Wasdroger kopen: tips voor de beste wasdroger

Inhoudsopgave

  1. Verschillende soorten drogers
  2. Geluid van de wasdroger
  3. Energiezuinig en snel
  4. Speciale programma's
  5. Vulgewicht: hoeveel kilo moet mijn droger aan kunnen?
  6. Welke wasdroger moet je kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger? Dan zijn er veel verschillende modellen om uit te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een condensdroger, warmtepompdroger of luchtafvoerdroger nodig? Wij geven je graag de beste tips bij het kopen van een nieuwe wasdroger.

Verschillende soorten drogers

Er zijn verschillende soorten drogers op de markt om jouw was snel en goed te drogen. Welke droger voor jou geschikt is, is van een paar zaken afhankelijk. Ben je op zoek naar een energiezuinige droger? Dan is de warmtepompdroger een geschikte optie. Deze wasdroger droogt de was door middel van hergebruikte warmte. Daarnaast droogt deze droger op een lagere temperatuur waardoor hij niet alleen duurzamer is vanwege het energieverbruik, maar ook je kleding langer mooi houdt.

De luchtafvoerdroger laat de hete en vochtige lucht via een dikke slang naar buiten. Deze optie is dus alleen geschikt wanneer je in jouw ruimte de mogelijkheid hebt om deze slang naar buiten te geleiden. Dit soort drogers zijn een stuk goedkoper dan de warmtepompdrogers en zijn daarnaast een stuk sneller. Dit type droger zorgt namelijk voor een gedroogde was in ongeveer 80 minuten vanwege de hogere temperatuur. Dat maakt de luchtafvoerdroger een echte energieslurper.

Daarnaast heb je nog de condensdroger. Deze drogers laten het vocht in de kleding condenseren waarna het water wordt opgevangen in een speciale condensbak en via het riool wordt afgevoerd. Deze bak bevindt zich aan de boven- of onderkant van de droger en kun je zelf legen. Dat betekent ook dat als je dit vergeet te doen, jouw wasruimte niet altijd droog blijft. Daarnaast slaat deze condens ook wel eens in je ruimte zelf, waardoor je kant hebt op schimmelvorming. Zorg dus voor een goed geventileerde ruimte wanneer je kiest voor een condensdroger. Je kunt je condensdroger ook op een afvoer aansluiten. Daar moet jouw wasruimte natuurlijk wel geschikt voor zijn. Wil je ruimte besparen? Overweeg dan een was- droogcombinatie. Deze witgoedapparaten zijn over het algemeen slechts geschikt voor kleine hoeveelheden wasgoed en drooggoed. Dit maakt ze dus alleen geschikt voor kleinere huishoudens met weinig ruimte.

Geluid van de wasdroger

Een droger kan aardig wat geluid produceren. Staat je droger dichtbij je woonruimte? Dan moet je erop letten dat het aantal decibel niet te hoog oploopt. Je vindt deze informatie op het energielabel van je droger. Een relatief stille wasdroger produceert ongeveer 63 tot 65 db. Bij het uitzoeken van een stille droger kun je de vuistregel aanhouden dat elke 3db een verdubbeling óf een halvering van het geluid betekent.

Energiezuinig en snel

De meest energiezuinige keuze is natuurlijk om je was gewoon aan een wasrek te laten drogen. Wil je toch graag een droger gebruiken? Dan zijn de warmtepompdrogers de meest energiezuinige keuze. Dit zijn dan ook de enige drogers die op het energielabel met een A+++ gelabeld worden. Met een dergelijke droger bespaar je gemiddeld de helft van je jaarlijkse energiekosten wanneer je een condensdroger of luchtafvoerdroger zou gebruiken. Dat komt omdat deze drogers op een lagere temperatuur drogen. Dat betekent echter ook dat dit programma over het algemeen veel langer duurt. Een goede verhouding tussen een snelle droogbeurt én een energiezuinige droogbeurt, bestaat op dit moment nog niet. De condensdroger en luchtafvoerdroger zijn in dit geval de snellere én drogere opties, maar zijn daarmee wel een aanslag op je energierekening.

