Welke stofzuiger past het best bij mij?

Een stofzuiger is een stofzuiger, toch? Nou, niet helemaal. Afhankelijk van je gebruik en je woning past de ene stofzuiger net wat beter bij je dan een ander. Welke soorten stofzuigers zijn er, hoe zit het met de zuigkracht en wat betekenen de reinigingsklassen? Wij leggen het uit. 


Tijd voor de grote schoonmaak in en rondom huis? Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Type stofzuigers

Grofweg zijn er twee soorten stofzuigers: sledestofzuigers en steelstofzuigers. De sledestofzuiger is het bekendst: een klein karretje dat je met de slang en achter je aan kunt trekken. Steelstofzuigers bestaan uit een grote buis met een motor erin, en zijn draadloos. Verder bestaan er nog kruimeldieven voor het kleinere werk, 2-in-1-steelstofzuigers met ingebouwde kruimeldief, en automatische robotstofzuigers.

De stofopvang

Ook hier zijn weer twee soorten te ontwaren: stofzuigers met zak en zakloze stofzuigers. Stofzuigers met zak vangen het stof op in een zak binnenin de stofzuiger. Die moet je dus wel eens in de zoveel tijd even vervangen. Bij zakloze stofzuigers wordt het stof opgevangen in een bak of ander soort reservoir, zodat je niet met losse zakken hoeft te werken. Ook hier moet je de opvangbak natuurlijk wel af en toe legen en schoonmaken.

Zuigkracht van stofzuigers

Verschillende stofzuigers hebben een verschillende mate van zuigkracht. Doorgaans geldt: hoe meer zuigkracht, hoe beter hij zuigt, maar ook hoe meer energie hij verbruikt (zie ook het volgende puntje). De zuigkracht neemt na verloop van tijd langzaam af, maar die tijd kun je rekken door de stofzuiger goed schoon te houden, op tijd de zak te vervangen of de bak te legen, en de filters goed te reinigen.

Reiniging van ondergronden en reinigingsklassen

Nog los van de algemene energieklasse wordt bij stofzuigers ook de reinigingsklasse gegeven. Dat gebeurt in twee delen: de klasse voor harde vloeren en de klasse voor tapijt. Let dus er dus goed op dat je nieuwe stofziuiger goed scoort in de categorie waar jij het meest aan hebt. Ook is het belangrijk om te kijken welke andere ondergronden hij goed mee kan pakken - denk aan meubels, laminaat, linoleum en tegels.