Monitor kopen: tips voor het beste beeldscherm

Inhoudsopgave

  1. Wat is een monitor?
  2. Welke soorten monitoren zijn er?
  3. Welke eigenschappen heeft een pc scherm?
  4. Welk formaat heb je nodig?
  5. Zo kies je het beste computerscherm
  6. Welke merken maken de beste schermen?

Het is niet eenvoudig om de beste monitor te kopen. Het aanbod is groot, dus je zult moeten weten wat je nodig hebt voor je monitoren vergelijken gaat. Of je nu op zoek bent naar het beste beeldscherm of juist op zoek bent naar een goedkope pc monitor, wij geven je de tips die nodig hebt tijden het beeldscherm kopen.

Wat is een monitor?

Met een computer kopen ben je er niet: je hebt uiteraard ook een monitor nodig. Een monitor noemen we in het Nederlands ook wel beeldscherm. Er is veel keuze bij het kopen van een computerscherm, zowel qua formaat als prijsklasse. Of je nu een goedkoop beeldscherm zoekt of een professioneel scherm voor beeldbewerking, er is altijd een monitor die bij je past.

Welke soorten monitoren zijn er?

Een belangrijk onderscheid op het gebied van monitoren is de gebruikte beeldtechniek. Hoewel vrijwel alle monitoren die je tegenwoordig kunt kopen vallen onder de noemer LCD-scherm waarbij het beeld gevormd word door vloeibare kristallen, zijn er daarbinnen drie verschillende technologieën met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wil je een LED scherm kopen, onthoud dan dat LED geen specifieke schermtechnologie is, maar slaat op de gebruikte backlight waarbij het scherm wordt verlicht door LEDs. Tegenwoordig gebruikt ieder scherm LEDs als backlight en kun je ieder LCD-scherm ook een LED-scherm noemen.

De eerste beeldtechnologie is Twisted Nematic (TN). TN-panelen hebben als voordeel dat ze goedkoop én snel zijn. Daar staat tegenover dat de inkijkhoeken en kleurechtheid niet heel goed zijn. Een paar jaar geleden was vanwege de prijs vrijwel iedere consumentenmonitor voorzien van een TN-paneel. Tegenwoordig zijn de andere beeldtechnologieën goedkoper geworden, waardoor je TN tegenwoordig in de echte onderkant van het aanbod tegenkomt. Er is echter één uitzondering op die regel en dat is de gamingmonitor. TN is nog altijd de snelste beeldtechnologie en voor de professionele gamer telt iedere ms (milliseconde). Daarom zijn er ook duurdere gamingschermen met een TN-paneel te koop.

De tweede beeldtechnologie is In-Plane Switching oftwel IPS. Ten opzichte van TN heeft IPS een hoop voordelen. Zo zijn de kleurweergave en inkijkhoek uitstekend. IPS-schermen zijn daarom dé keuze voor als je foto’s of video’s wilt bewerken. Naast IPS kun je ook PLS (Plane Line Switching) en AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) tegenkomen. Deze twee beeldtechnologieën lijken zo veel op IPS dat je ze gewoon onder IPS kunt scharen. IPS-schermen zijn langzamer dan TN-schermen, al worden ze wel steeds sneller en zijn er inmiddels ook gamingschermen met een IPS-paneel. Voor alledaags computergebruik zijn ze echter meer dan snel genoeg. Heb je geen specifieke voorkeuren, probeer dan zeker een IPS-scherm te kopen.

Tot slot is VA (Vertical Alignment) – en dan met name de variant AMVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) – nog een derde beeldtechnologie die je vaak tegenkomt. De VA-technologie ligt qua prijs tussen TN en IPS in. Ook technisch is dat gedeeltelijk zo, want de inkijkhoek en kleuren zijn veel beter dan bij TN, maar minder goed dan IPS. Het grootste voordeel van VA is een extreem diepe zwartwaarde en een hoog contrast; die goede zwartwaarde is bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt.

Monitor kopen

Welke eigenschappen heeft een pc scherm?

Een belangrijke aankoopoverweging van een computerbeeldscherm is natuurlijk het fysieke beeldformaat. Daarnaast zijn de resolutie en de aansluitingen belangrijke aankoopoverwegingen.

Met de resolutie bedoelen we het aantal beeldpunten dat een beeldscherm heeft in de breedte en hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger deze resolutie is, hoe scherper het beeld zal zijn. Al speelt bij de scherpte het fysieke formaat natuurlijk ook mee. Een resolutie van 1920 x 1080 noemen we ook wel Full HD. Er zijn ook hogere resoluties zoals 2550 x 1440 pixels, ook wel WQHD genaamd. De echte overtreffende trap is UHD of 4K dat 3840 x 2160 pixels bied. Een 4K-scherm is vier keer zo scherp als een Full HD-scherm, wat zeker bij grotere beeldformaten vanaf 27 inch een groot voordeel is. Bij grotere Full HD-schermen kun je vanaf een normale kijkafstand namelijk de pixels zien. Dus ben je op zoek naar een groter scherm, ga dan zeker een 4K monitor kopen.

Monitor kopen

Let bij de aanschaf van een scherm zeker ook op het aantal en type aansluitingen. Uiteraard kun je blind een monitor met HDMI kopen en doorgaans zal je computer ook van HDMI voorzien zijn. Toch is het handig om naast HDMI ook te controleren of je scherm voorzien is van DisplayPort. DisplayPort is net als HDMI een digitale beeldaansluiting. Maar waar HDMI vooral voor de huiskamer bedoeld is, moet DisplayPort dé aansluiting voor de pc worden. Koop als het even kan een beeldscherm met meerdere DisplayPort- en/of HDMI-aansluitingen. Dan kun je ook je laptop of spelcomputer aansluiten zonder dat je de pc hoeft los te koppelen.

