Smart-tv’s: Hoe, wat en waarom?

Inhoudsopgave

  1. Smart-tv verschillen
  2. Tizen OS / Smart HUB (Samsung)
  3. WebOS (LG)
  4. Android TV (Sony, Philips)
  5. My Home Screen (Panasonic)
  6. TV zonder smart-functies?

Wanneer je toe bent aan een nieuwe televisie, dan kom je al snel niet meer onder de term smart-tv uit. Zowat elke televisie noemt zichzelf tegenwoordig ‘smart’, maar wat betekent dit eigenlijk? En maakt het nog wat uit welk merk televisie je koopt? Voor je eventueel een smart-tv kopen gaat, raden we je aan eerst even verder te lezen.

Een smart-tv is kortweg een televisie die een netwerkverbinding heeft (bedraad of draadloos) en die uitgerust is met een aantal internettoepassingen. Die toepassingen kunnen gaan van nieuws-apps, UitzendingGemist- of On Demand-diensten, streamingdiensten voor video of muziek, sociale media, mediaspelers of mediabibliotheken, enzovoort. 

Niet alle toepassingen zijn standaard aanwezig, maar je kunt via een ingebouwde app-store – net zoals op een smartphone – de gewenste apps downloaden en installeren. Elke fabrikant heeft een eigen platform, maar de belangrijkste apps vind je bij iedereen terug. Het gaat dan om o.a. om streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Amazon Video, Deezer, Spotify, enzovoort.

Alle fabrikanten bieden op hun betere modellen ook spraakherkenning aan. Met de ingebouwde microfoon van de afstandsbediening kun je dan zoekopdrachten inspreken, dat is makkelijker dan met het on screen toetsenbord werken. Bij sommige modellen kun je zelfs stemcommando’s gebruiken zoals ‘Volume 20’, of ‘Open Netflix’. Dat kan handig zijn, maar vaak is het gebruik van de afstandsbediening nog steeds sneller. 

Probeer het zeker uit. Als de tv je stem makkelijk herkent, is het een leuke extraatje.

Smart-TV instellen lastig?

Een smart-tv installeren ingewikkeld? Op de site van Computer!Totaal lees je hoe je een smart-tv instellen kunt.

Smart-tv verschillen

Smart-tv's zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zijn er verschillende schermtechnieken, zoals LCD, LED, OLED en HDR, en speelt de gewenste schermgrootte ook nog mee. Let daarnaast op de aanwezige aansluitingen. Als je veel apparaten op je smart-tv wilt aansluiten, zoals naast een settopbox ook meerdere consoles en/of een dvd/blu-ray-speler, dan heb je bijvoorbeeld een televisie nodig met genoeg hdmi-ingangen. Ook sta je voor de keuze: 4K of Full HD?

Daarnaast hebben de meeste fabrikanten elk hun eigen besturingssysteem aan boord, waardoor elk type tv net even anders werkt. De menu's zien er verschillend uit en een bepaalde app is niet vanzelfsprekend op elk merk terug te vinden. Hieronder gaan we nog kort even in op de meest voorkomende televisie-besturingssystemen. 

Tizen OS / Smart HUB (Samsung)

Samsungs smart-TV-systeem heeft een erg handig en volledig Home-menu, dat onder aan het scherm verschijnt. Je vindt er niet alleen al je content terug, maar ook de instellingen. De afstandsbediening is bijzonder eenvoudig met erg weinig toetsen, maar dankzij de goede interface is dat eigenlijk nooit een probleem. 

De afstandsbediening kan via een eenvoudige procedure ingesteld worden om aangesloten apparaten zoals een settopbox voor digitale TV of blu-ray-speler te bedienen.

Overigens heet het onderliggende systeem van Samsung-tv's eigenlijk Tizen OS. Leuk weetje: ook smartwatches van dit merk draaien daarop. De interface op televisies is echter beter bekend onder de naam Smart HUB.

WebOS (LG)

LG presenteert alle toepassingen en bronnen in een veelkleurig lint onder aan het scherm, met grote pictogrammen zodat je goed ziet wat je selecteert.

Bij veel modellen kun je bovendien ook de Magic Remote gebruiken. Hiermee beweeg je de cursor op het scherm simpelweg door de afstandsbediening te bewegen. Je wijst als het ware naar het gewenste icoon.

Interessant is daarnaast dat LG zijn besturingssysteem sinds 2021 ook door andere tv-fabrikanten laat gebruiken. Het zou dus zomaar kunnen dat je weldra tv's tegenkomt die niet van LG zelf zijn, maar wel op WebOS draaien.

Android TV (Sony, Philips)

Zowel Sony als Philips maken gebruik van Android TV, het smart-TV-systeem van Google. De gebruikersinterface vult het volledige scherm, wat iets minder handig is. Sony en Philips voegen ook elk kleine aanpassingen toe aan het systeem; het eindresultaat is vaak wat minder intuïtief dan de systemen van Samsung en LG. 

Voordelen zijn er ook. De ingebouwde Chromecast-functie van Android TV is bijvoorbeeld erg handig. Je kunt er het scherm van je smartphone mee op TV tonen, en een aantal apps (zoals Youtube, Netflix en Deezer) laten toe dat je content selecteert op de smartphone, maar afspeelt op de TV.

Bovendien werken veel Android-apps ook gewoon op Android TV, waardoor het aanbod aan geschikte applicaties bijzonder breed is. Alsof je een smartphone hebt met een héél groot scherm!

My Home Screen (Panasonic)

Panasonic My Home Screen gebruikt tot slot een eenvoudig Home-scherm waarop je favoriete toepassingen, zenders of bronnen kunt toevoegen. Geïnstalleerde apps verschijnen in ronde bollen onderin beeld. Iets om rekening mee te houden: de app-store bevat iets minder toepassingen dan de concurrenten.

TV zonder smart-functies?

Misschien wil je wel gewoon een tv zonder allerlei smart-functies. Omdat je ze niet gebruikt, dus waarom zou je er dan extra voor betalen? Vandaag de dag is het echter zo dat er nog maar weinig nieuwe tv's verkocht worden die niet als smart-tv zijn ingesteld. Maar je vindt ze in allerlei prijsklassen, dus een goedkope smart-tv kopen behoort zeker tot de mogelijkheden. En als je toch besluit er niet mee online te gaan? Sluit dan gewoon de internetkabel niet aan!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!