Kookplaat kopen: tips voor het beste fornuis
Inhoudsopgave
Ben je van plan een nieuw kooktoestel te kopen, dan kun je kiezen uit koken op gas of op elektra. Een gaskookplaat ligt voor de hand, want zo’n kookplaat is goedkoop in de aanschaf en je hoeft er geen aparte pannen voor aan te schaffen. Binnen de groep elektra heb je de keuze uit een inductie kookplaat of een keramische kookplaat. Dit soort kookplaten is vaak wat duurder in de aanschaf, maar in gebruik wel goedkoper dan koken op gas. Je moet er wel aparte pannen voor aanschaffen.
Bij de keuze voor een nieuw fornuis moet je dus eerst bedenken welke vorm van koken jou het meest aanspreekt. Met behulp van de uitleg en de tips in dit artikel kun je een afgewogen keuze maken, zodat je de beste kookplaat voor jou vindt. Weet je precies welk kooktoestel je zoekt, dan kun je hier de verschillende aanbieders vergelijken en een goedkope optie kiezen.
Wat is een kookplaat?
De basis van iedere keuken is het fornuis. Afhankelijk van je budget en de opstelling van je keuken kun je kiezen uit gasfornuizen met oven er onder, gasstellen die je op het aanrecht of een tafelmodel koelkast kunt zetten of inbouw kookplaten. Is je kookplaat elektrisch, dan wordt deze vrijwel altijd in het aanrecht ingebouwd.
Gaskookplaat of elektrisch: Wat zijn de voor- en nadelen?
Verreweg de meeste Nederlander koken op gas. Dat is logisch, want de meeste woningen zijn voorzien van een gasaansluiting. Nieuwbouwwoningen worden echter niet meer standaard opgeleverd met een gasaansluiting, aangezien de overheid heeft aangekondigd dat in 2030 de gaskraan helemaal dicht gaat. Maar de komende jaren kun je dus nog op gas koken en dat heeft zo zijn voordelen.
Een gaskookplaat is relatief goedkoop in de aanschaf en je hoeft er geen speciale pannen voor aan te schaffen. Je kunt kiezen uit een klassiek vierpits gasstel, of eentje met meerdere pitten, een wokbrander en zelfs een grillplaat. Koken op gas is heel eenvoudig: je kunt de grootte van de vlam zeer nauwkeurig regelen. Met een wat kleiner budget kom je al snel uit bij een model uit de categorie ‘Kookplaat gas’.
Er zijn ook wat nadelen verbonden aan koken op gas. Zo is het niet de meest efficiënte manier van koken, aangezien maar liefst 40 tot 50% van de warmte verloren gaat. Koken op gas duurt ook iets langer dan koken op inductie of op een keramische kookplaat.
Daarbij kan het schoonmaken van een gasfornuis een rotklusje zijn, zeker als er iets is overgekookt of ingebrand op de branders. Dat probleem kun je ondervangen door te kiezen voor gas op glas. Dit is een gaskookplaat met een glazen oppervlak, wat het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Met een krabbertje kun je aangekoekt eten eenvoudig wegkrabben en daarna neem je de glasplaat af met een goede microvezeldoek, eventueel met wat azijn om streepvorming te voorkomen.
Kies je voor elektrisch koken, dan kook je altijd op een glasplaat. Bij de keuze voor een elektrisch fornuis staat koken op inductie op nummer 1. Een inductiekookplaat staat garant voor een zuinige manier van koken: het heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Inductie werkt met een magnetisch veld, waardoor de onderkant van de pan warm wordt. De glasplaat zelf wordt niet warm, en zodra je de pan van de plaat tilt zal het verwarmingsproces stoppen. De kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat is dan ook minimaal.
Als je eten overkookt, kan het ook niet in het glazen keramische oppervlak branden omdat dit nauwelijks warm wordt. Je pannen worden heel snel en egaal verwarmd, waardoor je sneller kunt koken. Veel inductieplaten worden geleverd met handige extra’s als kinderbeveiliging, een pauzefunctie en een timer. Het schoonmaken van de glasplaat is eenvoudig.
Het nadeel van deze manier van koken is dat een inductiekookplaat een hoog vermogen heeft, waardoor je een speciale elektrische aansluiting met een dubbele groep nodig hebt. Ook is een inductieplaat duurder in de aanschaf dan een gas- of keramische kookplaat. Kookte je eerder op gas, dan kun je geen gebruik maken van je oude pannen, omdat de vlam de bodem van je pan vervormt waardoor die niet meer helemaal vlak is. Wokken kan alleen met een speciale gietijzeren wokpan met platte bodem. Mensen die graag willen wokken, kiezen er vaak voor om naast hun inductieplaat nog een kleine gaskookplaat te kopen of een model dat een inductieplaat met wokgasbrander combineert.
