Informatie over spinbikes
Met een spinbike is het mogelijk om binnen, het gevoel van het wielrennen na te bootsen. Ideaal voor de winter en met slecht weer. Het spinbike-systeem is simpel: het is een hometrainer met een verzwaard vliegwiel in plaats van een voorwiel. Bij het fietsen blijft het vliegwiel draaien (spinnen), je blijft eigenlijk gewoon doortrappen. Maar waar moet je op letten als je een spinbike wilt aanschaffen? Je leest het hieronder!
Zadel
Het zadel en stuur zijn naar eigen wens in te stellen. Zo is het vaak mogelijk om het zadel in hoogte en afstand tot het stuur te verstellen. Het stuur kan omhoog, omlaag en is soms zelfs naar voren te verstellen. Op deze manier is het vrijwel voor iedereen mogelijk om een goede houding te vinden op de spinbike.
Vliegwiel
Het vliegwiel wordt direct aangedreven door de gebruiker. Het gewicht van het vliegwiel verschilt per spinbike. Hoe zwaarder het wiel, hoe groter de traagheid, wat weer als resultaat heeft dat de “trap” vloeiender is.
Controle
Om controle te houden over uw lichaam tijdens het fietsen, beschikken sommige spinbikes over een handig display waarop je jouw calorieverbruik, je hartslag, de fietsafstand en/of de tijd kan aflezen. Een cardio pulse set is vaak een goede optie om aan te schaffen bij een spinbike. De set bestaat uit een borstband en een apparaat om aan te sluiten op de spinbike (let op: niet iedere spinbike heeft zo’n aansluiting).
Het is zeker aan te raden om een hartslagmeter met horloge te gebruiken indien er standaard geen display op de spinbike zit. Niet alleen voor de controle, maar ook om uw training goed te kunnen indelen. Je zou ook kunnen kiezen voor een slimme smartband of smartwatch, die hebben bovendien nog veel meer meetopties.
Weerstand
Op het stuur of in het frame zit een knop waarmee de weerstand verhoogd of verlaagd kan worden. Door weerstand toe te voegen, ontstaat het gevoel alsof je door de bergen fietst of op een vlak stuk met wind tegen.
Er bestaan verschillende methoden om weerstand toe te voegen. Een enkele rem regelt de weerstand door druk uit te oefenen op het vliegwiel van bovenaf. Bij een dubbel remsysteem gebeurt dit vanaf de zijkanten. Sommige modellen beschikken over een magneet die dichterbij het vliegwiel (meer weerstand) en verder vanaf het vliegwiel (minder weerstand) gehouden wordt. Deze methode is wat duurder maar resulteert in een prettige, vloeiendere “trap”.
Vrijloop
De spinbike heeft standaard geen vrijloop, zoals bij hometrainers. Vrijloop betekent dat wanneer je de benen stil houdt, het vliegwiel zal stoppen. Bij een spinbike zal het vliegwiel automatisch blijven "spinnen" en blijf je meetrappen. Sommige spinbikes hebben een speciaal veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat wanneer je snel wilt stoppen, je alleen je benen stil hoeft te houden. Op die manier is er geen overgang mogelijk naar de vrijloopstand.
Pedaalsysteem
Over het algemeen worden spinbikes standaard geleverd met toeclips. Dat zijn een soort netjes op het pedaal, waarin je jouw voeten kunt plaatsen. Zo kan met gewone sportschoenen getraind worden, zonder dat je voeten van de pedalen vliegen. Let hierbij wel op dat deze stevig vast worden gemaakt.
Een ander veelgebruikt systeem is het SPD pedaal. Hiervoor zijn speciale fietsschoenen nodig, waarmee je makkelijk in het pedaal klikt. Ook bestaan er dubbele pedalen met aan de ene kant toeclips en aan de andere SPD, maar ook pedalen met een dubbelzijdig SPD-systeem. Aan jou de keus!
-
1
-
2
-
3