Fornuis kopen: tips voor het beste fornuis
Inhoudsopgave
Van alle keuken apparatuur die je koopt is de aanschaf van een nieuw fornuis misschien wel het belangrijkst. Dat gebruik je namelijk elke dag. Het meest verkochte fornuis is er eentje uit de categorie ‘Elektrisch fornuis gaskookplaat’, oftewel een fornuis waarbij je koken op gas combineert met een elektrische oven. Ben je tevreden met vier kookzones of wil je er meer? Een standaardfornuis met 4 pitten of kookzones meet 60 x 60 x 85 cm. Kies je voor meer pitten of kookzones, dan neemt de breedte toe.
Je kunt een fornuis kiezen met een breedte tussen 50 en maar liefst 150cm. Ben je op zoek naar een energiezuinig fornuis, let dan ook op het energielabel! Fornuizen met energielabel A++ zijn te koop met een gaskookplaat, een keramische kookplaat of een inductieplaat. Je vindt de beste gasfornuis aanbieding door de tips op deze pagina te lezen en slim te vergelijken bij Kieskeurig.nl. Zo vind je een goedkoop gasfornuis, keramische kookplaat of een inductieplaat die aansluit bij jouw behoeften.
Wat is een fornuis?
Bij een fornuis denken nog veel mensen aan een klassiek gasfornuis met oven, en dat is inderdaad ook het meest gebruikte fornuis in de Nederlandse keukens. Logisch, want vrijwel iedere Nederlandse woning heeft een gasaansluiting en koken op een gasfornuis is eenvoudig. Eigenlijk koop je altijd een fornuis met oven; anders wordt het een kookstel of kookplaat genoemd. Je hebt drie keuzemogelijkheden: het kookgedeelte en oven zijn beide elektrisch, het kookgedeelte en oven werken beide op gas of het kookgedeelte werkt op gas en de oven is elektrisch. De tweede variant, een gasfornuis met een oven op gas, is moeilijk te vinden.
Doordat elektrische ovens zoveel verschillende functies bieden en veel beter in te stellen zijn, kiezen de meeste mensen voor deze variant. Toch biedt een gasoven zeker voordelen. Doordat gas voornamelijk bestaat uit water(stof,) onttrekt het veel minder vocht uit de gerechten, waardoor vlees en vis malser bereid kunnen worden. Een elektrisch gasfornuis is meestal voorzien van een elektrische vlamontsteking, waardoor je geen aansteker of lucifers nodig hebt om de gaspit aan te steken. De meeste fornuizen worden losstaand verkocht, maar er zijn ook inbouwmodellen verkrijgbaar die volledig kunnen worden geïntegreerd in de keuken.
Gasfornuis, elektrisch fornuis of een combinatie?
Bij het kopen van een fornuis sta je voor de keuze: ga ik koken op gas of op elektriciteit? Wil je op een gaskookplaat of –fornuis koken, dan heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een gasaansluiting. Nieuwbouwwoningen worden echter niet meer standaard met een gasaansluiting opgeleverd. Dit heeft te maken met de plannen van de regering om de gaskraan uiterlijk 2030 dicht te draaien. Uiteindelijk zullen we dus allemaal over moeten stappen op elektrisch koken. Als je langer dan 12 jaar gebruik wilt maken van je fornuis, is het handig om dit mee te nemen in je beslissing. Heb je nu niet zo’n groot budget, dan is een gasfornuis of keramisch fornuis de beste optie voor jou.
Koken op gas is niet de meest efficiënte manier van koken, aangezien maar liefst 40 tot 50% van de warmte verloren gaat. Het schoonmaken van een gasfornuis met branders en panhouders kan veel werk zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor gas op glas. Je koopt dan een gasfornuis met een glazen oppervlak, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Aangekoekt eten kun je eenvoudig wegkrabben met een krabbertje en daarna kun je de glasplaat afnemen met een goede microvezeldoek, eventueel met wat azijn om strepen te voorkomen.
