Fietscomputer kopen: Tips voor de beste fietsnavigatie en rit-info

Inhoudsopgave

  1. Wat is de beste fietscomputer?
  2. Hartslag, snelheid, kilometers: welke gegevens kan een fietscomputer meten?
  3. Welke merken maken de beste fietscomputers?
  4. Hoe kun je een fietscomputer instellen?
  5. Een fietscomputer of een app voor je smartphone?

Een fietscomputer is een hulpmiddel dat je helpt met het bijhouden van allerlei gegevens tijdens het fietsen. Wat voor jou de beste fietscomputer is om te kopen, hangt af van welke informatie jij als fietser precies nodig hebt tijdens het fietsen. Het aanbod is enorm en de verschillen zijn groot. Wil je bijvoorbeeld GPS voor navigatie? Moet de fietscomputer draadloos zijn? Als je niet uitkijkt, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om niet te verdwalen is het handig om je goed te oriënteren en verschillende fietscomputers te vergelijken. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

Wat is de beste fietscomputer?

Wanneer je een fietscomputer gaat kopen, wil je natuurlijk een goede keuze kunnen maken. De beste fietscomputer ziet er voor iedereen anders uit. Zoek je een bepaald type of heb je nog geen idee wat je precies nodig hebt?

Iedere fiets, maar ook iedere fietser, heeft unieke eigenschappen met daarbij eigen voorkeuren en eisen voor een passende fietscomputer. Of je nou een dure of goedkope fietscomputer koopt, twee zaken zijn in ieder geval belangrijk om te bepalen welke fietscomputer voor jou het beste is. Vraag je eerst af of je de computer wilt gebruiken om enkel je snelheid en kilometers bij te houden of ook om mee te navigeren. 

Kijk daarnaast naar het soort fiets waar de computer op gebruikt wordt. Is dat bijvoorbeeld een racefiets, mountainbike, kinderfiets of elektrische fiets? Bij bijvoorbeeld een elektrische fiets zul je de focus willen leggen op een goed navigatiesysteem, waarbij gegevens als hartslag en wattages (trapvermogen) niet relevant zijn. Ga je wedstrijden mountainbiken, dan zul je juist weer veel informatie over je prestaties willen verzamelen.

fietscomputer kopen

Hartslag, snelheid, kilometers: welke gegevens kan een fietscomputer meten?

In de basis doen fietscomputers allemaal hetzelfde; afstand, snelheid en bewegingstijd meten. De ‘ouderwetse’ kilometerteller voldoet daar nog steeds aan: deze telt je kilometers op en houdt bij hoelang je daarmee bezig bent. Inmiddels zijn de tellers geëvalueerd tot fietscomputers, met bijna onbegrensde mogelijkheden. Mogelijkheden die jou als gebruiker kunnen ondersteunen, motiveren en zelfs uitdagen tijdens het fietsen. Of je de fiets nu gebruikt voor woon-werkverkeer, een rondje in het weekend of voor wedstrijden: er is voor ieder type wel een passende teller te vinden.

Fietscomputers zijn makkelijk in gebruik en werken vaak op GPS (global positioning system). Het draadje dat over het stuur naar de voorkant van de fiets moest worden gebracht is daarmee verleden tijd. Alle informatie wordt volledig draadloos naar de fietscomputer gestuurd. Welke informatie wordt getoond, hangt onder meer af van de meters (sensoren) die worden gebruikt.

De fietscomputer kan met extra sensoren meer meten dan alleen de afstand, snelheid en bewegingstijd. Zo kun je gebruikmaken van een hartslagmeter, snelheidsmeter (nauwkeuriger dan GPS), cadansmeter en zelfs een vermogensmeter. Op deze manier maak je van een kilometerteller een uitgebreide activiteitenmeter waarmee je alles kunt registreren en zelfs uitgebreide trainingen kunt plannen.

Luxere fietscomputers werken ook met fietsnavigatie. Je bent daarmee niet meer afhankelijk van de fietsbordjes naast de weg of je smartphone en kunt onbezorgd (én handsfree) rondfietsen zonder de weg kwijt te raken. Het navigeren met een fietscomputer werkt vaak door middel van vooraf getekende routes die je handmatig in de fietscomputer zet. De routes kun je zelf maken op de computer of je gebruikt fietsroutes die al digitaal beschikbaar zijn. Het is te vergelijken met het knooppuntennetwerk, maar dan online. Dit kan resulteren in prachtige fietservaringen, omdat je met een goed voorbereide route in een onbekend gebied kunt rondfietsen alsof je het op je duimpje kent. Je hoeft daarbij niet steeds te stoppen om op een kaart te zoeken naar de juiste richting.

