De juiste boormachine voor de juiste klus

Inhoudsopgave

  1. Waar gebruik je een accuboormachine voor?
  2. Waar gebruik je een klopboormachine voor?
  3. Waar gebruik je een boorhamer voor?
  4. Waar gebruik je een kolomboormachine voor?

Een boormachine is onmisbaar voor iedere klusser! Het kiezen van de juiste soort boormachine is echter nog niet zo simpel... Er zijn namelijk meerdere soorten boormachines op de markt. Welke boormachine je nodig hebt, is geheel afhankelijk van de klus waar je de boormachine voor wilt gebruiken. In dit artikel bespreken we vier verschillende soorten boormachines en vertellen we je waar je deze voor gebruikt. Wat kun je bijvoorbeeld met een accuboormachine? En wanneer pak je een boorhamer?

Waar gebruik je een accuboormachine voor?

De accuboormachine is razend populair! Veel mensen verkiezen een boormachine met accu boven een boormachine met snoer. Anders dan je wellicht zou denken, is een accuboormachine namelijk meer dan alleen een automatische schroevendraaier. Je kunt ook gewoon boren in hout, metaal, kunststof en (zachtere) steensoorten. Een accuboormachine heeft vaak twee standen: 1) een lager toerental en een hoger koppel, waarmee je kunt schroeven, en 2) een hoger toerental en een lager koppel, waarmee je kunt boren. Dit maakt deze schroefboormachine een ‘allround’ boormachine, waarmee je de meeste gangbare klussen in en om het huis kunt uitvoeren. Het is echter wel een lichte boormachine. Anders gezegd: een accuboormachine is niet geschikt voor klussen waarbij er in harde materialen als beton geboord moet worden. Daarvoor kies je liever voor een klopboormachine of boorhamer.

Waar gebruik je een klopboormachine voor?

Voor het normale boorwerk in huis, ook in stenen muren, kun je kiezen voor een klopboormachine. De klopboormachine heeft namelijk een klopfunctie, waarbij de boor niet alleen ronddraait, maar ook een kloppende beweging maakt. Dankzij de klopfunctie kun je met een klopboormachine ook in harde steensoorten boren. Komt de boor in de normale stand niet door het materiaal heen, probeer het dan eens met de klopstand! Boren in hout, boren in metaal en boren in steen is echter ook allemaal gewoon mogelijk met deze machine. Hiervoor schakel je simpelweg het klopmechanisme weer uit. Een klopboormachine is geschikt voor vrijwel alle klussen in huis. Er zijn echter ook een aantal materialen waarbij je beter voor een andere soort boormachine kunt kiezen. Neem bijvoorbeeld beton. Voor deze harde steensoort kun je beter een boorhamer gebruiken. Ook bij het boren in tegels en in glas moet je goed uitkijken! Schakel onder geen beding de klopboorfunctie in. Bij het boren in glas wordt verder nog aangeraden een speciale glasboor te gebruiken.

Waar gebruik je een boorhamer voor?

Wil je boren in beton? Dat doe je het beste met een boorhamer (soms ook wel combihamer genoemd)! Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat je door hard materiaal heen kunt boren. De boorhamer maakt hiervoor gebruik van de hamerende beweging. Deze hamerende werking zorgt ervoor dat de machine veel kracht over kan brengen. Er zijn twee soorten boorhamers: de mechanische boorhamer en de pneumatische boorhamer. Een mechanische boorhamer is beter geschikt voor zachter beton. Daarentegen is een pneumatische boorhamer weer beter geschikt voor harder beton. Er zijn ook verschillende accessoires te koop voor een boorhamer. Een van de belangrijkste is de beitel. Met dit accessoire is de boormachine te gebruiken als elektrische beitel en kun je (lichte) sloopwerkzaamheden uitvoeren, zoals het verwijderen van tegels.

Waar gebruik je een kolomboormachine voor?

Een kolomboormachine (ook wel tafelboormachine genoemd) staat met een voetplaat vast op een onderstel of een werkbank. Daartussenin hangt een verstelbare tafel, waarop je het materiaal klemt waarin je wilt boren. Vervolgens beweeg je met een hendel de boor naar boven en beneden. Je kunt met een kolomboormachine dus geen gaten in muren boren. Een kolomboormachine is alleen geschikt voor materiaal dat je naar de machine toe kunt brengen. Denk hierbij aan houten platen of tegels. Het belangrijkste voordeel van een kolomboormachine is dat het absoluut onmogelijk is om een scheef gat te boren. De boormachine is stabiel en nauwkeurig, ook bij kleine blokjes hout, maar tegelijkertijd toch krachtig genoeg voor harde materialen als staal. De boordiepte is met een kolomboormachine tot op de millimeter in te stellen. Daarbij kun je ook het toerental zelf onder controle houden. Het is bij het kopen van een tafelboormachine in ieder geval belangrijk om op de afmetingen van de tafel te letten. Als je in grote platen of tegels wilt boren, maak je het jezelf natuurlijk gemakkelijker met een grotere tafel.