Kies je voor elektrisch koken, realiseer je dan dat een elektrisch fornuis vanwege het hoge vermogen moet worden aangesloten op een aparte groep of op krachtstroom. Een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis biedt allerlei voordelen; de glasplaat is eenvoudig schoon te maken, het is energiezuiniger dan koken op gas en je eten is sneller klaar. Bij elektrisch koken kun je kiezen uit een keramisch fornuis of een inductie fornuis.
Bij een keramische kookplaat wordt een glazen plaat verwarmd door metalen spiralen; de glazen plaat wordt heet en verwarmt zo de pannen. Voor je de glasplaat kunt schoonmaken moet je wel wachten tot de kookzones goed afgekoeld zijn, anders kun je je handen branden. Een keramisch fornuis is een stuk goedkoper dan een inductiefornuis. Het nadeel is dan je een 5-polig stopcontact en een 5-polige Perilex stekker nodig hebt om het fornuis aan te kunnen sluiten. Ook moet er een apart groep in de meterkast worden geplaatst en moet je speciale plannen aanschaffen. De temperatuur laat zich minder goed regelen dan bij gas en inductie. Bij koken op een keramisch ligt het rendement rond de 60%. Dat wil zeggen dat slecht 60% van de energie gebruikt wordt om de pan te verwarmen.
Een inductiefornuis is duurder in de aanschaf, maar met een rendement van ongeveer 80-90% wel veel zuiniger in gebruik dan een gas- of keramisch fornuis. Inductiekookplaten worden niet warm; ze werken met een magnetisch veld, waardoor alleen de onderkant van de pan warm wordt. Voordeel hiervan is dat voedsel dat overkookt niet zo snel in de glasplaat zal branden omdat deze nauwelijks warm wordt. Heeft je fornuis inductie, dan krijg je vaak handige extra’s als kinderbeveiliging, een pauzefunctie en een timer.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fornuis met oven?
Bij de aanschaf van een fornuis met oven bepaal je allereerst of je een voor vrijstaand model kiest of voor inbouwapparatuur. Wellicht heb je al een oven, en kun je volstaan met inbouw kookplaten. Vervolgens bepaal of je op gas of elektrisch wil koken. Kies je voor koken op gas, dan heb je een grote keuze uit fornuizen met elektrische oven. Gasfornuizen met een gasoven zijn zeer beperkt verkrijgbaar. De merken AGA en Boretti hebben deze wel in het assortiment. Standaard meet een gas-, keramisch of inductiefornuis 60 cm bij 60 cm bij 85 cm.
Wil je meer pannen op het vuur kunnen zetten, dan kun je kiezen voor een 5 pits gasfornuis of een 6 pits gasfornuis of een keramisch of inductie-fornuis met 5 of 6 kookzones. Steeds meer mensen kiezen voor een wat breder gasfornuis 90 cm met meerdere functies, waaronder speciale wokbranders. Met dit soort extra’s meet je fornuis 90 cm tot 120 en zelfs 150 cm in de breedte. Bedenk hierbij wel dat je boven zo’n extra breed fornuis ook een even brede afzuigkap moet laten plaatsen. Overigens zijn sommige fornuizen voorzien van ingebouwde afzuiging!
Nu je weet welk type fornuis je voorkeur heeft, kunnen we kijken naar de verschillende functies. Fornuizen worden namelijk steeds geavanceerder. Denk maar eens aan een bakplaat met flexibele kookzones, waarbij de kookzones uiteenlopende formaten en vormen hebben, zoals een extra grote (rechthoekige) braadzone. Er zijn ook fornuizen te koop met een bakplaat waar je vlees, vis en groenten op kunt bakken, zonder dat je een pan hoeft te gebruiken. Deze bakplaat (ook wel fry top genoemd) is zeer hittebestendig, zodat vlees en vis direct wordt dichtgeschroeid.