Welke merken maken de beste fietscomputers?

fietscomputer kopen

De markt van fietscomputers kent talloze merken en zoals bij veel producten heb je verschillende segmenten in kwaliteit en prijs. De Garmin fietscomputer staat hoog aangeschreven en is toonaangevend op dit gebied. Toch zijn er andere merken die op bepaalde vlakken (zoals navigatie en trainingsmogelijkheden) zeker niet onderdoen voor Garmin, of misschien zelfs beter zijn. Fietscomputer van Wahoo Fitness en MIO hebben ook hun sterke punten, evenals een Polar fietscomputer.

Voor de eenvoudigere fietscomputers zijn BBB, VDO, en Cateye betrouwbare en goed betaalbare merken. Ook een Sigma fietscomputer hoeft zeker niet duur te zijn, terwijl het merk toch een goede reputatie heeft. Voor fietsers die niet hoeven te navigeren, maar wel iets meer informatie willen, bieden Wahoo, Bontrager en Polar mooie producten. Het is daarom erg belangrijk goed te bedenken wat je zoekt in een fietscomputer. Je beleeft in dat geval waarschijnlijk meer plezier aan je keuz, dan wanneer je simpelweg voor de meest populaire fietscomputer kiest. Waarom zou je betalen voor opties die je niet nodig hebt?

Hoe kun je een fietscomputer instellen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een fietscomputer kunt instellen. De echte instapmodellen (zonder GPS) werken vaak met een sensor in het fietswiel en een ontvanger aan de voorvork, waarbij je voor het handmatig instellen van het computertje eerst iets moet berekenen: de wielomtrek. Tegenwoordig zijn veel fietscomputers (zowel met als zonder GPS) draadloos.

Ga je voor een model met GPS, dan kan de snelheid zowel door de GPS als door een sensor aan je wiel worden gemeten. Het voordeel van een sensor is dat hij altijd werkt, ook als de GPS wegvalt. Dat laatste wil nog weleens gebeuren in bebost gebied of in een tunnel.

Naast de verschillende manieren om snelheid en afstand te meten, verschillen fietscomputers ook in de manier waarop ze op of aan het stuur bevestigd kunnen worden.

De meeste kunnen met een tie wrap of een meegeleverd elastiek aan het fietsstuur of de stuurpen worden gemonteerd. Ook zijn er modellen, vaak de duurdere, die op een zogenaamde ‘front mount’ bevestigd kunnen worden. Dit is een houder die voor je stuur uitsteekt, waardoor de fietscomputer vóór het stuur in plaats van óp het stuur bevestigd wordt.

Een fietscomputer of een app voor je smartphone?

Hoeveel techniek er ook in een fietscomputer wordt gestopt, de kans is groot dat je smartphone hetzelfde in huis heeft. Dat niet alleen, je kunt je smartphone ook gewoon met een speciale smartphonehouder op het stuur van je fiets plaatsen. Zowel voor Android als iOS zijn talloze applicaties beschikbaar waarmee je kunt navigeren op je smartphone. Je downloadt dan bijvoorbeeld de fietsnavigatie-app Track Navigator of Google Maps. Met de GPS in je telefoon fiets je zo door een onbekende omgeving, zonder daarvoor een dure fietscomputer te kopen. Waarom rijdt dan niet iedereen met een smartphone op het stuur? De grootste nadelen zijn het snelle verbruik van je batterij en de leesbaarheid van het scherm. Bovendien zijn niet alle smartphones waterdicht en is zo’n groot apparaat erg kwetsbaar op het stuur.

Mocht je bereikbaar willen blijven tijdens het fietsen, dan kun je ervoor kiezen een fietscomputer te nemen met smart notificaties. Dat wil zeggen dat je, zodra je een berichtje krijgt of wordt gebeld, een melding ontvangt op je fietscomputer. Steeds meer modellen bieden deze optie.