5x internationale koffietrends

Wat zijn de internationale koffietrends van dit jaar? Van koffie voor health freaks tot smakelijke dalgona koffie en koffiecultuur. En wat is koffie altruïsme? Deze vijf trends zullen niet aan jou voorbij gaan. Plus recepten om meteen zelf uit te proberen.


Dalgona koffie 

Koffie geïnspireerd op een Zuid-Koreaans toffeesnoepje? De hippe dalgona is een romige ijskoffie die ontzettend lekker is. Het lijkt een beetje op de Griekse frappé, maar is toch net weer anders en meer fluffy. Zeker iets om zelf uit te proberen. Zo maak je zelf dalgona koffie.

Je hebt nodig: 2 el oploskoffie, 1 glas melk (kan ook plantaardige melk zijn), 2 el suiker, 2 el water en ijsklontjes. Voeg de suiker, koffie en het water in een mengbeker. Mix met een mixer het koffie mengsel stijf in ongeveer vijf minuten. Schenk melk in een glas en doe daar wat ijsklontjes bij. Schep het romige koffiemengsel erbovenop. Serveer direct. Roer de koffie voordat je gaat drinken even goed door de melk. Geniet ervan!

Frappé

Hier is ie dan. Zomerkoffie bij uitstek, maar ook lekker buiten het seizoen. Frappé is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie. Het wordt koud gedronken en geserveerd in hoge glazen met een rietje. Hoe maak je het?

Vul een glas met oploskoffie voor frappé. Voeg suiker toe als je dat lekker vindt (1 á 2 theelepels is meer dan voldoende). Doe er een scheutje ijskoud water bij. Mix met de mixer het geheel tot een schuimige massa. Doe 4 ijsklontjes in het glas. Voeg een beetje ijskoud water toe zodat de ijsklontjes net onder staan.

Je kunt eventueel naar smaak ook een scheutje koffiemelk erbij doen. Roer alles tot een geheel. Vul het glas bij met extra koud water. Zet een roerstokje in je glas met een rietje, en klaar! Jamas!

Proffee

De proffee is een Insta hype! Het is koffie met een proteïneshake. Ideaal voor de health freaks onder ons, want: zonder suiker. Het idee is dat je je cafeïneshot krijgt en daarnaast een hoeveelheid eiwitten die goed zijn voor het herstellen van je spieren na een flinke work-out. Deze hit zorgt voor een berg energie.

Zo maak je een proffee, een koffie met proteïneshake. Maak je proteïneshake klaar. Voeg melk of melkvervanger toe aan het poeder. Tip: met een melkopschuimer maak je de shake extra luchtig. Bereid een espresso of zwarte koffie. Giet over de proteïneshake. Voeg eventueel nog wat ijsklontjes toe. Cheers!

Bekijk hier alle koffiemachines en accessoires.

Bekijken

Uitgestelde koffie

Deze internationale trend is niet zozeer een soort koffie, maar een vriendelijk gebaar. Het komt overgewaaid uit koffiebars in Napels waar ze de mooie traditie hebben van een caffè sospeso, oftewel: een uitgestelde koffie.

Wat je doet is twee koffie betalen, maar je krijgt er een. De tweede is voor de volgende klant. Die kan vragen of er nog een koffie in de wacht staat en deze op de gezondheid drinken van de klant die heeft betaald, zonder te weten wie het was.

Dus één koffie halen, twee betalen. En misschien heeft iemand die krap bij kas zit dan geluk. Een soort van liefdadigheid met koffie dus. Probeer het eens! Of introduceer het bij je lokale koffiebar!

Koffiecultuur en Fika-pauzes

Wist je dat in Finland en Noorwegen de meeste koffie per dag wordt gedronken? De Finnen en Noren hechten dan ook veel waarde aan hun koffiepauzes. Die heten Fika. Twee of drie keer per dag nemen ze een uitgebreide koffiepauze tijdens het werk. Het is een moment waarop ze er echt even voor gaan zitten en afstand nemen van het werk, om uitgebreid te genieten van een kopje koffie met iets lekkers erbij.

Fika-pauzes zijn een sociale activiteit. Je doet het samen met vrienden of collega's. Eigenlijk is het een beetje overgewaaid van de Zuid-Europese koffiecultuur. Maar Fika doet nog meer, volgens de Scandinaviërs: het zorgt ervoor dat je efficiënter wordt in je werk. Sommige bedrijven geloven hier heilig in en stellen het hun werknemers zelfs verplicht.