Speciale programma's

Sommige functies kunnen een droger net iets interessanter maken dan een andere. Je kunt bijvoorbeeld op de onderstaande extra functies letten bij het aanschaffen van een nieuwe wasdroger.

Vochtigheidssensoren

Deze houden het vochtgehalte in de droger zelf in de gaten. Wanneer nodig zorgen deze sensoren ervoor dat het programma wordt aangepast. Hierdoor bespaart de droger energie en wordt je kleding niet onnodig heen en weer gekeerd.

Stoomprogramma

Een stoomprogramma kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Hiermee kun je namelijk je kleding kort opfrissen maar ook ervoor zorgen dat kleding kreukvrij uit de droger komt. Het opfrisprogramma is ideaal wanneer je een wasbeurt wil besparen en bijvoorbeeld kort een colbertje wil opfrissen. Dit programma verwijdert nare geurtjes.

Sneldrogen

Sommige drogers hebben ook een zogenaamd ‘Quick Dry’ programma. Hiermee kun je je wasgoed in ongeveer 40 minuten drogen. Bij het gebruik van dit programma is het wel aan te raden de droger niet te vol te laden zodat alle afzonderlijke kledingstukken goed kunnen drogen.

Gebruiksgemak

Een droger vraagt behoorlijk wat onderhoud. Zo moet je de condensbak regelmatig uitspoelen en filters pluisvrij maken. Sommige condensdrogers hebben daarom een speciale zelfreinigingsfunctie. Deze reinigt de condensor uit zichzelf, wat de levensduur van de wasdroger verlengt.

Vulgewicht: hoeveel kilo moet mijn droger aan kunnen?

Een wasdroger met een grote vulcapaciteit is handig als je veel was hebt. Maar koop hem niet te groot, want wasdrogers drogen het zuinigst en dus het goedkoopst met een volle trommel. Je kunt kiezen voor een wasdroger met vulgewicht van 7kg, 8kg of zelfs 9kg wasgoed. De afmetingen van de buitenkant van de wasdroger zijn altijd hetzelfde, namelijk 85cm bij 60cm bij 60cm. Het aantal personen dat van de wasdroger gebruikmaakt (dus de grootte van je huishouden) is een goede indicatie van het ideale vulgewicht. Heb je een huishouden met 1 of 2 volwassenen, kies dan voor 7 kilo vulcapaciteit. Voor een gezin met 1 of 2 kinderen is 7 of 8 kilo ideaal en een gezin met 3 of meer kinderen heeft een trommel voor 8 kg of groter nodig. Ook als je vaak grote stukken wilt drogen, zoals tweepersoons dekbedhoezen, kan een grote trommel handig zijn. Houd bij de aanschaf van een wasdroger ook rekening met de vulcapaciteit van je wasmachine. Heb je een wasmachine met een trommel waar maar 5 kilo in past, dan heeft het geen zin om een wasdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo te kiezen, tenzij je was wilt opsparen.

Welke wasdroger moet je kopen?

Om te kunnen bepalen welke wasdroger je moet kopen, kun je ze hier vergelijken op prijs, merk, energieklasse en vulgewicht. Eerst bepaal je of je een luchtafvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger wilt kopen. Heb je weinig budget, dan ligt een luchtafvoer- of condensdroger voor de hand.Deze drogers zijn goedkoop, maar verbruiken wel veel energie. Je kunt zien hoeveel energie een droger gebruikt in de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (het zuinigst) tot C (het minst zuinig). Ook wordt het energieverbruik in kWh per jaar weergegeven. Hoe lager dit getal, des te zuiniger de droger. Warmtepompdrogers zijn heel zuinig: de zuinigste warmtepompdrogers hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.