Slimme fornuizen zijn uitgerust met sensoren, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er nooit meer een pannetje overkookt. Of neem een braadsensor: je selecteert het programma dat je wilt gebruiken, wacht op het signaal, legt het product in de pan en braadt het dan automatisch bij de ideale temperatuur. De braadsensor neemt vervolgens de bediening over, zodat jij er amper omkijken naar hebt! Een ander voordeel van zo’n smart fornuis is dat je door de intelligente timing en de efficiënte controle van de temperatuur sneller kunt koken en dus energie bespaart. Ook kun er bijvoorbeeld voor kiezen een melding op je telefoon te krijgen als de oven voorverwarmd is.
Veel ovens van moderne fornuizen kennen allerlei extra functies, zoals de eco-functie. Met deze eco-functie combineert de oven vaak verschillende warmte-elementen en standen, met als doel energie te besparen. Of neem de ontdooifunctie, waarmee je bevroren voedsel kunt ontdooien. Er bestaan ook zogenoemde pyrolyse ovens, die met extreem hoge hitte alle overgebleven voedselresten verbranden. Omdat je het overgebleven hoopje as zo kunt opvegen, is het schoonmaken een makkie. Een laatste functie die we noemen is het koelsysteem. Een oven met inwendige koeling is bijvoorbeeld sneller afgekoeld dan een gewone oven en ovens met een koele deur worden tijdens het gebruik niet warm aan de buitenkant.
Welke merken maken de beste fornuizen?
Een Smeg fornuis kenmerkt zich door uitzonderlijk design, hoge kwaliteit en optimaal gebruikscomfort. Smeg biedt fornuizen van 60 cm tot maar liefst 150 cm breed. Ben je een echte hobbykok, dan is een ATAG fornuis voor jou een prima keuze. Een ATAG fornuis is semi-professioneel en geeft je keuken direct de uitstraling van een restaurantkeuken. Kook je graag op gas en zoek je kwaliteit, dan komen in een Boretti fornuis de allerbeste technieken samen. De professionele messing branders hebben een 25 procent hoger rendement dan reguliere branders en zijn voorzien van thermokoppelbeveiliging, om te voorkomen dat gas blijft stromen zonder dat er verbranding plaatsvindt.
Koken op een AGA fornuis is een bijzondere ervaring. AGA staat bekend om fornuizen met verschillende grote ovens die altijd warm blijven. Dankzij de zelfregulerende werking heeft een AGA geen schakelaars of draaischijven. Ook een Falcon fornuis is een klassieker: Falcon is met 180 jaar geschiedenis 's werelds oudste fornuisproducent en maakte ooit het eerste vrijstaande fornuis, de Kitchener. Een Bosch gasfornuis is altijd een keuze voor betaalbare kwaliteit, zeker als het model een glaskookplaat heeft, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Een Bosch kookplaat biedt je keuze uit koken op gas, inductie of keramisch.
Een Stoves fornuis heb je misschien al eens op televisie gezien, bij het programma 'Nederland proeft'. Koken op een Stoves fornuis is een beleving. Deze fornuizen bieden grenzeloze mogelijkheden, zowel in uiterlijk als in functionaliteit. Zo kun je kiezen uit een stoere of landelijke uitstraling en is de kleur van de deurfronten te veranderen! Met een bescheiden budget kom je al snel uit bij een Beko gasfornuis of een Indesit gasfornuis. Indesit biedt een ruime collectie prima gas- en elektrische fornuizen in verschillende maten. Ook Pelgrim biedt betaalbare opties.
Een Pelgrim fornuis is een combinatie van een kookplaat en één of twee ovens, zowel vrijstaand te plaatsen als strak in te bouwen tussen de keukenkastjes. Kies je voor een Siemens gasfornuis dan ben je gegarandeerd van een goede prijs/kwaliteit verhouding. Een M System fornuis is een goede middenmoter qua prijs: de gas-, keramische en inductiefornuizen combineren strak design met hoogwaardige kwaliteit en functionaliteit voor een goede prijs. Ook van ETNA fornuizen heb je vast gehoord; dit Nederlandse merk bestaat al ruim 160 jaar.