Fitnesstracker of smartwatch?

Inhoudsopgave

  1. Wat kun je met een Fitbit en wat kan je met een Smartwatch?
  2. Verschillen in ontwerp
  3. Dagelijkse activiteit met een smartwatch
  4. Betalen in de supermarkt
  5. Hoe zit dat met apps?
  6. Hoe zit het met opladen?
  7. Prijs

Twijfel je tussen de aanschaf van een fitnesstracker en een smartwatch? De twee verschillen flink van elkaar, zowel qua ontwerp als mogelijkheden. Een Fitbit heeft andere plus- en minpunten dan een smartwatch. Kieskeurig vertelt je er alles over. Voor alle informatie over smartwaches, klik hier!

Er zijn heel veel fitnesstrackers te koop van allerlei merken. Omdat de modellen van Fitbit het populairst zijn, gaan we in deze vergelijking uit van deze fabrikant. Ben je benieuwd welke fitnesstracker of smartwatch het beste bij jou past? In onze Kieskeurig Gezonder leven-gids vertellen we je over de verschillende modellen.

Wat kun je met een Fitbit en wat kan je met een Smartwatch?

Wat kun je met een Fitbit?

Een Fitbit is bedoeld om je dagelijkse activiteit bij te houden en heeft daarom allerlei sensoren. Een stappensteller om je passen, je traplopen en je hardlopen te meten, maar ook sensoren om fietsen en zwemmen te registreren. Alle Fitbits hebben een hartslagmeter die voortdurend meet hoe inspannend de work-out voor je lichaam is.

Daarnaast is een Fitbit ook voorzien van sensoren die je slaap analyseren om inzicht te krijgen in je slaapgedrag. Hoelang slaap je, wanneer ben je onrustig? Duurdere Fitbits hebben ook gps ingebouwd om je route vast te leggen.

Wat kun je met een smartwatch?

Een smartwatch is voor andere dingen bedoeld en is dan ook op verschillende punten anders. Een smartwatch draag je omdat hij de tijd en meldingen van je telefoon weergeeft.

Een Fitbit kan wel trillen bij inkomende telefoongesprekken en berichten, maar veel meer is niet mogelijk. Wil je opnemen of weten wie er een berichtje heeft gestuurd, dan moet je je smartphone pakken. Een smartwatch daarentegen laat zien wie er belt, en met de meeste modellen kun je ook telefoongesprekken voeren. Bovendien laat het horloge nieuwe berichten zien en kun je via je stem of een klein toetsenbordje een antwoord terugsturen. Je telefoon kan dus vaker in je zak blijven.

Verschillen in ontwerp

Een Fitbit heeft een klein schermpje dat de belangrijkste informatie toont, zoals het aantal stappen dat je op een dag zet. Een voordeel van de Fitbit is dat hij onopvallend en compact is, waardoor je bijna niet doorhebt dat je hem draagt. Handig dus bij het sporten: de Fitbit zit dan niet in de weg.

Een smartwatch is voorzien van een groter (rond of vierkant) beeldscherm dat standaard de tijd toont. Het display laat ook de notificaties van je smartphone zien. Via het touchscreen van het horloge open je applicaties, bijvoorbeeld je sport-app met informatie over je dagelijkse beweging. Een smartwatch is groter en zwaarder dan een Fitbit en daarom minder geschikt om te dragen tijdens het sporten.

Een ander verschil is de water- en stofbestendigheid. De meeste Fitbits zijn water- en stofdicht, zodat je de fitnesstracker niet af hoeft te doen als je gaat zwemmen. De topmodellen van Fitbit zijn zelfs waterdicht tot vijftig meter. Bij een smartwatch is die water- en stofbestendigheid niet vanzelfsprekend, dit verschilt per model. Duurdere horloges kunnen over het algemeen wel mee onder de douche, maar slechts weinig smartwatches zijn bestand tegen een langere periode (dieper) onder water.

Dagelijkse activiteit met een smartwatch

Een smartwatch kan ook je dagelijkse activiteiten bijhouden, maar hij heeft over het algemeen wel minder sensoren dan een Fitbit. Een hartslagmeter en gps zitten bijvoorbeeld niet in alle slimme horloges, waardoor die minder geschikt zijn om je wielrenronde bij te houden. Het bijhouden van je aantal stappen lukt de gemiddelde smartwatch wel.

Betalen in de supermarkt

Of je met je smartwatch in de supermarkt kunt betalen, hangt van veel zaken af. Allereerst heb je een smartwatch nodig met een nfc-chip, zo’n chip die ook in je pinpas zit en contact maakt met het pinapparaat in de winkel. Dat pinapparaat moet contactloos betalen ondersteunen, en je hebt een aanbieder nodig die contactloos betalen via je smartwatch ondersteunt.

De populairste mobiele betaaldiensten zijn Apple Pay (voor de Apple Watch) en Google Pay (voor smartwatches met Android Wear). Beide betaaldiensten werken nog niet in Nederland. Trouwens: een aantal banken test het betalen via de nfc-chip in smartwatches, maar deze functie komt waarschijnlijk pas in 2019 voor iedereen beschikbaar.

Hoe zit dat met apps?

Een Fitbit-fitnesstracker heeft geen beeldscherm voor apps, dus dat houdt op. De Fitbit-app die op je telefoon staat en verbonden is met de wearable, laat je zaken instellen en geeft inzicht in je activiteiten.

Een smartwatch werkt wel met apps, en bijna alle populaire apps worden ondersteund. Je kunt bijvoorbeeld whatsappjes lezen en sturen, navigeren, je e-mail lezen en de weersvoorspellingen bekijken. Fitbit verkoopt zelf ook smartwatches in de Ionic- en Versa-serie; deze modellen ondersteunen ook apps.

Hoe zit het met opladen?

Omdat een Fitbit-fitnesstracker geen beeldscherm heeft en draait op een heel eenvoudig besturingssysteem, gaat de accu lang mee. Je hoeft de fitnesstracker gemiddeld slechts één à twee keer per week op te laden. Een smartwatch heeft meer functies, maar verbruikt vanwege zijn beeldscherm en uitgebreide besturingssysteem ook veel meer stroom. De meeste slimme horloges moeten daarom elke één à twee dagen aan de oplader.

Prijs

Misschien hadden we deze wel als eerste moeten noemen, want de prijs is wel belangrijk in je keuzeproces. Je hebt nu gelezen dat er nogal wat verschillen zijn tussen een fitnesstracker en een smartwatch. Omdat een smartwatch meer kan, is hij ook duurder. Een Fitbit kost gemiddeld honderd euro, maar voor een doorsnee smartwatch betaal je minimaal het dubbele. Slimme horloges met meer functies en/of een luxer ontwerp zijn nog duurder.

Bedenk dus eerst wat je ermee wilt gaan doen, want dan weet je al snel of je een fitnesstracker of een smartwatch nodig hebt. Bepaal dan wat hij precies moet kunnen en wat je eraan uit wilt geven, en maak je keuze met behulp van www.kieskeurig.nl.