Ten opzichte van HDMI heeft DisplayPort als voordeel dat de aansluiting meer bandbreedte heeft voor een hogere verversingssnelheid waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden. Ga je een 144hz monitor kopen voor gaming, dan zal een dergelijk scherm zeker van DisplayPort voorzien zijn. Let er op of je pc ook voorzien is van de juiste DisplayPort-aansluiting. Heb je een snel 144Hz-gamingscherm gekocht, dan kun je die snelheid ook bij je normale werkzaamheden gebruiken. Via de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je de gebruikte verversingssnelheid van je beeldscherm instellen. Standaard zal dit 60 Hz zijn, maar bij een snel scherm kun je ook 120 of 144 Hz kiezen, wat zorgt voor een net wat vloeiendere beeldweergave.

Welk formaat heb je nodig?

Monitor kopen

De belangrijkste aankoopoverweging bij het kiezen van een nieuw beeldscherm is het formaat. Een te groot beeldscherm bestaat eigenlijk niet, maar uiteraard geldt wel dat een grote monitor meer kost. Ben je op zoek naar een normaal beeldscherm en wil je niet teveel uitgeven, let er dan bijvoorbeeld op dat je beeldscherm 24 inch is (minimaal).

Koop zeker geen kleiner scherm, want dan heb je kans dat je een te kleine monitor koopt. Grotere schermen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden. Kies als het even kan daarom voor een groot beeldscherm, zo is het prettig als je beeldscherm 27 inch is. Op een dergelijk scherm kun je alles beter zien en je kunt bovendien eenvoudiger met meerdere vensters naast elkaar werken. 

Groter kan natuurlijk altijd: zo is een 32 inch pc monitor niets raars meer. Kies je voor een grotere maat dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Doe je dat niet, dan heb je de kans dat het beeld niet scherp genoeg is.

Zo kies je het beste computerscherm

Ga je een nieuw scherm kopen, dan zul je eerst het gebruiksdoel moeten bepalen. Ga je een beeldscherm gebruiken voor doorsnee kantoorwerk of ga je foto’s en video’s bewerken? Bij doorsnee kantoorgebruik kun je gerust voor een doorsnee 24inch-scherm kiezen, al is de iets duurdere IPS-technologie vanwege de hogere inkijkhoeken wel prettig. Ga je foto’s of video’s bewerken, dan kies je sowieso voor IPS-technologie. Ook een maatje groter in combinatie met een hogere resolutie is dan prettig. Zo kun je meer informatie tegelijkertijd op je scherm tonen.

Heb je behoefte aan het tegelijkertijd tonen van meer informatie, maar heb je al een scherm? Denk er dan eens aan om er nog een scherm bij te kopen. Zo kun je werken met een dubbel scherm waardoor je meer informatie in beeld hebt. Je kunt dan ook informatie eenvoudig ordenen door bijvoorbeeld je browser op het ene en je tekstverwerker op het andere scherm te gebruiken.

Let bij het displays kopen ook op de ergonomie. Niets is zo vervelend als een stapeltje boeken onder je scherm leggen om het scherm op de juiste hoogte te gebruiken. Dat is bovendien extra onhandig als meerdere mensen hetzelfde scherm gebruiken. Overweeg daarom een iets duurder scherm met een in hoogte verstelbare voet. Veel duurder hoeft dat niet te zijn, vaak gaat het om enkele tientjes.

Monitor kopen

Ben je een gamer, kies dan voor een speciaal gaming beeldscherm. Ten opzichte van een normaal scherm heeft een game monitor een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor gamers. Zo ondersteunt een game beeldscherm een hogere verversingsnelheid van 120 of 144 waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden ten opzichte van een normaal scherm. Om vloeiende beelden mogelijk te maken ondersteunen gaming schermen doorgaans AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync.

Beide technieken zorgen voor vloeiende beelden door optimaal samen te werken met je grafische kaart. Welke techniek je nodig hebt, hangt van je grafische kaart af. Heb je een kaart met AMD-chipset, zoek dan naar FreeSync, terwijl gamers met een NVIDIA-kaart naar G-Sync zoeken. Er is wel één maar: G-Sync-ondersteuning is flink duurder dan FreeSync-ondersteuning. Een FreeSync-scherm werkt ook gewoon in combinatie met een NVIDIA-kaart, maar kan dan de beelden niet vloeiend maken als de grafische kaart het echt zwaar krijgt.

Welke merken maken de beste schermen?

Er zijn een hoop merken die beeldschermen maken. Gelukkig bestaan echt slechte beeldschermen niet meer. Er is een beperkt aantal fabrikanten van panelen die gebruikt worden door fabrikanten als Samsung, Eizo, Dell of LG. Kijk daarom vooral naar de eigenschappen die je nodig hebt en welke schermen vervolgens binnen je prijsklasse vallen. Een merk als Samsung maakt veel verschillende beeldschermen terwijl Dell een minder groot aanbod heeft. De kans is dus groter dat je uitkomt op een Samsung beeldscherm dan op een Dell beeldscherm.

Wel is het zo dat bepaalde fabrikanten een eigen specialisatie hebben. Zo zal een gamer sneller bij een Acer beeldscherm of LG beeldscherm uitkomen terwijl een professionele beeldbewerker eerder uit zal komen bij een Eizo scherm.