Eigenschappen van rijstkokers en stoomkokers
Door te kijken naar de eigenschappen waarover een rijstkoker of stoomkoker beschikt weet je al snel of deze bij jouw kookwensen past. We nemen ze een voor een met je door, zodat je weet waar je op moet letten.
Inhoud
De inhoud van een rijstkoker of stoomkoker is een goed punt om mee te beginnen. Dit bepaalt namelijk hoeveel voedsel je per keer kunt bereiden. Als je alleen of met z’n tweeën bent heb je uiteraard een minder grote koker nodig dan een volledig gezin.
Uitneembare binnenpan
Helaas, de afwas zul je nog steeds zelf moeten doen na het eten. Maar als je rijstkoker of stoomkoker over een afneembare binnenpan beschikt gaat dat gelukkig wel een stuk makkelijker.
Automatische afslag
Geen zin om te koken na een lange werkdag? Kies dan voor een stoomkoker met automatische afslag, die stopt precies op het moment dat je eten klaar is. Sommige modellen hebben bovendien een handig waarschuwingssignaal. Dan kun je met een gerust hart even languit op de bank terwijl je wacht op je maaltijd.
Aantal stoomschalen
Een stoomkoker beschikt vaak over meerdere stoomschalen die je op elkaar stapelt. Zo kun je verschillende ingrediënten tegelijkertijd bereiden zonder dat die elkaars smaak beïnvloeden. De onderste schaal krijgt de meeste stoom en is daarom geschikt voor de ingrediënten met de langste bereidingstijd. De inhoud van de stoomschalen kan onderling verschillen en is dus ook een punt van aandacht.
Programma’s
De meeste mensen gebruiken een stoomkoker voor het snel bereiden van een verse maaltijd. Dat gebeurt op een temperatuur van 100 graden. Er zijn ook stoomkokers met extra programma’s voor ontdooien, warmhouden en langzaam garen op lagere temperaturen.