Nieuwe cv-ketel kopen? Dit zijn de beste tips

Inhoudsopgave

  1. Wat voor cv-ketel is de beste keuze?
  2. Hoe vind ik een goede installateur?
  3. Heb ik een solo- of combiketel nodig?
  4. Welk type ketel is voor mij het meest geschikt?
  5. Tot slot: Moet ik wel een ketel?
  6. Waar moet ik verder nog aan denken?

Je hebt een nieuwe cv-ketel nodig, maar je hebt geen idee waar te beginnen? Kieskeurig zetde verschillende soorten ketels, de voor- en nadelen van diverse modellen én de belangrijkste valkuilen op een rij. We vroegen daarnaast Eddy Buiting, hoofdredacteur van Installatie en Sanitair en installatie.nl om praktische tips.

Wat voor cv-ketel is de beste keuze?

“Even snel een cv-ketel vervangen en voor de goedkope korte klap gaan, kan leiden tot verkeerde keuzes.” Dat zegt Eddy Buiting, hoofdredacteur van Installatie en Sanitair en installatie.nl. We vroegen hem naar zijn tips voor het kiezen van een goede installateur, advies over verschillende soorten toestellen en de essentiële aandachtspunten bij aanschaf of vervanging van een cv-ketel.

Belangrijk

Bedenk wel nog dat je een cv-ketel niet per se hoeft te kopen, je kunt ook huren of leasen. Handig is dat je er bij huren en leasen meestal een all-in onderhoudscontract bij krijgt, en dat je niet in één keer een enorme som geld op tafel hoeft te leggen.

Dit kan bovendien een mooie tijdelijke oplossing zijn op weg naar duurzaam. Maar per saldo is kopen aanzienlijk goedkoper, en je behoudt de volledige vrijheid over de keuzes voor het installatie- en onderhoudsbedrijf, en het type ketel.

Hoe vind ik een goede installateur?

Het vinden van een goed installatiebedrijf heeft nogal wat voeten in de aarde. Er zijn tal van keurmerken, samenwerkingsverbanden en brancheverenigingen, elk met hun eigen kwaliteitsdoelstellingen. Het advies van Eddy Buiting: “Zoek eerst een installateur, dan pas een merk ketel. Bedenk dat een cv-installatie, waarin een vlamdoos zit waar het binnenin 1600 ˚C wordt, voor 15 jaar bepaalt of je huis comfort en veiligheid biedt. Ga je dan voor dat handige neefje dat het via-via-gekochte apparaat aan de muur kwakt en de rookgasafvoer niet vervangt, of voor een vakman die ervoor geleerd heeft en (fabrieks-)garanties en service biedt op het hele systeem? Ga dus altijd voor een erkende installateur, maar let wel: er zijn genoeg prima bedrijven die hun vak verstaan, maar ook bedrijven die op het randje manoeuvreren. Ga daarom vooral af op mond-tot-mond-reclame, zoek een installatiebedrijf waarmee anderen goede ervaringen hebben, check zijn vakmanschap, en laat je goed adviseren wat betreft het type/merk ketel. Veel installateurs hebben hun eigen voorkeuren. Een Volkswagen-dealer kent Volkswagen het best, maar er zijn ook autobedrijven die alle merken doen.”

Verder: “In beginsel worden er in Nederland geen slechte cv-ketels gemaakt. Ik waak er dus voor om een merkadvies te geven, sec op het cv-toestel. Mijn advies is altijd: zoek een vakinstallateur, die met zorg en vakmanschap staat voor het totale systeem. Een goed werkend, zuinig en veilig cv-installatie is namelijk een gezamenlijke prestatie van het toestel, de totale installatie en de (onderhouds)monteur.”

Heb ik een solo- of combiketel nodig?

De vraag of je een soloketel of een combiketel nodig hebt, is gemakkelijk te beantwoorden. Je kiest alleen voor een soloketel als je al een boiler of geiser in huis hebt staan die het warme water regelt: de soloketel zorgt dan voor de verwarming. Is dat niet het geval, kies dan altijd voor een combiketel, oftewel een cv-ketel en boiler in één apparaat. Die is compacter en de onderhoudskosten zijn lager. Buiting: “Heb je nog een open geiser? Dat is niet meer van deze tijd. Heel gauw een installateur bellen.”

Welk type ketel is voor mij het meest geschikt?

Er zijn verschillende typen cv-ketels op de markt, waarbij het belangrijkste onderscheid in de zuinigheid van het toestel zit. Hieronder vind je de drie belangrijkste types. De HRe-ketel, een cv-ketel die dankzij een gasturbine energie opwekt, laten we hier buiten beschouwing, omdat het slechts voor een zeer klein aantal huishoudens een reële optie is.

