Koptelefoon kopen: tips voor de beste hoofdtelefoon

Inhoudsopgave

  1. Het belang van een goede koptelefoon
  2. De belangrijkste eigenschappen van een koptelefoon
  3. Welke soorten koptelefoons zijn er?
  4. Zo kies je de beste koptelefoon
  5. Welke merken maken de beste koptelefoons?

Wil je een goede draadloze koptelefoon met microfoon (headset), bluetooth hoofdtelefoon of compacte oortjes kopen? Geen probleem, want hoofdtelefoons zijn in allerlei smaken verkrijgbaar. De beste modellen van traditionele hifi-merken kosten behoorlijk wat geld, maar gelukkig zijn er ook heel veel goedkope hoofdtelefoons verkrijgbaar. Op Kieskeurig.nl kun je zo’n 3.500 koptelefoons vergelijken, dus er valt genoeg te kiezen. Weet je nog niet welke hoofdtelefoon je wilt kopen? Met deze tips helpen we je op weg!

Het belang van een goede koptelefoon

Vanwege het enorme aanbod is lukraak een koptelefoon bestellen onverstandig. Zeker in het lagere prijssegment zijn de kwaliteitsverschillen namelijk aanzienlijk. Verdiep je dan ook eerst goed in de specificaties om een goede goedkope koptelefoon te scoren. Heb je eenmaal een geschikte hoofdtelefoon op het oog, dan is het natuurlijk nog maar de vraag of het model comfortabel zit. Verder is de geluidsweergave een kwestie van smaak.

Zo geven producten van Beats by Dr. Dre en JBL veel bas aan de afgespeelde nummers mee, terwijl koptelefoons van Sennheiser bekendstaan om hun natuurgetrouwe weergave in alle lagen. Een koptelefoon kopen is dan ook min of meer een zoektocht naar een geluid dat je zelf als prettig ervaart. Dat hoeft overigens niet per se veel geld te kosten, want de kans bestaat dat je voor de beste koptelefoon onder 100 euro uitkomt.

De belangrijkste eigenschappen van een koptelefoon

De markt voor hoofdtelefoons laat zich kortweg opdelen in twee groepen. Modellen met een snoertje zijn voor elektronicafabrikanten relatief eenvoudig om te produceren. De productiekosten zitten voornamelijk in de aanwezige audiodrivers binnen de oorschelpen, die essentieel zijn voor de geluidskwaliteit.

Omdat er dus weinig geld verloren gaat aan andere componenten klinken de goedkopere bekabelde hoofdtelefoons nog heel behoorlijk. Wel is het belangrijk dat het apparaat waarop je de hoofdtelefoon wilt aansluiten een koptelefoon versterker (juiste uitgang) bevat, zoals een smartphone, computer, receiver of stereoversterker.

Let bij een bekabelde hoofdtelefoon ook op welke connector de fabrikant meelevert. Pluggen van 3,5 millimeter gebruik je bijvoorbeeld voor computers en mobiele apparatuur, terwijl je voor een receiver of stereoversterker vaak een 6,3mm-plug nodig hebt. Gelukkig leveren de betere hoofdtelefoonfabrikanten beide pluggen mee.

Bij bepaalde hoofdtelefoons zit er een afstandsbediening in de kabel verwerkt. Hiermee pauzeer je bijvoorbeeld muziek of ga je naar het volgende nummer.

Bij een draadloze koptelefoon komt er veel meer techniek kijken, dus werp een scherpe blik op de specificaties. Voorheen maakten fabrikanten een koptelefoon draadloos door een radiozender mee te leveren.

Aangezien de meeste moderne mobiele apparaten en stereoapparatuur een bluetoothontvanger hebben, is tegenwoordig een bluetooth koptelefoon een zeer interessante optie. Voordeel is natuurlijk dat je geen last hebt van hinderlijke snoertjes die telkens in de knoop gaan. Met name bluetooth hoofdtelefoons met ondersteuning voor de aptX-codec bieden een prima geluidskwaliteit.

Verder hebben draadloze hoofdtelefoons altijd een ingebouwde accu met een bepaalde luistertijd. Hoe meer capaciteit deze accu bevat, hoe langer je onderweg van muziek kunt genieten.

Over onderweg gesproken: voor gebruik in het openbaar vervoer en andere luidruchtige omgevingen is een exemplaar met actieve noise-cancelling ideaal. Via een microfoontje meet en analyseert de hoofdtelefoon hinderlijke omgevingsgeluiden, waarna de koptelefoon tegenovergestelde audiofrequenties produceert. Deze techniek heft omgevingsgeluiden voor de luisteraar grotendeels op.

Hoofdtelefoons zonder kabels zijn overigens in allerlei variaties verkrijgbaar. Zo kun je als alternatief voor een standaardmodel bijvoorbeeld een opvouwbare koptelefoon kiezen.

Welke soorten koptelefoons zijn er?

