Videocamera kopen: tips voor de beste camcorder
Inhoudsopgave
Wanneer je een goede filmcamera gebruikt, zorg je ervoor dat je al je onvergetelijke momenten later in de beste kwaliteit kunt terugkijken. Het is dus zeker de moeite waard om je goed in te lezen in alle mogelijkheden, zodat je een keuze kunt maken die het beste bij jouw wensen past. Een videocamera kopen kan behoorlijk lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Daarom geven we in dit artikel een aantal handige tips, zodat je goedkope en duurdere filmcamera’s goed met elkaar kunt vergelijken.
Wat is een videocamera?
Videomogelijkheden vind je tegenwoordig in alle soorten digitale apparaten. Je hoeft niet meer te werken met lastige VHS videobanden; ook een videorecorder kopen om je resultaat te bekijken, is allang niet meer nodig. Met je smartphone kun je al heel eenvoudig een filmpje maken. Soms heeft je telefoon zelfs extra mogelijkheden, zoals slow motion of timelapse. Je deelt de filmpjes dan razendsnel op social media, waardoor iedereen kan meegenieten. De filmpjes zijn zelfs op grote schermen nog prima te bekijken, zeker nu er ook smartphones zijn die in een 4K-resolutie kunnen filmen.
Ook vrijwel alle fotocamera’s, zoals compact-, systeem- en spiegelreflexcamera’s, hebben tegenwoordig een filmfunctie. Zeker met deze laatste twee kun je zeer professionele resultaten behalen, vanwege hun grotere sensoren, verwisselbare objectieven en hun dynamisch bereik. Je gaat je bijna afvragen waarom je nog zou kiezen voor een specifieke handycam, toch?
Welke eigenschappen heeft een camcorder?
Een digitale videocamera heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone fotocamera met videofunctie. Door het formaat en de vormgeving liggen de camcorders makkelijk in de hand, wat zorgt voor stabielere beelden. Een dv camcorder beschikt vaak ook over een zeer geavanceerde beeldstabilisatie en een stille en snelle autofocus. Vooral die stille eigenschap is bij video-opnamen belangrijk, omdat je anders het geluid direct in je opnamen terug zult horen. Ook de mogelijkheden om externe accessoires, zoals licht of microfoons aan te sluiten, zijn bij dit videocamera’s over het algemeen een stuk beter geregeld.
Twijfel je tussen een videocamera Full HD of een videocamera 4K? Realiseer je dan dat je het beeldmateriaal ook nog moet opslaan en monteren. 4K-beeldmateriaal neemt veel meer ruimte in op je computer en geheugenkaarten en is ook nog eens veel zwaarder voor je montageprogramma om te verwerken. De extra resolutie heeft echter wel als voordeel dat je achteraf nog in je beeldmateriaal kunt croppen (bijsnijden) om alsnog een weergave in Full HD te krijgen. Als je de films uiteindelijk gaat terugkijken op een mooie 4K televisie, dan is die extra resolutie natuurlijk wel een must-have.
Naast de resolutie en de vormgeving is het slim om te kijken wat voor andere handige eigenschappen je nodig hebt. Heeft je videocamera wifi? Dan kun je video’s draadloos overzetten naar je telefoon of tablet. Dat scheelt gedoe met kabeltjes of kaartlezers. Ook touchscreen en een elektronische zoeker zijn waardevolle aanvullingen voor je camcorder, die het dagelijks gebruik een stuk makkelijker maken.
Welke soorten video camera's zijn er?
Je kunt videocamera’s grofweg indelen in twee groepen: de kleine en compacte camcorders en de professionele videocamera’s. Deze laatste zijn qua formaat vaak aanzienlijk groter en bieden veel mogelijkheden om handmatig de instellingen te bepalen.
Zo kun je bijvoorbeeld met meer beelden per seconde filmen, voor mooie slow motion-effecten. Ook hebben de camera’s vaak interne filters, die felle lichtomstandigheden afzwakken. Bij veel van deze camera’s kun je ook de objectieven vervangen, zodat je voor iedere situatie de beste lens kunt gebruiken.
