Sporten: Oordopjes of koptelefoon? Deze moet je kopen

Inhoudsopgave

  1. Sporten: Oordopjes of koptelefoon?
  2. Beste koptelefoon voor sporters
  3. Oordopjes: draadloos of niet
  4. Beste sportoordopjes
  5. Beste draadloze sportoordopjes
  6. Wat is bone conduction?
  7. Beste bone conduction koptelefoons
  8. Waterdichte oortjes voor zwemmen met muziek
  9. Beste waterdichte sportoordopjes
  10. Hoe duur zijn sportoordopjes?

Zodra het zonnetje zich weer wat vaker laat zien, begint het snel weer te kriebelen. Je wilt weer naar buiten, werken aan die conditie! Een muziekje op kan daarbij voor velen niet ontbreken. Maar wat is eigenlijk de beste koptelefoon voor sporten? Of kun je beter voor oordopjes gaan? Lees hier onze tips.

Muziek luisteren tijdens het sporten heeft allerlei voordelen. Zo werkt een lekkere beat aanstekelijk, vooral wanneer je workout-routine overeenkomt met het ritme van je favoriete nummers. Het maakt sporten ook gewoon een stuk leuker. En dus ben je meer gemotiveerd. Zonder muziek wordt alsmaar hetzelfde rondje hardlopen snel saai. 

Het ene nummer werkt voor dit doeleinde beter dan het andere. Zoek je inspiratie? Streamingdienst Spotify biedt op maat gemaakte afspeellijsten voor verschillende soorten sporten aan, die onder meer gebaseerd zijn op het aantal beats per minuut. Luisteren gaat trouwens meestal ook via Spotify, Apple music of een andere streamingdienst, tenzij je nog mp3'tjes hebt die je op je smartphone hebt overgezet.

Sporten: Oordopjes of koptelefoon?

Wat heeft de voorkeur, oordopjes of toch een koptelefoon voor bij het sporten? In dit specifieke geval is draagcomfort belangrijker dan puur de geluidskwaliteit. Je luistert immers maar zijdelings naar de muziek, terwijl je ondertussen focust op je sportsessie. Veel over-ear-koptelefoons vallen daardoor dan ook af. Ze zijn aan de grote kant en blijven niet goed zitten wanneer je veel beweegt. Daarnaast zijn de oorschelpen vaak van kunststof of leer. Dat wordt warm en houdt zweet vast, wat je met name merkt op warme zomerdagen.

Verder ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld. In de sportschool is dat geen probleem, maar het kan gevaarlijk zijn wanneer je in de buitenlucht hardloopt of fietst. Het andere verkeer merk je dan niet meer op. Bepaalde modellen vangen dit op met een speciale geluid-doorlatende modus, vaak met een naam als 'Ambient Mode' of iets soortgelijks. Deze geavanceerde techniek vind je wel alleen maar terug in de duurdere koptelefoons.

Vind je oordopjes toch echt vervelend, dan is het aan te raden om een headset te kopen die lekker licht is. Het kan verleidelijk zijn om voor een on-ear-koptelefoon te gaan. Die kunnen alleen wel makkelijk afzakken, omdat ze niet op je oren rusten. Iets om rekening mee te houden.

Beste koptelefoon voor sporters

Oordopjes: draadloos of niet

Draden zitten alleen maar in de weg tijdens het sporten. Het is dan ook af te raden om voor de goedkoopste oordopjes met standaard 3,5 mm-aansluiting te gaan. Je zit dan vast aan je smartphone en blijft met een beetje pech regelmatig ergens achter haken. Daarom bestaan er tegenwoordig speciale sportoordopjes, die verzonnen zijn om dit soort problemen te omzeilen.

We maken onderscheid tussen twee soorten. Beide zijn draadloos, maar bij de meest bekende vorm loopt er alsnog een band achter je nek. Dit is een koord van het ene dopje naar het andere, met regelmatig een bedieningspaneeltje er in verwerkt. Zo start en stop je de muziek of sla je snel een nummer over zonder dat je je smartphone erbij hoeft te pakken. Veel modellen zijn met een soort 'vleugeltjes' uitgerust. Daardoor blijven ze extra stevig in je oren zitten. Sommige sportoortjes zijn tevens zweetbestendig.

