Kieskeurig Magazine v2

Zo vind je jouw ideale laptop

Of je nu onderweg wilt kunnen werken of lekker in de tuin Netflix kijken: met een laptop kun je – letterlijk – alle kanten op. Maar een nieuwe laptop kiezen kan ingewikkeld zijn, omdat het aanbod zo groot is. Waar moet je allemaal op letten? Wij helpen je in dit artikel graag op weg met handige tips én we bespreken een aantal soorten laptops, zoals de 2 in 1 laptop en de Chromebook.

Wil je een voor jou goede laptop kopen, dan moet je eerst bepalen waar en waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Wil je hem vaak meenemen, dan is het wel zo makkelijk als hij zo licht en compact mogelijk is. Ga je hem vooral thuis gebruiken, bijvoorbeeld als vervanging van je desktop-pc, dan is het gewicht veel minder belangrijk.

En wat ga je er allemaal op doen? Wil je alleen een beetje internetten en mailen of zoek je een laptop om zware games op te draaien of video’s mee te bewerken? Omdat je een laptop minder makkelijk kunt upgraden dan een gewone desktopcomputer, moet je vooraf goed in kaart brengen wat je allemaal aan specificaties wilt. Zo voorkom je dat je een laptop koopt die na een paar maanden gebruik toch niet krachtig genoeg blijkt te zijn.

Tot slot speelt ook je budget speelt natuurlijk een rol. Heb je niet zoveel te besteden, dan zijn er gelukkig voldoende laptop-aanbiedingen te vinden. Het is wel zaak om goed te checken of zo’n goedkope laptop alles kan wat jij ervan verwacht.

Scherm: formaat, resolutie, beeldkwaliteit

Heel belangrijk is het schermformaat: dat bepaalt namelijk hoe groot je laptop is. Deze maat wordt aangegeven in inches. Bij een 13 inch laptop is de schermdiagonaal 13 inch (ongeveer 33 centimeter), bij een 14 inch laptop ongeveer 35,5 centimeter, enzovoorts.

Maten die vaak voorkomen zijn 13,3, 14 en 15,6 inch. De eerste twee zijn prima formaten wanneer je je laptop vaak wilt meenemen. Een 15 inch laptop is vooral geschikt wanneer je hem meestal op één plek gebruikt. Wil je de laptop vooral thuis gebruiken? Kies dan een 17 inch laptop die je thuis op een vaste plek neerzet.

Naast schermgrootte is natuurlijk ook de beeldkwaliteit belangrijk. Die wordt door twee dingen bepaald: de resolutie en de gebruikte schermtechnologie. Kies bij voorkeur een laptop met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) of hoger. Alleen bij superkleine laptops (11 inch of minder) kun je eventueel nog een lagere resolutie overwegen.

Wat betreft de gebruikte beeldschermtechnologie zijn er bij laptops eigenlijk twee opties: tn-schermen of ips-schermen. Kies, als dat kan, voor ips: dat biedt betere kleuren en een grotere inkijkhoek dan een tn-scherm. Een tn-scherm is wel veel goedkoper – waardoor het een goede keus kan zijn wanneer je budget wat meer bescheiden is.

Processor en geheugen

Het kloppend hart van je laptop is de processor. In de meeste laptops is dat er eentje van Intel. Heb je naast je laptop geen andere computer, kies dan voor minimaal een Core i3-processor. Voor een goedkope laptop-voor-erbij kun je eventueel nog wel gaan voor een Pentium- of Celeron-processor. Goed om te weten: een Chromebook presteert in de praktijk wel goed genoeg met een Celeron of Pentium.

Naast Core i3-processors, die prima zijn voor alle dagelijkse werkzaamheden, kun je ook nog kiezen voor de krachtigere Core i5- of i7-processor. Die zijn er in verschillende uitvoeringen: er zijn varianten met twee of vier cores. Wil je foto’s of video bewerken, dan is een i5 laptop eigenlijk wel het minimum.