De mini videocamera is populair bij reizigers en hobbyisten. De objectieven zijn vaak ingebouwd en de camera’s onderscheiden zich dan ook qua zoommogelijkheden en prestaties bij weinig licht. De compact video camera beschikt over allerlei automatische mogelijkheden en is vanwege het formaat makkelijk mee te nemen in een handtas of rugzak.
Denk vooraf goed na waarvoor je de camera uiteindelijk gaat gebruiken. Als je veel actie of watersituaties wilt vastleggen op video, kun je bijvoorbeeld beter een actioncam dan een pocket camcorder kopen. Daarnaast zijn er nog meer videocamera’s met een specifieke toepassing. Zo zijn er camera’s om ’s nachts wildlife te filmen, beveiligingscamera’s, dashcams en 360-graden videocamera’s.
Zo kies je de beste filmcamera
Wil je graag meer leren op het gebied van videografie, of klik je liever op record zonder na te denken? Dat is, naast je budget natuurlijk, een van de eerste afwegingen die je zult moeten maken. Met een professionele filmcamera kun je namelijk alleen het mooiste resultaat behalen als je over voldoende kennis beschikt. Vaak zijn camcorders voor veel mensen geavanceerd genoeg om zonder moeite uitstekende video’s te maken. De kwaliteit van de kleine camera’s is namelijk flink verbeterd. Een Full HD-resolutie is tegenwoordig de norm en de prestaties bij weinig licht worden ook steeds beter.
Wil je gaan vloggen? Let dan op eigenschappen zoals een kantelbaar scherm, microfoonaansluiting en touchscreen. Zo kun je tijdens het filmen direct zien hoe je overkomt op beeld, heb je de mogelijkheid om betere geluidsapparatuur aan te sluiten en kun je met één aanraking heel nauwkeurig scherpstellen.
Als je naast video’s ook nog mooiere foto’s wilt gaan maken, dan kun je overwegen om een foto film camera te kopen. Met een systeem- of spiegelreflexcamera kun je namelijk vanwege de grote sensor en de goede lenzen een bijzonder effect van scherptediepte creëren. Dat geeft je video’s een filmisch effect! Als je gaat filmen met een fotocamera, dan zul je op zoek moeten gaan naar een goede vorm van stabilisatie voor je apparatuur. Een zware spiegelreflexcamera kun je namelijk erg lastig stabiel houden, zeker wanneer je langere tijd moet filmen.
Met alleen een camera kopen ben je er nog niet. Vergeet niet dat er nog flink wat geld kan opgaan aan film- en schouderstatieven, elektronische stabilizers, geheugenkaarten, montagesoftware en de opslag van je archief.
Welke merken maken de beste videocamera?
Veel fotomerken zijn ook actief in het videocamerasegment. Een Canon videocamera vind je terug in de Legria-serie. Daarin zitten zowel eenvoudige camera’s waarmee je met gemak een verjaardag of vakantie vastlegt, als camera’s voor de echte liefhebber. Bij de Sony camcorder-serie zie je een vergelijkbaar aanbod. Een Sony videocamera wordt vaak Handycam genoemd. Ook Panasonic heeft een HC-serie, met daarin een groot scala aan Panasonic videocamera’s. Het aanbod varieert van camera’s van enkele honderden tot duizenden euro’s. Camera’s uit de laatste prijsklasse zijn vooral bedoeld voor de professionele gebruiker.
Een bekend cameramerk dat je niet in het videosegment zult terugvinden, is Nikon. Videomogelijkheden vind je in dit geval alleen in hun action-, systeem- en spiegelreflexcamera’s. Een typisch videomerk is de JVC digital video camera. Een mooie JVC camcorder-serie is de Everio R. Deze serie focust zich op de echte buitenmens, met extra robuuste camera’s.