Geregeld zien we ook dat de dopjes magnetisch zijn. Zodra je ze uit je oren doet, klikken ze aan elkaar vast. Zo raakt het beetje kabel dat er nog is, alsnog niet in de knoop. En blijven ze netjes om je nek hangen, als ware het een ketting.

Beste sportoordopjes

De andere soort is relatief nieuw, dit zijn volledig draadloze sportoordopjes. Deze zitten het minste in de weg, zolang de pasvorm althans perfect is. Omdat er geen sprake is van kabels, vallen ze gewoon op de grond wanneer ze niet goed in je oren blijven zitten. Vaak worden ze daarom ook geleverd met meerdere opzetstukjes. 

De verbinding komt in beide gevallen tot stand via bluetooth. Een deel van het aanbod heeft interne opslag te bieden, waar je mp3'tjes op kunt zetten. Je kunt je telefoon dan voortaan thuislaten. Duurdere modellen hebben zelfs noise cancelling aan boord, maar zoals gezegd is dit voor buitensporters niet aan te raden.

Dit soort dopjes worden doorgaans geleverd met een handig opbergdoosje, waarin ze ook draadloos op te laden zijn. De gemiddelde accuduur is enkele uren, maar dankzij het laaddoosje is dit op te rekken naar 20 á 30 uur zonder dat je naar een stopcontact op zoek hoeft.

Beste draadloze sportoordopjes

Wat is bone conduction?

Bone conduction-koptelefoons zijn een geval apart, er zit namelijk niets in je oren. Dit soort hoofdtelefoons rusten op je jukbeen; je hoort muziek die door vibratie je binnenoor bereikt. Dat is in het begin zeker even een gek gevoel, maar na een korte gewenningsperiode merk je het al niet meer. Aftershokz is een bedrijf dat zich hierin specialiseert.

Voordelen van deze techniek zijn dat je oren vrij zijn en dat je omgevingsgeluid goed blijft horen. Tevens blijven ze goed zitten en zijn ze verder draadloos. Nadelen zijn er ook. Zo is de kwaliteit van de audio niet top, lage tonen als de baspartij hoor je nauwelijks. Geluid kan daardoor wat blikkerig overkomen. 

Omdat de muziek niet rechtstreeks je oren in gaat, kunnen anderen ook horen wat je luistert. Sport je in je eentje? Geen probleem. Voor omstanders kan het echter irritant zijn.

Beste bone conduction koptelefoons

Waterdichte oortjes voor zwemmen met muziek

Wie tijdens het zwemmen ook graag muziek luistert, moet nog ergens anders opletten. Het moeten dan namelijk waterdichte sportoordopjes zijn. Op de verpakking wordt dit aangegeven met de IPX7-certifiactie. Dit betekent dat je er tot 1 meter onder water mee kunt duiken, maximaal een half uur lang. Staat er IPX8, dan kun je tot 3 meter diep duiken.

Over het algemeen hebben dit soort dopjes intern geheugen voor MP3-opslag. Je gaat immers niet zwemmen met je smartphone op zak. Bluetooth is dan wel aanwezig, maar meer geschikt voor wanneer je de dopjes ook buiten het zwembad opzet.

Beste waterdichte sportoordopjes

Hoe duur zijn sportoordopjes?

Sportoordopjes zijn in verschillende prijsklassen te koop. Voor 20 á 30 kun je al een setje kopen, een goede optie wanneer je net met sporten begint en het gewoon eens wil uitproberen. Wil je kwalitatief wat hoogstaandere oordoppen met een betere geluidskwaliteit, reken dan tussen de 50 á 80 euro.

In de duurste categorie vind je tot slot de volledig draadloze doppen terug. Daar tik je al gauw tussen de 100 á 200 euro voor af, een hele investering dus. Aan jou om te bepalen of je het gebrek aan kabels de meerprijs waard vindt.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle koptelefoons op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!