Hartslagmeter kopen: tips voor de beste fitnesstracker
Inhoudsopgave
Als fanatiek sporter wil je graag je resultaten meten én bijhouden. Dan loont het om een hartslagmeter te kopen. Zo’n sportief horloge meet tijdens het sporten je hartslag. Zo weet je of je tijdens het hardlopen op het juiste tempo zit. Heb je aan een goedkope hartslagmeter genoeg, of ben je toe aan een luxe en multifunctionele model? Met deze tips helpt Kieskeurig.nl je graag om de beste hartslagmeters te vergelijken.
Wat is een hartslagmeter?
Een hartslagmeter houdt tijdens het sporten je hartslag bij. Op basis hiervan kun je de intensiteit van je training aanpassen. Je hartslag wordt gemeten met een borstband die vervolgens data doorgeeft aan het hartslaghorloge. Ook kun je een sporthorloge kopen dat de hartslag via je pols meet. Door zo’n horloge is de borstband niet meer nodig. Het is ook mogelijk om je hartslag te meten via de vingertoppen.
Je kunt de hartslagmeter vervolgens gebruiken tijdens een sport als hardlopen. De hartslagmeter geeft jouw hartslag via bluetooth door aan het hartslaghorloge waardoor je je eigen hartslag als uitgangspunt kunt gebruiken. Zo weet je of je rustiger aan moet doen of dat je nog een tandje bij kunt zetten.
Welke soorten hartslagmeters zijn er?
Een hartslagmeter met een borstband geeft nauwkeurig je hartslag weer als je sport. Vanuit de borstband wordt via bluetooth data doorgegeven aan een polsband, horloge of smartphone. Maar soms zit deze borstband tijdens het hardlopen of een andere sport vervelend: hij zit te los, te vast of bij dames valt hij niet goed over de sport-bh. Er zijn hartslagmeters in ringvorm die via je vinger je hartslag meten. Deze zijn alleen niet altijd even accuraat. Betrouwbaarder zijn de hartslagmeters die via de pols meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (sport) GPS-horloge dat ook je hartslag kan meten. Een andere uitvoering van de hartslagmeter met borstband is de sport-bh met ingebouwde hartslagmeter. Deze werkt hetzelfde als een hartslagband, maar biedt ook het comfort van een sport-bh.
Als je gebruikmaakt van een fitness-apparaat zoals een hometrainer of loopband, kun je vaak je hartslagmeter hieraan koppelen. Een fiets-hartslagmeter kun je op je stuur plaatsen. Deze hartslagmeter voor op je fiets werkt tegelijk ook als GPS en geeft niet alleen je hartslag, maar ook je snelheid en afstand weer.
Welke functies moet een hartslagmeter hebben?
Een hartslagmeter kan vaak meer dan alleen het voor de hand liggende meten van je hartslag. Vaak is een hartslagmeter een ondersteuning van je training. Stel een hartslagzone met alarm in: door een onder- en bovengrens van verschillende hartslagzones aan te geven, bouw je de training heel precies op.
Als je niet steeds op je horloge wilt kijken om ronde- en tussentijden te controleren, kies dan voor een hartslagmeter die deze tijden automatisch bijhoudt. Bij het hardlopen of fietsen is afstandsmeting door middel van GPS handig. Zo houd je precies bij hoe ver en hoe snel je gaat. Er zijn verschillende soorten hartslagmeters die hun afstandsmeting baseren op het type sport. Let hierop bij de aanschaf van je sporthorloge. Als je vaak rent of fietst in het donker kun je overwegen een hartslagmeter met schermverlichting te kopen. Zo kun je ook in het donker je voortgang en hartslag controleren.
Bij veel hartslagmeters selecteer je de verschillende functies door meerdere knopjes te gebruiken. Tegenwoordig worden er ook veel hartslagmeters gemaakt met een touchscreen.
Ben je een heel serieuze sporter met een trainingsschema? Denk dan eens aan een hartslagmeter die je kunt aansluiten op de computer. Via speciale software kun je de data inladen en houd je je vorderingen nauwkeurig bij.
Welke merken hartslagmeters zijn er?
De populairste merken onder de hartslagmeters zijn Polar en Garmin. De beste horloges van deze merken zijn over het algemeen ook de beste. Maar een hartslagmeter hoeft niet duur te zijn: er zijn ook goedkope uitvoeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het GPS-horloge van TomTom of Polar. Polar hartslagmeters bestaan al erg lang en sommige hardlopers beweren dat de GPS-horloges en hartslaghorloges van dit merk het meest nauwkeurig zijn. De Forerunner-modellen van Garmin zijn speciaal gemaakt voor hardlopers, maar werken wat navigatie betreft ook prima voor fietsers of zwemmers. Wil je toch een speciale fietsuitvoering? Dan moet je eens kijken naar de Garmin Edge-lijn.
Beide merken bieden hartslagmeters aan die zowel gebruikmaken van een borstband als van alleen een hartslaghorloge.
Hartslagmeter, sporthorloge of smartband?
Het antwoord op de vraag of je nou moet kiezen voor een hartslagmeter, een sporthorloge of een smartband is afhankelijk van je behoeftes. Een hartslagmeter meet nauwkeurig je hartslag en zendt deze informatie naar een sporthorloge. Veel sporthorloges kunnen echter je hartslag via je pols meten zonder dat er een borstband aan te pas komt. Dit zijn de zogenoemde sporthorloges met ingebouwde hartslagmeter en eventueel GPS. Als je dit horloge alleen gebruikt als hardloophorloge, dan is een sporthorloge met (of zonder) borstband voldoende.
Een smartband heeft veel meer functies dan een sporthorloge of hartslagmeter. Hiermee kun je bijvoorbeeld je stappen tellen, je calorieverbruik meten, je e-mail checken of je social media bijwerken. Sommige smartbanden hebben ook de mogelijkheid om tijdens je slaap data te verzamelen over je slaapritme. Bevalt deze veelzijdigheid je? Kies dan voor een smartband in plaats van een hardloophorloge.