar bij de keuze uit meerdere online-boekwinkels.
E-books zijn er in verschillende bestandsformaten waarvan ePub het populairste formaat is en bijvoorbeeld gebruikt wordt door e-readers van Kobo. Je kunt dergelijke ebooks kopen bij Kobo zelf, maar ook via webwinkels als Bol.com. Heb je een Amazon Kindle, dan kun je ebooks kopen bij Amazon zelf. Tegenwoordig is er een Nederlandstalige variant via www.amazon.nl, maar je kunt ook Engelstalige ebooks kopen via bijvoorbeeld de Amerikaanse afdeling. Amazon verkoopt trouwens ook veel papieren boeken; let erop dat je een zogenoemde Kindle edition selecteert. Veel e-readers bieden bovendien een winkel die via de reader zelf toegankelijk is: zo kun je boeken direct op je e-reader aanschaffen. Op zowel de Kindle als Kobo kun je daarnaast een abonnement afsluiten waarop je tegen een maandbedrag onbeperkt boeken uit een selectie kunt lezen.
Ebooks zijn vaak voorzien van een kopieerbeveiliging of drm waardoor je ze op een beperkt aantal geautoriseerde apparaten tegelijkertijd kunt lezen. Je kunt ze zo in ieder geval binnen je gezin delen. Voor ebooks in het ePub-formaat is er een trend naar boeken zonder drm-beveiliging. Dergelijke ebooks zonder beveiliging kun je eenvoudig op iedere e-reader zetten zonder dat je deze e-reader aan de boekwinkel moet koppelen. Pas echter wel op met het delen van zelf gekochte boeken zonder drm, want winkels voegen wel onzichtbare watermerken toe waarmee het boek naar jou als koper is te herleiden. Wat wel interessant is, is dat je een ePub eenvoudig kunt omzetten naar mobi met het programma Calibre. Zo kun je ePubs zonder drm die je koopt toch lezen op een Amazon Kindle en heb je dus meer keuze.
Welke merken e-readers zijn er?
Heb je eenmaal de keuze gemaakt om een e-reader te kopen, dan kun je kiezen uit verschillende merken. Wel zijn er tegenwoordig een stuk minder spelers dan een aantal jaar geleden. Het gros van de markt is verdeeld over de twee grootste merken Kobo en Amazon Kindle. Beide fabrikanten verkopen-readers in verschillende formaten en prijsklassen. Toch zijn er nog altijd genoeg modellen te koop om te zoeken naar de beste e-reader aanbieding.Ga voor aanschaf een e-reader vergelijken met de andere modellen op de markt, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Let naast merk ook op schermgrootte en opties als verlichting.
Heb je al een e-reader en ben je op zoek naar een vervanger, dan mis je wellicht een fabrikant. Een aantal jaar geleden was Sony namelijk een belangrijke speler en in Nederland misschien wel het bekendste merk e-reader. Sony bracht zelfs de eerste e-reader op de markt. Inmiddels is Sony echter gestopt met e-readers en zul je ter vervanging een e-reader van een andere fabrikant moeten kopen.
Specificaties: scherm, accuduur en e-ink
Het grote voordeel van een e-reader ten opzichte van bijvoorbeeld een smartphone of tablet zit hem in de gebruikte schermtechnologie die speciaal is ontwikkeld voor lezen. De meeste apparaten maken gebruik van een lcd, in het Nederlands ook wel vloeibaar kristalscherm genoemd. Je laptop, smartphone en tablet zijn vaak van een lcd-scherm voorzien. Lcd-schermen hebben veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Zo zijn ze in erg lichte omstandigheden zoals buiten in de zomer slecht leesbaar. Daarnaast geven lcd-schermen dankzij achtergrondverlichting zelf licht. Als je langdurig op een verlicht scherm leest, kun je last krijgen van vermoeide ogen.
