FRITZ!Box: alleskunner voor je (thuis)netwerk

Voor je (thuis)netwerk heb je een router nodig. Dat apparaat regelt niet alleen het onderlinge verkeer tussen apparaten en computers in dat netwerk. Het koppelt dat netwerk ook aan internet. Maar dan wel op een veilige manier die zorgt voor een goede scheiding tussen lokaal en de boze buitenwereld.

De FRITZ!Box van het Duitse AVM is zo’n router. Of beter: routerserie, want er is voor elk wat wils. Wat alle FRITZ!Boxen gemeen hebben is, een uitgebreid besturingssysteem met de naam FRITZ!OS. Dat biedt een scala aan mogelijkheden op het vlak van routerfunctionaliteit.

Alles is bereikbaar via een webinterface in een willekeurige browser. Maar je kunt je FRITZ!Box daarnaast ook gebruiken als NAS door er simpelweg een usb-3-harddisk of ssd op aan te sluiten. Verder is gedacht aan mogelijkheden op het vlak van thuisautomatisering en zelfs met telefonie heeft de duizendpoot geen moeite. Voor die laatste functionaliteit heb je wel een abonnement bij je internet/telefoon-provider nodig of je maakt gebruik van een VOIP-dienst.

Veiligheid voorop

Laten we eerst eens kijken naar de routerfuncties. Kies voor je thuisnetwerk tussen ethernetkabels of wifi? In beide gevallen word je beschermd door stevige firewall-functionaliteit. Daardoor is je thuisnetwerk hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Mocht je bepaalde apparaten wél via internet toegankelijk willen maken, dan kan dat, het is simpelweg een kwestie van instellen. De heldere, maar tegelijkertijd zeer uitgebreide gebruikersinterface geeft je veel mogelijkheden. En dat voor zowel beginners als gevorderden.

Ook gerelateerd aan het thema veiligheid is de support die een routerfabrikant levert. En dan doelen we met name op het regelmatig uitbrengen van updates en veiligheidspatches, liefst gedurende lange tijd. Wat dat betreft zit je ook goed met de routers en repeaters (zie verderop) van AVM; daarvan is bekend dat ze vele jaren software-service krijgen. En dat is erg belangrijk in een snel veranderende digitale wereld, waarin steeds weer nieuwe sinistere trucjes ontdekt worden om jou als eindgebruiker aan te vallen.

Glasvezel

Glasvezel is de technologie van de toekomst en steeds meer mensen krijgen een glasvezelaansluiting thuis. Ook op een glasvezelaansluiting kun je je eigen FRITZ!Box aansluiten om alles uit de snelheid van je glasvezel te halen. Bovendien bespaart het energiekosten, want je hebt geen aparte ONT nodig. Deze zit al in de FRITZ!Box geïntegreerd. Er zijn een aantal verschillende glasvezeltechnologieën, voor elke is een FRITZ!Box 5590 Fiber model beschikbaar. In de video hieronder leggen we nog eens goed uit waar je aan moet denken bij het aansluiten van je eigen FRITZ!Box op glasvezel.

Volledig gescheiden gastnetwerk

Heel handig is de gastmodus. Hiermee zet je een compleet onafhankelijk (wifi)netwerk voor gasten op, dat volledig gescheiden is van je thuisnetwerk. Krijg je eens iemand op bezoek, dan hoef je nooit bang te zijn dat die persoon ongemerkt door jouw bestanden op een van je computers in huis gaat neuzen. Gewoon de gasttoegangsgegevens aan de muur hangen.

Zelfs een QR-code wordt aangemaakt, zodat als je gast een moderne telefoon heeft, het volstaat om simpelweg een foto te maken om te verbinden met het netwerk. Je zou dat gastnetwerk ook voor iets heel anders in kunnen zetten. Namelijk om dat als basis te gebruiken voor al je connected apparaten in huis, waarvan een deel wellicht van onduidelijke Chinese makelij is. Ook dan geldt weer dat je deze ‘gasten’ veilig ver weg houdt van je privézaken op je eigen thuis- of desnoods bedrijfsnetwerk.

