Kieskeurig Magazine v2

Zomertijd? Buitenkeukentijd!

Inhoudsopgave

  1. Wat is een buitenkeuken?
  2. Gas of elektrisch?
  3. Kookzones & temperatuur
  4. Grillplaat of rooster?
  5. Welke opties moet jouw ideale buitenkeuken hebben?
  6. Budget

Heb je niet genoeg aan een gewone barbecue? Dan is een buitenkeuken misschien iets voor jou. Met deze supedeluxe barbecues kun je makkelijk voor veel mensen tegelijk een uitgebreid feestmaal bereiden. Wil je weten wat voor jou de ideale buitenkeuken is? Met dit artikel helpen we je graag op weg!

Wat is een buitenkeuken?

Officieel is een buitenkeuken een volledige keuken voor buiten – dus met een koelkast, opbergruimte, aanrecht, gootsteen en ga zo maar door. Maar voor de meeste mensen is een buitenkeuken vooral een flink formaat barbecue met handige extra’s. Zo heb je bij dit soort buitenkeukens veel meer mogelijkheden dan bij een traditionele barbecue. Dat komt niet alleen omdat je meerdere branders (kookzones) hebt waarvan je de temperatuur vaak afzonderlijk kunt regelen, maar ook omdat er in veel gevallen een speciaal warmhoudrek aan vast zit, of een snijplank. Dat laatste is vooral handig omdat je dan niet steeds heen en weer hoeft te lopen naar je keuken om ingrediënten te snijden – je kunt het gewoon allemaal lekker buiten doen! Ook zit er een kastje (of kastjes) in, waarin je bijvoorbeeld barbecue-accessoires kunt opbergen, zodat je ze tijdens het grillen onder handbereik hebt. Sommige modellen hebben een zijbrander. Dat is net iets anders dan een warmhoudplaat: een zijbrander kun je gebruiken om gerechten die je al eerder hebt gemaakt op te warmen.Kom maar door met de satésaus!

Gas of elektrisch?


De keuze voor gas of elektrisch is eigenlijk niet veel anders dan bij een gewone barbecue. Ga je voor gas, dan heb je volledige vrijheid met betrekking tot waar je je buitenkeuken plaatst. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met de capaciteit van je gasfles en het feit dat je deze na verloop van tijd moet vervangen (en dat zou je best wel eens als gedoe kunnen ervaren). Bij een elektrische buitenkeuken heb je dat niet, maar daar kleeft natuurlijk wel weer aan dat je deze aan moet sluiten op het stroomnet. Zet je de buitenkeuken op een vaste plek neer, dan zou je de kabel eventueel nog kunnen ingraven om hem zo netjes weg te werken. Zowel gas als elektrisch geven je veel controle over de temperatuur waarmee je grilt, zonder dat je last hebt van rookvorming. Zowel bij gas als elektrisch kun je direct na het aanzetten aan de slag. Je hoeft dus niet, zoals bij kolen, te wachten tot de boel goed heet is. Kies je voor een buitenkeuken op gas, dan grill je wel boven echte vlammen. Dat geeft misschien net iets meer een barbecue-gevoel. Er bestaan overigens ook buitenkeukens waarbij je gebruikmaakt van kolen of briketten, maar het aanbod is relatief klein, vandaar dat we deze categorie hier verder buiten beschouwing laten.

Kookzones & temperatuur

Wil je groenten grillen maar ook tegelijkertijd een paar hamburgers en kipsateetjes bakken? Bij een buitenkeuken-barbecue is dat geen probleem, omdat er meer branders in zitten. Op veel modellen vind je 4 van deze branders, maar 5 of 7 kookzones kom je ook tegen. In de regel kun je deze zones afzonderlijk instellen – eigenlijk net zoals bij een gewoon fornuis. Zeker wanneer je vaak complete maaltijden wilt gaan maken, is het slim om inderdaad te kiezen voor afzonderlijk instelbare branders. Bedenk vooraf goed hoeveel branders je nodig hebt; het zou toch zonde zijn als je er na een paar maanden achter komt dat je buitenbarbecue eigenlijk te klein is!

Daarnaast hebben veel buitenkeukens een thermometer die verwerkt zit in het deksel. Zo kun je goed de temperatuur binnenin in de gaten houden, zonder dat je telkens het deksel hoeft op te tillen.

Grillplaat of rooster?

Een buitenkeuken kan een rooster hebben, maar ook een grillplaat. Er zijn grillplaten met ribbel, vlakke platen en wokplaten. Geribbelde platen zijn handig omdat ze het vet makkelijk afvoeren. Wil je ook eieren of pannenkoeken bakken? Dan heb je een vlakke kookplaat nodig. Ben je een echte roerbakker? Kijk dan of de buitenkeuken een wokplaat heeft!

Welke opties moet jouw ideale buitenkeuken hebben?

Naast het aantal branders en de aanwezigheid van een thermometer kun je bij de meeste barbecues kiezen uit nog heel veel andere opties. Welke dat precies zijn, verschilt van model tot model. Hier gaan we even de meest belangrijke langs. We noemen nog even de zijbrander en het warmhoudrek (zie boven). Ook heel handig zijn een werk/snijplank (zoals gezegd: met werkbladruimte aan de barbecue kun je ook gewoon het ‘preppen’ lekker buiten doen), een afneembaar grillrek en een opvangbak voor vet (en eventueel voor as). Je hebt dan namelijk minder werk aan het schoonmaken.

Weet je al waar je de buitenkeuken wilt neerzetten? Het is wel zo fijn als dat een beetje beschut is. Denk je dat de wind vat kan krijgen op je barbecue, kies dan een windbestendig exemplaar. Een windscherm zorgt er dan voor dat je lekker in de luwte kunt kokkerellen – én dat de temperatuur niet ‘verwaait’. Houd je van een lekker gebraden kippetje? Kijk dan of de buitenkeuken die je op het oog hebt een draaispit heeft, of dat je er eentje op kunt bevestigen.

We noemden al even de vet-opvangbak, maar er zijn met het oog op schoonmaken nog meer opties waar je op kunt letten. Zijn de onderdelen bijvoorbeeld vaatwasbestendig? Zit er een anti-aanbaklaag op? Daarmee bespaar je jezelf echt een hoop werk.

Budget

Wanneer je besloten hebt dat je voor een buitenkeuken gaat, is het belangrijkste om je budget en je wensen in de gaten te houden. Besluit wat je wilt hebben vóór je (online) gaat zoeken, want de verleiding is groot. Een eenvoudige buitenkeuken vind je al voor 300 à 400 euro. Wel hebben deze budgetmodellen vaak wat minder handige extra’s. Wil je echt een heel uitgebreid model, reken dan op minimaal 900 à 1000 euro. (Veel) duurder komt ook voor, maar deze Rolls Royces onder de buitenkeuken zijn eigenlijk alleen interessant voor mensen die bij voorkeur alleen buiten willen koken óf voor mensen bij wie geld geen rol speelt.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Hapje?