1: VR-ketel
De VR-ketel, wat staat voor Verbeterd Rendement, is de minst zuinige van de vier opties en heeft een rendement van rond de 90 procent. Dat betekent dat een deel van de warmte verloren gaat. Dit type ketel wordt niet meer gemaakt, maar in uitzonderlijke gevallen nog wel verkocht. Het is enkel aan te bevelen als er in de ruimte waar de ketel moet hangen geen afvoer naar het riool aanwezig is.

2: HR-ketel
Het tweede type is de HR-ketel, wat staat voor Hoog Rendement. Dit type is de populairste cv-ketel in Nederland en heeft een theoretisch rendement van boven de 100 procent. Een HR-ketel is zuiniger dan een VR-ketel doordat de waterdamp die vrijkomt hergebruikt wordt voor de verwarming.

3: Hybride-ketel
Dit is een combinatie tussen een cv-ketel en een duurzame warmtepomp. Dat kan een ventilatiewarmtepomp zijn, die energie haalt uit ventilatielucht, of bijvoorbeeld een lucht/water-variant die energie uit de buitenlucht haalt. Er zijn veel soorten. De warmtepomp zorgt voor basisverwarming; de pieken en tapwatervraag worden door de gasketel verzorgd. Grootste voordeel: aanzienlijke besparing op gas, en alvast een stapje richting helemaal duurzaam en gasloos. De oplossingen worden gesubsidieerd, maar zijn wel duurder dan enkel een HR-toestel.

Het advies van Eddy Buiting: “Er zijn nog woningen die met VR-toestellen verwarmd worden. Deze gaan eruit, het liefst zo snel mogelijk. VR mag enkel nog in hoge uitzondering worden toegepast, bijvoorbeeld wanneer het technisch niet anders kan. HR-toestellen, dus condenserende ketels ('HR 107'), zijn voor de meeste bestaande woningen nog de beste keus. Steek je centjes eerst in goede isolatie. Wil je stappen zetten richting duurzaam en heb je daar budget voor: kijk eens naar een hybride oplossing. In nieuwbouw is de warmtepomp een ‘no-brainer’; maar er zijn zo veel smaken dat je je goed moet laten adviseren. De enorme ‘Van Gas Los-hype’ trekt ook de nodige cowboys aan in de markt.”

Tot slot: Moet ik wel een ketel?

Gek genoeg is anno 2018 eigenlijk de belangrijkste vraag: moet ik nog wel een cv-ketel? De markt maakt een beweging naar niet-gasgestookte verwarmingsystemen. Nieuwbouw wordt nu al grotendeels gasloos gerealiseerd, maar ook in de bestaande bouw zal steeds meer via warmtenetten of warmtepompen worden verwarmd. Buiting: “Vooral nieuwe, goed-geïsoleerde woningen zouden op een alternatieve manier verwarmd kunnen worden. Dat is een prima keuze. Maar: hoewel gesubsidieerd hangt hier voorlopig nog wel een prijskaartje aan die vooral op langere termijn gunstig is. Blijf je in jehuis wonen? Kun je een duurzaamheidslening aanvragen? Is huren een optie? Hoe ver gaat je milieu-ambitie? Laat je dus vooral niet gek maken. De keuze voor een nieuw HR-toestel is dus voor veel huishoudens een prima optie. En steek de extra euro’s in isolatie. Over 15 jaar ziet de wereld er weer anders uit.”

Waar moet ik verder nog aan denken?

- Vergeet de rookgasafvoer niet. Buiting: “Dit onderdeel gaat maar één ketelleven mee. Als je die niet vervangt tijdens in de installatie van een nieuwe ketel, dan blijf je als opdrachtgever en installateur in gebreke.”

- Een installateur kan per ruimte bepalen hoeveel energie er nodig is voor het optimale comfort. Dit noemen we ‘waterzijdig inregelen’ en het maakt de cv-ketel beter, zuiniger en voorkomt bijvoorbeeld het hinderlijke getik in het toestel. Buiting: “Waterzijdig inregelen kan op het oog duur lijken, het vergt bijvoorbeeld nieuwe radiatorventielen, maar is binnen enkele jaren in rendement, gasverbruik en comfort terug te verdienen. Een goed geïnstalleerde en ingeregelde installatie bespaart zo’n 15% op gas, en geeft een veel beter comfort in je huis.”

- Vanaf de tweede helft van 2019 moeten alle installatiebedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan particuliere gastoestellen, gecertificeerd zijn. Dit is nu nog niet het geval. “Woningbezitters worden verantwoordelijk voor het inschakelen van de juiste vakman. Ongetwijfeld zullen verzekeraars hier ook hun uitkeringsbeleid op aan gaan passen”, verwacht Buiting.