Een bekabelde of wireless koptelefoon met muziek voor urenlange luistersessies moet natuurlijk wel comfortabel zitten. Welk type het beste bij je past, is voor iedereen verschillend. Wil je een lichtgewicht oortelefoon? Ga dan voor in ear oordopjes. Die stop je in de gehoorgang, zodat je nauwelijks last hebt van omgevingsgeluiden. Let wel goed op in het verkeer! Wie zichzelf het liefst zo volledig mogelijk afsluit, kiest voor een over-ear koptelefoon. De grote oorschelpen positioneer je namelijk volledig over de oren, zodat je volledig kunt opgaan in de muziek. Vanwege het grote formaat passen er forse audiodrivers in iedere oorschelp. Dat komt de geluidskwaliteit ten goede! Niet voor niets is een studio koptelefoon van hoogstaande kwaliteit meestal een over-ear model.

De derde soort is de zogeheten koptelefoon on ear. Zoals de naam al doet vermoeden, breng je een on-ear hoofdtelefoon bovenop het oor aan. Een pluspunt is het relatief bescheiden formaat van dit type hoofdtelefoon. Voor korte sessies voldoet het prima, maar bij het luisteren van een compleet muziekalbum bestaat er een reëel risico dat de oorkussens op den duur gaan irriteren. Bij een over-ear hoofdtelefoon heb je daar niet zo gauw last van. Welke type je kiest, heeft overigens niets te maken met of je de hoofdtelefoon draadloos of met een snoertje wilt aansluiten. In-ear oordopjes, over-ear hoofdtelefoons en over-ear koptelefoons zijn namelijk zowel draadloos als bekabeld verkrijgbaar.

Zo kies je de beste koptelefoon

Alle technische specificaties ten spijt, een koptelefoon moet natuurlijk ook naadloos bij je persoonlijke gebruikersbehoeften passen. Fabrikanten van de betere merken houden daar rekening mee. Zo is een sport koptelefoon meestal zweet- en weersbestendig, zodat je in de stromende regen zorgeloos een hardlooprondje afwerkt. Sportoordopjes vallen bij actieve lichaamsbeweging bovendien niet zo snel uit je oren. Omdat sport hoofdtelefoons meestal via bluetooth werken, heb je niet te maken met ‘dansende’ kabels of snoertjes die in de knoop raken. 

Voor aansluiting op een televisie is een wireless koptelefoon wel zo prettig. Aangezien een smart-tv meestal geen bluetoothontvanger heeft ingebouwd, schaf je speciaal een koptelefoon voor tv aan. In dat geval levert de fabrikant een radiozender mee die je rechtstreeks aan de televisie koppelt. Deze zender stuurt vervolgens geluidsgolven naar de draadloze hoofdtelefoon. Het bereik bedraagt doorgaans zo’n honderd meter, dus dat is in de meeste woonkamers ruim voldoende.

Computergebruikers kunnen een hoofdtelefoon op verschillende manieren aansluiten, bijvoorbeeld via een bluetoothadapter of 3,5mm-geluidsuitgang. Daarnaast is een usb hoofdtelefoon het overwegen waard voor wie het luisterapparaat eenvoudig in iedere pc of laptop wilt prikken. Ook usb-headsets met een ingebouwde microfoon zijn ruim verkrijgbaar, zodat je in online games met medespelers kunt kletsen. 

Elektronicafabrikanten houden met de ontwikkeling van hun reguliere productlijn rekening met volwassen oren. Voor je jonge kroost kun je dan ook beter een speciale koptelefoon voor kinderen overwegen. Die hebben kleinere oorscherpen, terwijl ze vaak voorzien zijn van een fel kleurtje. Daarnaast is er ook meestal een volumebegrenzer aanwezig. Voor het gemak kun je ook kiezen voor een draadloze kinderkoptelefoon.

Welke merken maken de beste koptelefoons?

Een hifi koptelefoon uitzoeken is vanwege het overweldigende aanbod een pittige klus. Het is dan ook handig om te weten met welke hoofdtelefoonfabrikant je in zee gaat, zodat je veel producten al bij voorbaat kunt wegstrepen. Ieder merk voegt een bepaalde identiteit toe. Met een Sennheiser koptelefoon speel je op safe, want de Duitse fabrikant ontwikkelt al ruim zeven decennia kwalitatieve hifiapparatuur.

Modebewuste jongeren schaffen veelal een Marshall koptelefoon of Beats koptelefoon aan, want deze merken zijn erg designgevoelig. Beats is eigendom van Apple, waardoor je uiteraard ook kunt kiezen dat je koptelefoon wit is. Past goed bij een iMac of iPhone! Vind je vooral een hoge geluidskwaliteit belangrijk? Met een Akg hoofdtelefoon of Technics koptelefoon zit je gegarandeerd goed. Een Sony koptelefoon is zowel tegen budgetprijzen als hoge tarieven verkrijgbaar, want het Japanse merk ontwikkelt indrukwekkend veel producten in verschillende prijsklassen.