E Ink of elektronische inkt is speciaal voor lezen ontwikkeld en kent deze nadelen niet. Een belangrijke eigenschap van E Ink is juist dat je het scherm net als papier juist beter kunt lezen als er meer licht is. Hierdoor is een e-reader net als een echt boek ook op vakantie aan het zwembad prima leesbaar. Daar stond tegenover dat je bij de eerste e-readers net als bij een boek een schemerlampje nodig had als het wat donkerder werd. Vrijwel alle huidige e-readers zijn inmiddels voorzien van geïntegreerde verlichting in het scherm. Hierdoor kun je met een moderne reader indien gewenst ook prima in het donker lezen.
De eerste e-reader met E Ink verscheen in 2006 op de markt en sindsdien wordt de E Ink-technologie constant verbeterd. Een van de nieuwste generaties E Ink wordt ook wel E Ink Carta genoemd. Verbeteringen in E Ink zitten voornamelijk in het steeds betere contrast: het wit wordt witter en het zwart zwarter. Daarnaast wordt de resolutie van de schermen ook steeds hoger, wat zorgt voor veel scherpere letters.
Een groot voordeel van een E Ink-scherm is het lage energiegebruik, maar hoe zit dat eigenlijk? E Ink werkt op basis van witte en zwarte deeltjes die in een vloeistof in een capsule zweven. Door een elektrische spanning op het scherm te zetten kunnen de zwarte of witte deeltjes getoond worden waardoor het scherm op die plek zwart of wit wordt. Het is ook mogelijk om gedeeltelijk zwart en wit te tonen, waarmee grijswaarden mogelijk worden. Het scherm bestaat uit vele capsules die samen het totale beeld vormen. Je kunt de capsules vergelijken met de pixels in een normaal beeldscherm. Alleen het opbouwen van het beeld kost energie. Staat een pagina tekst eenmaal op het scherm, dan kost het tonen geen energie meer. Tel daarbij op dat voor het tonen van een boek geen heel krachtige processor nodig is en je zult begrijpen waarom e-readers een heel lange accuduur hebben.
Ebook versus echt boek
Een e-reader is ontworpen om zoveel mogelijk voordelen van een echt boek te behouden. Toch zijn er wel wat verschillen. Bij een echt boek blader je letterlijk door de tekst door de pagina’s om te slaan. Een e-reader heeft uiteraard maar één scherm of bladzijde, bladeren gebeurt dus virtueel. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bladeren in een ebook. Veel e-readers hebben tegenwoordig een aanraakscherm. Je tikt dan op een gedeelte van het scherm waarna de volgende of vorige pagina getoond wordt. Sommige e-readers hebben fysieke bladerknoppen die in kunt drukken om naar de volgende pagina bladeren.
Wanneer je een normaal boek koopt, dan ben je qua leesbaarheid volledig afhankelijk van wat de uitgever voor jou bedacht heeft. Bij een e-reader heb je veel meer keuzevrijheid. Zo kun je de het lettertype meestal zelf kiezen en is ook de grootte van de letters instelbaar. Daar staat weer tegenover dat je bij een echt boek eenvoudig kunt zien hoe ver je in het boek bent; bij een e-reader is dat net wat lastiger. Ebooks zijn wel verdeeld in bladzijden, maar die verdeling is in pagina’s is deels wel afhankelijk van het gekozen lettertype en lettergrootte. Verander je tijdens het lezen echter niets aan het lettertype, dan blijven die pagina’s wel hetzelfde. Blader je dus terug in je boek dan zullen steeds dezelfde pagina’s getoond worden. Als hulpmiddel wordt naast de paginanummers vaak ook een voortgangsbalk in beeld getoond wordt; zo kun je in één oogopslag toch zien hoe ver je in een boek bent.
Het grootste voordeel van een e-reader ten opzichte van een echt boek is misschien nog wel dat je in één apparaat honderden of duizenden boeken mee kunt nemen. Je kunt al die boeken bovendien door elkaar lezen. Dus als het even te rumoerig is om je te verdiepen in een literair meesterwerk, kun je bijvoorbeeld even een kort verhaal lezen. De e-reader onthoudt voor ieder boek precies waar je bent gebleven. En heb je toch alle boeken uitgelezen, dan kun je op veel e-readers eenvoudig een nieuwe boek kopen via de geïntegreerde boekwinkel.