Snel klaar in de keuken met kokend water

Je denkt niet meteen aan kokend water als het gaat om recepten. Maar bij veel gerechten heb je het wel nodig. Met een heetwaterkraan heb je direct kokend water bij de hand, waardoor je sneller aan de slag kunt. En dat is fijn, want Nederlanders staan niet graag lang in de keuken, maar willen wel lekker en gezond eten. 


Bekijk hier alle kokend water kranen.

Bekijken

Een warme beker drinken in een handomdraai

Even een kop thee of oploskoffie pakken voor je een meeting in gaat. Of om vier uur de bekende mok met instantsoep: even een opkikker die de tijd tussen lunch en diner breekt. Voor deze drankjes heb je koken water nodig. In een waterkoker maak je snel te veel, en restjes water die lang staan worden vaak weggegooid. Zonde, en niet nodig. Tap een beker kokend water uit de heetwaterkraan, en binnen een paar seconden is je soep of poederkoffie klaar. Het theezakje laat je natuurlijk naar smaak trekken. Zwarte thee, de standaardsoort in veel keukenkastjes, maak je met water van 100 graden. Groene thee heeft water van net wat lagere temperatuur nodig, dus wacht een minuut of vijf voordat je het zakje of de blaadjes in je beker doet, dan heeft het water precies de goede temperatuur. 

Blancheren met kokend water

Verse groentes uit het seizoen zijn vaak in de aanbieding, en in grotere hoeveelheden het voordeligst. Maar als dat te veel is voor je eigen maaltijd, is het zonde om de rest weg te gooien. Veel groentesoorten kun je ook niet lang bewaren na aankoop. Invriezen is dan een goede optie. Je blancheert de groenten kort, door ze enkele minuten in kokend water uit de heetwaterkraan te leggen. Daarna voor je ze snel terugkoelt met koud water, ze laat drogen en dan in een goed afgesloten diepvrieszak in de vriezer legt. 

Tomaten ontvellen

In veel recepten heb je tomaten nodig, bijvoorbeeld voor pastasaus. Ontvel ze, en de smaak komt beter tot zijn recht. Zeker als je tomaten gebruikt als garnering is het velletje niet lekker. Ontvellen is niet moeilijk als je kokend water gebruikt. Snijd de tomaten aan de onderkant in de vorm van een kruis in. 

Leg ze even in kokend water uit de heetwaterkraan en haal de tomaten er voorzichtig uit. Leg ze in een bak met koud water en als ze te hanteren zijn, kun je het velletje er zo vanaf trekken.

Snijplanken snel weer schoon

Na het snijden blijft er van alles achter op een snijplank. Van sap uit vruchten tot aan vocht uit vlees of vis. Je gebruikt je snijplank het liefst niet voor allerlei verschillende etenswaren achter elkaar, en zeker als je vlees of vis hebt gesneden, moet je hem schoonmaken voordat je er verder kunt met snijden van andere ingrediënten. Met kokend water spoel je alles weg en dood je meteen de bacteriën op het oppervlak. Dit is ook fijn om je messen schoon te maken. Snijmessen worden snel bot in de vaatwasser, en door ze met kokend water schoon te maken, blijven ze scherp en hygiënisch in het gebruik. 

Tip: wel of niet beginnen met kokend water

Gekookte groenten staan vaak op het menu in ons land, hoewel grillen en roosteren ook vaak wordt gedaan. Je bent sneller klaar als je je groenten direct in het kokende water kunt doen, en niet minutenlang hoeft te wachten tot je aan de slag kunt. Maar wist je dat je niet alle groenten kunt opzetten, direct met kokend water? Een handig ezelsbruggetje helpt je te onthouden wat wel en niet kan. Groenten die boven de grond groeien, kunnen direct kokend water in. Groenten die onder de grond groeien, moet je met koud water opzetten, bijvoorbeeld aardappel, wortel en bietjes, maar ook asperges. Boontjes, spruitjes en broccoli groeien aan de plant zelf, dus die kun je wel meteen laten koken.