Belangrijke onderdelen van een hometrainer
Zoals gezegd ziet een hometrainer eruit als een fiets die op poten staat. Elke hometrainer bevat een aantal standaard onderdelen en eigenschappen. Zoek je naar een goede hometrainer waar je het maximale uit kunt halen, dan kies je voor een type hometrainer die van allerlei extra features voorzien is. Hieronder lees je welke onderdelen je bij hometrainers kunt aantreffen en waar ze precies voor dienen.
Vliegwiel
Elke goede hometrainer beschikt over een vliegwiel aan de achterzijde van het apparaat. Het is een verzwaard wiel dat door te trappen op de pedalen van de hometrainer in beweging wordt gebracht. Net als bij een gewone fiets zijn er dan ook een ketting en tandwielen aanwezig. Er zijn ook modellen waarbij gebruik wordt gemaakt van een V-snaar (waarmee je profiteert van een lager geluidsniveau). Kijk goed naar het gewicht van het vliegwiel, want hoe zwaarder dat is, hoe groter de traagheid van de omwentelingen is en hoe vloeiender de trapbeweging zal zijn.
Pedalen, stuur en console
De pedalen op je hometrainer dienen je voldoende grip mee te geven. Daarom zijn de meeste hometrainers voorzien van pedaalbanden of antislippedalen zodat je je voet vast kunt zetten. Aan de voorzijde van een hometrainer bevinden zich het stuur en de monitor of module met instellingen. De meeste sturen zijn in hoogte verstelbaar en tegelijkertijd ook kantelbaar. Zo kun je voor jezelf de meest comfortabele fietspositie aanmeten.
De bediening van je hometrainer (om bijvoorbeeld te kunnen kiezen voor een zwaarder weerstandsniveau) verloopt via de stuurconsole. De wat meer uitgebreide hometrainers beschikken over tal van functies en trainingsprogramma’s die je via de stuurconsole kunt benaderen. Sommige apparaten beschikken zelfs over een beeldscherm waar alles duidelijk op wordt weergegeven. Denk daarbij aan de tijd, de snelheid die je fietst, het verbruik van calorieën, je hartslag en de afstand die je hebt afgelegd.
Remsysteem en weerstand
De rem op een hometrainer wordt niet alleen gebruikt om het vliegwiel tot stilstand te brengen. Ook de weerstand tijdens de training wordt ermee geregeld. Het vliegwiel kan beschikken over remblokken, een bandrem, een rem op basis van een magneet of een inductierem.
Remblokken slijten redelijk snel en worden tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Een remband is een band die strak om het vliegwiel wordt getrokken zodat je meer weerstand ondervindt. Nadeel is dat dit veel geluid kan maken en dat het trappen onregelmatig kan worden. Remmen op basis van magneten en inductie vind je terug bij de duurdere hometrainers.
Bij een magneet is het de afstand van de magneet tot het wiel dat de weerstand bepaalt. Inductiemagneten maken gebruik van de stroomsterkte van de magneet. Hoe sterker die is, hoe meer weerstand je ervaart.
Zitting en hoogte
Het is belangrijk dat je comfortabel kunt zitten op je hometrainer, kijk daarom dus goed naar de zitting; zeker als je lange duurtrainingen wilt gaan doen. Nagenoeg alle hometrainers kun je in hoogte verstellen. Let erop dat als je op de zitting zit, je knie op de laagste stand ongeveer 5 tot 10 graden gebogen is. Kijk overigens niet alleen naar de verticale verstelbaarheid van de zitting, maar ook naar de horizontale zodat je de afstand tot je stuur kunt aanpassen.