Kijk ook goed naar het beschikbare werkgeheugen. Bij veel laptops is dat 4GB. Daarmee kun je prima uit de voeten als je niet al te veel van je laptop eist. Maar wil je foto’s bewerken of heb je vaak heel veel tabbladen openstaan tijdens het internetten, dan kun je beter voor 8 GB ram gaan. Wil je ook video’s bewerken en gamen, dan kom je al snel bij 16 GB uit.

Opslag

Het is best lastig om te bepalen hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Waar je misschien vroeger je hele collectie mp3’tjes op je harde schijf bewaarde, staat nu waarschijnlijk alles in de cloud. Toch adviseren we je bij een Windows-laptop minimaal 256 GB; heb je minder opslagruimte en wil je updaten, dan kan dat in de praktijk wel eens lastig worden. Kies ook bij voorkeur een ssd in plaats van een traditionele harde schijf: een ssd is een stuk sneller.

Kies je een Chromebook, dan heb je aan veel minder opslagcapaciteit genoeg. Vaak zal dat 32 GB zijn. Omdat je met een Chromebook vooral in de cloud werkt, is dat voldoende.

Aansluitingen, kaartlezer en toetsenbord

Waarschijnlijk wil je wel randapparatuur op je laptop aan kunnen sluiten, of werk je niet alleen in de cloud, maar ook (nog) met een usb-stick. Controleer van tevoren over welke aansluitingen de laptop van jouw keuze allemaal beschikt. Wil je bijvoorbeeld een extra scherm aansluiten, dan is een hdmi-poort wel heel erg handig. Ook is het fijn als er een aantal usb-poorten op zit. Kijk ook of dat usb 2.0 (oud), usb 3.0 (nieuwer en sneller) en/of usb-c is. Usb-c is de nieuwste standaard. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook je smartphone via de laptop laten opladen.

Wat misschien ook wel nuttig is, is een ingebouwde kaartlezer. In veel laptops vind je die, en dat betekent dat je bijvoorbeeld foto’s (van je camera of smartphone) ook heel makkelijk op je laptop kunt zetten. Heeft je laptop geen ingebouwde lezer? Je kunt ook een losse kopen en die via usb aansluiten. Maar ja, dat is wel een stuk minder handig!

Ook toetsenborden van laptops zijn er in verschillende uitvoeringen. Heel belangrijk daarbij is het typecomfort. Omdat dat bij iedereen anders is, kun je het beste in de winkel een paar toetsenborden uitproberen. Wil je bijvoorbeeld per se een dunne laptop, dan kun je de toetsen niet zo ver indrukken als bij andere laptops. Of je dit vervelend vindt, kun je alleen maar uitvinden door het daadwerkelijk te proberen.

Accuduur

Niets zo vervelend als een laptop die al na een paar uur leeg is. Kijk dus goed naar de capaciteit van de accu. Die wordt aangegeven in de hoeveelheid wattuur (Wh). Hoger is beter. Fabrikanten zetten ook vaak een gebruiksduur in uren bij de specificaties. Houd er rekening mee dat die gemeten is onder optimale omstandigheden en dat het in de praktijk best wel minder kan zijn. Je kunt beter reviews lezen van andere gebruikers; zo krijg je een meer realistisch beeld over de prestaties van de accu. Kies een accu die krachtig genoeg is voor jouw wensen. De accu die in de meeste moderne laptops zit kun je namelijk niet zelf vervangen, omdat hij meestal ingebouwd zit in de behuizing.

Tip: vergelijken!

Weet je aan welke eisen je laptop moet voldoen? Ga dan vooral laptops vergelijken! Zo krijg je een beeld van wat er allemaal verkrijgbaar is en kun je kijken naar eventuele extra’s. Zo hebben sommige laptops een touchscreen of een vingerafdrukscanner.