FRITZ!Box 7590 AX

Snelle en veilige wifi

De FRITZ!Boxen beschikken allemaal over snel – afhankelijk van het gekozen model zelfs razendsnel en up-to-date – wifi. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 7590 AX, waarbij geldt dat ook hier het concept veiligheid voorop stond. Zelfs direct vanuit de verpakking heb je al meteen een veilige verbinding te pakken; iedere router heeft een uniek wifi-wachtwoord toegewezen gekregen dat op de router zelf is afgedrukt. Natuurlijk is het verstandig om dat wachtwoord na de eerste aanmelding te wijzigen in iets unieks en complex. Maar niemand zal in staat zijn gedurende de eerste configuratie van je router in te breken.



Uitbreiden met mesh

Je (draadloze) thuisnetwerk in huis of kantoor is eenvoudig uit te breiden met een van de mesh-repeaters (zoals de FRITZ!Repeater 6000) die AVM voor de FRITZ!Box in de aanbieding heeft. Voor allemaal geldt dat ze met een druk op de knop in je netwerk integreren. Je kunt gaan voor volledig draadloos werkende repeaters door heel je huis. Of – als je over een moderne nieuwbouwwoning beschikt waar op elke verdieping ethernetaansluitingen aanwezig zijn – je mesh repeater koppelen via een ethernetkabel. Dit heeft als voordeel dat elke repeater de maximale gigabit-snelheid oppikt en je dus per repeater de maximaal haalbare wifi-snelheid realiseert.

FRITZ!Repeater 6000

NAS

Je kunt je FRITZ!Box als centrale opslag in huis gebruiken. Kwestie van de NAS-functie in de gebruikersinterface aanzetten en een ssd of harddisk inprikken. Daarvoor staat een snelle usb-3-poort tot je beschikking. Op die manier deel je bestanden op meerdere computers, smartphones en tablets delen of stream je media als muziek en video. Ook het delen van printers is zo mogelijk, mocht je nog geen netwerkprinter in huis hebben.

Thuisautomatisering

AVM heeft verder tal van naadloos met de Fritz!BOX integrerende thuisautomatiseringsproducten in het assortiment. Bijvoorbeeld een op afstand schakelbaar stopcontact als de FRITZ!DECT 200. Daarvan is er ook een spatwaterdichte buitenversie, de FRITZ!DECT 210. Of ga voor een slimme lamp of desnoods een radiatorthermostaat. Je bedient het geheel desgewenst extra makkelijk met de FRITZ!DECT 440. Definieer tot 12 FRITZ!-apparaten en bedien ze met de vier toetsen op het van een e-paperdisplay voorziene kiene kastje. Ook de slimme FRITZ!DECT 301-radiatorknop bedien je ermee. 

Bellen

Zoals gezegd, is de FRITZ!Box geschikt voor telefonie. Dat is met name interessant als je je providerrouter de deur hebt uitgedaan (het is alweer een tijdje wettelijk toegestaan om je eigen router te gebruiken). In dat geval kun je je telefoonverkeer – behorend bij je provider-telefoonabonnement – ook laten afhandelen door de FRITZ!Box.

Aardig is dat de router daarvoor de functie als basisstation op zich neemt. De FRITZ!Box is compatibel met tal van DECT-telefoons. AVM zelf heeft eveneens verschillende meer geavanceerde (en als je daar niet van houdt óók eenvoudige) FRITZ!Fon draadloze DECT-telefoons in het assortiment.

Tal van extra opties

FRITZ!OS – zoals gezegd het besturingssysteem van de FRITZ!Boxen – beschikt over heel veel functies. Zo kun je bijvoorbeeld tijdsloten instellen die gekoppeld zijn aan specifieke apparaten. Wil je niet dat je kind onbeperkt met de iPad in de weer is bijvoorbeeld? Stel dan tijdblokken in waarop dat wel en niet is toegestaan. De FRITZ!Box voelt zich dan ook prima thuis in zowel gezinnen met kinderen, bij thuiswerkers als op kantoor.

Bekijk de producten op Kieskeurig.nl