Hometrainer kopen | Tips en informatie

Wil je een hometrainer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk hometrainers op Kieskeurig.nl!

Direct hometrainers vergelijken Bekijk en vergelijk

Hometrainer kopen

Wat is een hometrainer?

Een hometrainer of hometrainer fiets is een fitnessapparaat dat je thuis kunt gebruiken om aan je conditie te werken of om af te vallen. Het bestaat al heel wat jaren en is voor velen dan ook een bekend apparaat. Een hometrainer fiets kun je het beste zien als een fiets zonder wielen of in elk geval een fiets die met pootjes op de grond staat. Het is niet moeilijk om een hometrainer te gebruiken: je gaat op het zadel zitten, zet je voeten op de trappers, pakt het stuur vast en begint te trappen.

Direct de beste hometrainers vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke onderdelen van een hometrainer

Zoals gezegd ziet een hometrainer eruit als een fiets die op poten staat. Elke hometrainer bevat een aantal standaard onderdelen en eigenschappen. Zoek je naar een goede hometrainer waar je het maximale uit kunt halen, dan kies je voor een type hometrainer die van allerlei extra features voorzien is. Hieronder lees je welke onderdelen je bij hometrainers kunt aantreffen en waar ze precies voor dienen.


Vliegwiel

Elke goede hometrainer beschikt over een vliegwiel aan de achterzijde van het apparaat. Het is een verzwaard wiel dat door te trappen op de pedalen van de hometrainer in beweging wordt gebracht. Net als bij een gewone fiets zijn er dan ook een ketting en tandwielen aanwezig. Er zijn ook modellen waarbij gebruik wordt gemaakt van een V-snaar (waarmee je profiteert van een lager geluidsniveau). Kijk goed naar het gewicht van het vliegwiel, want hoe zwaarder dat is, hoe groter de traagheid van de omwentelingen is en hoe vloeiender de trapbeweging zal zijn.

Pedalen, stuur en console

De pedalen op je hometrainer dienen je voldoende grip mee te geven. Daarom zijn de meeste hometrainers voorzien van pedaalbanden of antislippedalen zodat je je voet vast kunt zetten. Aan de voorzijde van een hometrainer bevinden zich het stuur en de monitor of module met instellingen. De meeste sturen zijn in hoogte verstelbaar en tegelijkertijd ook kantelbaar. Zo kun je voor jezelf de meest comfortabele fietspositie aanmeten.

De bediening van je hometrainer (om bijvoorbeeld te kunnen kiezen voor een zwaarder weerstandsniveau) verloopt via de stuurconsole. De wat meer uitgebreide hometrainers beschikken over tal van functies en trainingsprogramma’s die je via de stuurconsole kunt benaderen. Sommige apparaten beschikken zelfs over een beeldscherm waar alles duidelijk op wordt weergegeven. Denk daarbij aan de tijd, de snelheid die je fietst, het verbruik van calorieën, je hartslag en de afstand die je hebt afgelegd.

Remsysteem en weerstand

De rem op een hometrainer wordt niet alleen gebruikt om het vliegwiel tot stilstand te brengen. Ook de weerstand tijdens de training wordt ermee geregeld. Het vliegwiel kan beschikken over remblokken, een bandrem, een rem op basis van een magneet of een inductierem.

Remblokken slijten redelijk snel en worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Een remband is een band die strak om het vliegwiel wordt getrokken zodat je meer weerstand ondervindt. Nadeel is dat dit veel geluid kan maken en dat het trappen onregelmatig kan worden. Remmen op basis van magneten en inductie vind je terug bij de duurdere hometrainers.

Bij een magneet is het de afstand van de magneet tot het wiel dat de weerstand bepaalt. Inductiemagneten maken gebruik van de stroomsterkte van de magneet. Hoe sterker die is, hoe meer weerstand je ervaart.

Zitting en hoogte

Het is belangrijk dat je comfortabel kunt zitten op je hometrainer, kijk daarom dus goed naar de zitting; zeker als je lange duurtrainingen wilt gaan doen. Nagenoeg alle hometrainers kun je in hoogte verstellen. Let erop dat als je op de zitting zit, je knie op de laagste stand ongeveer 5 tot 10 graden gebogen is. Kijk overigens niet alleen naar de verticale verstelbaarheid van de zitting, maar ook naar de horizontale zodat je de afstand tot je stuur kunt aanpassen.


Soorten

Verschillende soorten hometrainers

Naast de hometrainer fiets bestaan er nog andere soorten van hometrainers. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een loopband, een crosstrainer of een roeitrainer. Wat zijn nu precies de verschillen tussen deze apparaten en wat is het voordeel van de hometrainer fiets in vergelijking met de andere mogelijkheden?