Bij keramisch koken wordt de glazen plaat verwarmd door metalen spiralen; in tegenstelling tot inductie wordt hier de glasplaat dus wél warm. Voordeel is dat een keramische kookplaat een stuk goedkoper is dan een inductie kookplaat. Ook hier is de glasplaat weer eenvoudig schoon te maken. Je moet echter wel wachten tot de kookplaat goed is afgekoeld, anders kun je je lelijk branden.
Nadelen van keramisch koken: je hebt een 5-polig stopcontact en een 5-polige Perilex stekker nodig. Ook bij deze vorm van koken moet vaak een apart groep in de meterkast worden geplaatst en je zult ook speciale pannen met een zeer vlakke en gladde bodem moeten aanschaffen. De temperatuur laat zich minder goed regelen dan bij gas en inductie en ook hier is wokken niet goed mogelijk, alleen met een speciale wokpan met platte bodem. Koken op een keramische kookplaat is minder zuinig dan koken op inductie: het rendement ligt rond de 60%. Dat wil zeggen dat slecht 60% van de energie gebruikt wordt om de pan te verwarmen. Aangezien een keramische kookplaat na het koken lang warm blijft, gaat zo veel energie verloren.
Elektrische kookplaat kiezen: Inductie of keramisch?
Weet je niet of je voor een keramische kookplaat of een inductie fornuis moet kiezen? Wij zetten de voor- en de nadelen van inductie koken en keramisch koken nog eens voor je op een rij. Zo kun je goed afwegen of je voor je fornuis inductie of toch liever keramisch kiest.
Inductieplaat voordelen:
1.Zuinige manier van koken
2.Kookplaat inductie wordt niet warm, dus veilig
3.Sneller koken
4.Makkelijk schoonmaken
Inductieplaat nadelen:
1.Duur in aanschaf
2.Extra kosten voor dubbele elektriciteitsgroep en pannen
3.Wokken alleen mogelijk met speciale pan
Keramische kookplaat voordelen:
1.Goedkoop in de aanschaf
2.Makkelijk schoonmaken
Keramische kookplaat nadelen:
1.Extra kosten voor 5-polig stopcontact en pannen
2.Minder zuinig dan inductie
3.Blijft heet na het koken: minder veilig
4.Temperatuur lastiger te regelen dan bij gas en inductie
5.Wokken alleen mogelijk met speciale pan
Waar moet je op letten als je een kookplaat koopt?
Als je op basis van de tips op deze pagina hebt besloten welk soort kookplaat je zoekt (gas, inductie of keramisch) dan kun je hier je zoektocht verder verfijnen. Zoek je een gaskookplaat inbouw of een gaskookplaat vrijstaand; is een standaard 4 pits kookplaat voldoende of ga je voor een 5 pits gaskookplaat? Misschien wil je liever een heel fornuis inclusief oven. Elektrische kookplaten zijn vrijwel altijd inbouw, maar ook daarin heb je keuze. Zoek je een elektrische kookplaat 4 pits, of wil je meer pitten tot je beschikking hebben?
De standaard breedte van een kookplaat is hetzelfde als van een standaard keukenkastje: 60 cm. Heb je veel ruimte, dan kun je ook kiezen voor kookplaten van 70, 75, 80 of zelfs 90 cm breed. Ook fornuizen zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar. Is je fornuis 90 cm, dan heeft het vaak een dubbele over, zes pitten en wellicht een grillplaat. Denk er bij het aanschaffen van een grotere maat wel aan dat je afzuigkap minimaal dezelfde breedte moet hebben om goed te kunnen afzuigen.
Welke merken maken de beste kookplaten?
Kies je voor een Siemens kookplaat, dan kies je voor kwaliteit. Er zijn gaskookplaten verkrijgbaar van keramisch glas, hardglas of roestvrij staal in verschillende breedtes, zowel vrijstaand als inbouw. Zoek je iets in de groep ‘Inductiekookplaat Siemens’? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Siemens inductie kookplaat met een ingebouwd afzuigsysteem of andere handige extra’s zoals de powerBoost-functie (50% meer vermogen) of de combiZone voor extra grote pannen. Ook heeft Siemens een ruime keuze uit keramische kookplaten.
Ook ATAG biedt de nieuwste snufjes op het gebied van koken. Een ATAG kookplaat kan zowel gas, keramisch als inductie zijn in alle formaten en bevat vaak leuke extra’s, zoals een timer, easy clean coating of een combinatie van inductie met een gaswokbrander. Er is een speciale selectie Puzzelo’s: dat zijn speciale kleine (33-38 cm) kookplaten die je naast je standaard kookplaat kunt plaatsen. Zo heeft ATAG een teppan yaki-plaat en ook een losse speciale inductiewok!