Waar plaats je een koolmonoxidemelder het best?

Inhoudsopgave

  1. De beste plek voor het plaatsen van je koolmonoxidemelder
  2. Ademhoogte
  3. Voor een extra veilig koolmonoxidemelder beleid

Een koolmonoxidemelder plaatsen is eigenlijk vooral een kwestie van logisch nadenken. Waar je een koolmonoxidemelder gaat plaatsen is afhankelijk van de ruimte waarin hij komt te hangen – maar er zijn wel regels. Kortom, in dit artikel gaan we wat dieper in op de plaatsing van de koolmonoxidemelder!

De beste plek voor het plaatsen van je koolmonoxidemelder

Waar plaats je een koolmonoxidemelder? Dat is vooral afhankelijk van de ruimte waarin deze komt te hangen. In het ieder geval moet je een koolmonoxidemelder plaatsen bij de cv, of beter: de cv-installatie met daarin de (meestal) gasbrander. Heb je een elektrische cv-installatie waar geen verbranding in plaatsvindt, dan komt daar natuurlijk geen CO (ofwel koolmonoxide) bij vrij.

De plek van montage van een koolmonoxidemelder is eveneens afhankelijk van de ruimte. Laten we beginnen bij de verbrandingsinstallatie, zoals bijvoorbeeld de genoemde cv-installatie, een gaskachel of een open haard. In dat geval dient de melder geplaatst te worden op een afstand van tussen de 1 en 3 meter van de koolmonoxidebron (ofwel de verbrander).

Tegelijkertijd moet je ook 30 centimeter afstand houden van omliggende muren en het geheel liefst zo centraal mogelijk in de ruimte hangen. Je mag de melder ook niet in de buurt van luchtin- en uitlaten hangen en eveneens niet achter gordijnen, kasten of andere obstakels. De melder moet in de vrije luchtstroom geplaatst worden, anders wordt een te hoge waarde aan koolmonoxide mogelijk niet of te laat gedetecteerd. Plaatsen op een schuin plafond – zoals je op zolders nogal eens aantreft – is geen enkel probleem. Je houdt dan wederom een afstand tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron aan. Deze keer plaats je de melder dan aan de hoge kant van het schuine plafond.

Ademhoogte

In andere ruimten in huis moet de koolmonoxidemelder op ademhoogte geplaatst worden. In geval van een slaapkamer dus op de hoogte van je hoofd als je in bed ligt. In andere kamers in huis waar je meestal zit kies je voor een hoogte waarop je hoofd zich bevindt als je zit. En in ruimtes waar je eigenlijk alleen maar staat, op de hoogte van je hoofd bij staan. Verder geldt wederom dezelfde regel als net genoemd: nooit achter gordijnen of andere obstakels plaatsen, de koolmonoxidemelder moet ‘vrij kunnen ademen’. Ook luchtin- en uitlaten moeten vermeden worden om foute meetwaarden te voorkomen.

Voor een extra veilig koolmonoxidemelder beleid

Het is zaak om een keer per maand een koolmonoxidemelder-test uit te voeren. Daarvoor beschikt het apparaat over een testknop. Zo’n test werkt meestal door de knop even ingedrukt te houden tot je een piep hoort. In dat geval is het apparaat in orde. Mogelijk geeft de melder ook andere signalen af. Lees in de handleiding wat ze precies betekenen! Als je helemaal niks hoort is de melder ofwel defect, ofwel zijn de batterijen ervan leeg. Je moet dan dus zeker actie ondernemen!

Qua plaatsing hebben we hierboven alle opties gehad. In geval je een koolmonoxidemelder gaat plaatsen op zolder, houdt dan de regels betreffende plaatsing op een schuin plafond in het achterhoofd. Bedenk tot slot dat een koolmonoxidemelder ook z’n diensten uitstekend kan bewijzen in een caravan, kajuit van een boot, vakantiehuisje enzovoorts.