  • Loopband

    Een loopband is zoals de naam al zegt een band waarop je kunt lopen. De band draait onder je voeten door en hoe sneller je de band instelt, hoe harder je kunt lopen. Ook een loopband is een echt cardio-apparaat, ofwel een hometrainer waarmee je vooral je hart en je conditie traint. Heb je zwakke gewrichten of knieën, dan is een hometrainer fiets wellicht meer geschikt voor je. Je krijgt dan niet bij elke beweging een druk op je spieren en gewrichten, maar kunt vrij soepel de pedalen keer op keer laten ronddraaien.

    Bekijk en vergelijk
  • Crosstrainer

    Een crosstrainer kun je het beste zien als een combinatie tussen een hometrainer fiets en een loopband. Gebruik je bij een fiets alleen je beenspieren, bij dit apparaat maak je ook gebruik van de spieren in je armen. De druk op je gewrichten is minder dan bij een loopband, want je voeten staan vast in pedalen. Door de beweging van de armsteunen, heb je met een crosstrainer wel een grotere bewegingsruimte nodig. Als je dus maar een kleine ruimte voor je fitnessapparaat tot je beschikking hebt, is een hometrainer fiets wellicht een betere keuze.

    Bekijk en vergelijk
  • Roeitrainer

    Met een roeitrainer maak je bewegingen alsof je aan het roeien bent. Je neemt er zittend in plaats en traint er zowel je arm- als beenspieren mee. Ook je uithoudingsvermogen wordt met dit apparaat getraind. Als het je niet zo te doen is om het verkrijgen van sterkere arm- een beenspieren, dan is een roeiapparaat wat minder aan te raden dan een hometrainer fiets.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Kies de juiste hometrainer fiets


Als je een goede hometrainer fiets wil kopen, is het belangrijk dat je een exemplaar kiest dat het meest geschikt voor je is en het beste past bij je beschikbare budget. Ga bij jezelf na welke onderdelen van een hometrainer voor jou het meest van belang zijn.

Heb je behoefte aan specifieke trainingsprogramma’s? Kies dan voor een hometrainer waarmee je dat soort zaken kunt instellen. Ben je juist iemand voor wie het heel belangrijk is om vooral comfortabel op de hometrainer te zitten, omdat je bijvoorbeeld bezig bent met een revalidatieproces? Zorg er dan voor dat je een hometrainer uitzoekt waarbij je allerlei onderdelen kunt verstellen (zoals het zadel, de trappers en het stuur). Elke gewenste extra functie is van invloed op je keuze voor de beste hometrainer voor jouw situatie.


De prijs van een hometrainer


En hoe zit het dan met de prijs van hometrainers? Over het algemeen geldt dat hoe meer opties en extra’s je nodig hebt, hoe duurder je hometrainer zal zijn. Wil je niet te veel uitgeven, bedenk dan eerst welke opties je echt in je hometrainer fiets terug wil zien en welke opties je niet nodig denkt te hebben.

Het is zonde om te gaan betalen voor overbodige luxe. Kies je voor een goedkoper exemplaar, houd er dan wel rekening mee dat sommige zaken niet ideaal zullen werken. Kies je bijvoorbeeld voor een hometrainer met blokremmen, dan is de kans groot dat de remblokken slijten en je die moet laten vernieuwen. Ook de weerstand is dan minder goed regelbaar, dus houd met dit soort zaken rekening als je hometrainers gaat vergelijken.

Inmiddels heb je waarschijnlijk meer dan genoeg informatie verzameld om een geschikte keuze voor een hometrainer te maken. En om het je nog makkelijker te maken, hebben we ook nog een handige vergelijker voor je. Zo zie je precies wat de verschillen tussen alle beschikbare hometrainers zijn!


Direct hometrainers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen bij hometrainer fietsen


De ontwikkelingen rondom de hometrainer fiets gaan onverminderd door. Er wordt aan steeds meer aspecten aandacht besteed en de apparaten worden dan ook steeds gebruiksvriendelijker. Zadels en sturen kunnen bijvoorbeeld heel gemakkelijk versteld worden en de functies op het console worden steeds uitgebreider.

Je ziet niet alleen hoe snel je fietst en welke afstand je aflegt, er wordt ook bijgehouden wat je hartslag is, hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoe je inspanningen zich verhouden tot eerdere trainingen. Maar naast al deze praktische ontwikkelingen, is er ook veel verandering zichtbaar op trainingsgebied.

De hometrainers zelf beschikken vaak over allerlei trainingsprogramma’s en daarnaast is het ook mogelijk om je hometrainer fiets te verbinden met je tablet of smartphone. En dankzij de opkomst van Virtual Reality zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden te bedenken om je workout een nieuwe dimensie mee te geven. Er zijn op dit moment dan ook verschillende partijen bezig met de ontwikkeling van hometrainers die je in combinatie met een VR-bril kan gebruiken.


Beste hometrainers
Populairste hometrainers