5 x indruk maken op je visite

Hoe maak je je koffie nog lekkerder? We geven 5 tips en tricks (en meer!) voor sublieme smaakexplosies om je visite mee te verwennen. En bijbehorende recepten om meteen in de praktijk te brengen. Zo steel jij de show als een topbarista!


First things first  

Allereerst een tip die zeker niet onbelangrijk is. Wellicht is het teveel gezegd, maar maak je materiaal na elk gebruik schoon en ontkalk je apparatuur regelmatig. Dat zorgt voor de beste, meest pure smaak van de koffiedrank. Het is echt niet nodig om de duurste apparatuur aan te schaffen, maar goed schoonmaken is een must.

Goed materiaal hoeft niet duur te zijn, maar kwaliteit is wel belangrijk. Maak dus een goede vergelijking voordat je je espressomachine of koffiemaker aanschaft. Kies je dan voor een volautomaat of een halfautomaat koffiemachine? Voor een volautomaat heb je niet veel voorkennis nodig. Een halfautomaat of piston koffiemachine vereist meer barista-skills. Dat kan een voordeel zijn als je zelf de smaak wilt finetunen. In ons artikel over accessoires voor de thuisbarista lees je welke gadgets je daarbij kunnen helpen. 

En nu de speciale tips bij de bereiding van koffie die jouw visite versteld doen staan. Verwen ze in een handomdraai met deze heerlijke én makkelijke koffierecepten.

Bekijk hier alle koffiemachines en accessoires.

Bekijken

#Tip 1: Herfst in je koffie

Spice it up! Door kruiden te gebruiken in je koffie geef je je drank een twist. Je kunt variëren totdat je je favoriet hebt gevonden. Probeer bijvoorbeeld deze twee krachtige koffies eens uit. Ze zijn ideaal voor de koudere maanden:

Spicy nootmuskaat

Voeg een halve theelepel nootmuskaat toe aan je koffie en je haalt de herfstsfeer in huis. Als je daarnaast kaneel en kardemom toevoegt, dan slaan je smaakpapillen helemaal op hol. Een feestje in een kop voor een regenachtige dag!

Kaneelfeestje

We noemden net al kaneel. Deze specerij maakt je koffie minder bitter en meer kruidiger. Daarnaast is kaneel ook nog eens gezond. Het zit vol met antioxidanten en die zijn weer goed voor het afvoeren van afbraakproducten uit onze cellen. Dubbel feest! Voeg een (halve) theelepel kaneel toe aan je koffie of strooi het op de schuimlaag van je latte macchiato.

Tip: bewaar een paar kaneelstokjes tussen je koffiebonen voor extra smaak.

#Tip 2: Vakantie-koffie  

Toe aan vakantie? Maak zelf je eigen Griekse koffie en haal de zon in huis. Bijvoorbeeld met een freddo espresso (soort van ijskoffie). Een freddo is anders dan een frappé. Een freddo maak je namelijk met echte bonenkoffie (en frappé met oploskoffie). Hoe maak je een freddo espresso?

Koel een glas. Maak twee espresso's klaar. Meng 10 ml water en drie tot vier ijsblokken (en eventueel 10 ml suikersiroop als je van zoet houdt) in een shaker. Voeg dan de espresso's toe. Roer goed door en giet in het koude glas. Gebruik daarbij een zeef waarmee je de ijsresten opvangt. Klaar voor een zonnig glas freddo espresso!

#Tip 3: Koffie met rum  

Koffie met alcohol kan een heel goed idee zijn. Lekker na een diner bijvoorbeeld. Of gewoon zomaar, omdat het kan. Dit koffierecept combineert rum en chocolade.

Voeg 2 centiliter rum en 1 koffielepel rietsuiker samen in een mok, overgiet met warme espresso. Maak het geheel af met een toef slagroom overgoten met gesmolten chocolade of schaaf pure chocolade over de slagroom. Om je vingers bij af te likken!

#Tip 4: Koffie als toetje  

Schep een bol vanille-ijs in een glas en schenk er vers gezette espresso overheen. Je kunt ook variëren door er eerst een scheutje tia maria of iets dergelijks overheen te gieten. Of probeer eens een andere smaak ijs. Een heerlijke afsluiter van een diner.

#Tip 5: Rauwe cacao in je koffie  

Wie is er niet gek op chocolade? Met chocolade en cacao kun je veel kanten op in je koffie. Mix je koffie met wat cacaopoeder, een stukje pure chocolade of rauwe cacaonibs en smullen maar!

Ben je gek op latte art maar nog geen volleerde barista? Met cacaosjablonen kom je een heel eind. Je strooit de cacao over het sjabloon op je melkschuim en je hebt een mooi figuurtje op je cappuccino. Het oog wil ook wat. Cacaosjablonen vind je bijvoorbeeld bij de koffiespeciaalzaak.