Verschillende soorten laptops

De ene laptop is de andere niet. Van goedkope Chromebooks tot luxe MacBooks, van speciale gaming-laptops tot 2-in-1 laptops die je ook kunt gebruiken als tablet: hieronder bespreken we een viertal laptop-varianten.

Twee-in-één

Veel laptops hebben tegenwoordig een aanraakscherm en je kunt ze vaak ook als een (soort) tablet gebruiken. Hiervoor klap je het scherm om, of haal je het los van het toetsenbord. Andersom kan ook: er zijn ook hybrides die eigenlijk een tablet zijn waar je een toetsenbord aan kunt klikken. Dat toetsenbord doet meteen dienst als beschermhoes. Een bekend voorbeeld is de Microsoft Surface.

MacBook

Zoek je een luxe laptop, dan kom je al snel bij Apple uit. Inderdaad, de MacBooks. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen (zoals de MacBook Air en de MacBook Pro) en je kunt ze krijgen in verschillende configuraties: je kiest zelf de processor en de opslagcapaciteit. MacBooks zijn mooi en krachtig. Daar staat tegenover dat ze duur zijn en dat niet alle Windows-software er compatibel mee is. In onze speciale Selectiegids MacBooks lees je meer over de laptops van Apple.

Chromebook

Chromebooks zijn kleine laptops die draaien op het besturingssysteem ChromeOS. Aanvankelijk waren ze er vooral in 10 inch- en 11 inch-uitvoering, maar tegenwoordig zijn ze er ook in grotere uitvoeringen als 13,3, 14 of 15,6 inch. Chromebooks zijn relatief goedkoop: ook als je bijvoorbeeld maximaal 300 euro wilt uitgeven, is er aanbod genoeg. Chromebooks werken vooral in de cloud; je koppelt ze aan een Google-account. Je kunt er niet zelf software op zetten; wel kun je ChromeOS-apps (en soms ook Android-apps) installeren. Chromebooks starten snel op en zijn een stuk minder vatbaar voor malware dan bijvoorbeeld Windows-laptops

Gaming laptop

Steeds populairder wordt de gaming laptop. Hier worden wel andere eisen aan gesteld dan aan gewone laptops. Zo moet er een serieus krachtige processor in zitten en een sterke grafische kaart (de GPU), vaak van Nvidia. Wil je games in 4K kunnen spelen, dan heb je helemaal sterke hardware nodig – én een laptopscherm dat 4K aankan.

Ook de processor is belangrijk: minimaal i5, maar liever nog i7. Moet je kiezen tussen een betere grafische kaart en een wat mindere processor? Investeer dan liever in de GPU; de CPU, de processor, is net iets minder belangrijk. Wat betreft werkgeheugen is 8 GB ram eigenlijk wel het minimum. Heb je wat meer te besteden, kies dan voor 16 GB en voor een ssd.

Over het algemeen zijn gaming laptops duurder dan gewone laptops of pc’s. Is je budget niet al te groot? Bedenk dan goed of je écht een laptop wilt. Een goedkope gaming laptop (tot 800 – 900 euro) heeft meestal mindere specificaties. Er zit een mindere grafische kaart in en maar net genoeg geheugen. Voor hetzelfde geld heb je een desktop-pc die wél krachtig genoeg is voor de huidige generatie games en die je eventueel makkelijk kunt upgraden, mocht dat nodig zijn.

Laptop-merken

Er zijn veel merken die laptops maken. Bekend zijn HP, Apple (de MacBook), Lenovo, Asus, Dell en Acer. De meeste van deze merken maken zowel Windows laptops als Chromebooks. Voor welk merk jij kiest, hangt af van wat je zoekt in een laptop. Heb je dat helder, ga dan laptops vergelijken en kijk vooral ook naar wat andere gebruikers zeggen. Deze reviews geven je een goed beeld van hoe een laptop het in de praktijk doet!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Back2School!