Onlangs heb ik de Canon RF 24-105mm f/2.8 mogen testen, een veelzijdige lens die perfect is voor zowel fotografie als videografie. Ik had ook de kans om de Power Zoom-adapter te testen, wat een geweldige toevoeging bleek te zijn. De lens heb ik op een canon r6 getest.
Mijn eerste indruk van de lens was zeer positief. De bouwkwaliteit is uitstekend, hoewel hij wat zwaar aanvoelt maar dit is te verwachten bij een lens van deze klasse. Persoonlijk vind ik het wel fijn, het geeft mij het gevoel dat ik een lens van kwaliteit in handen heb. Tijdens een 10 km lange wandeling door een duingebied bleek het gewicht geen probleem te zijn. De lens voelde nooit te zwaar aan, zelfs niet na langdurig gebruik.
De Power Zoom-adapter was eenvoudig te bevestigen met drie kleine schroefjes. Hoewel de lens hierdoor iets uitsteekt aan de zijkant, stoorde dit me niet. Een klein nadeel dat ik ontdekte, is dat mensen met kleinere handen, zoals ikzelf, moeite kunnen hebben om zowel de Power Zoom als het diafragma tegelijkertijd te bedienen.
Het constante diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik is fantastisch. De irisring werkt soepel en geruisloos, wat ideaal is voor het aanpassen van het diafragma tijdens het filmen zonder onderbrekingen. De bokeh is prachtig en zorgt voor een mooie achtergrondonscherpte.
De optische beeldstabilisatie is een grote plus, vooral voor video-opnames. In combinatie met de IBIS in mijn camera kon ik stabiele beelden vastleggen zonder statief. De autofocus is snel, stil en zeer nauwkeurig, zoals ik van Canon gewend ben.
De Power Zoom-adapter PZ-E2 biedt vloeiende zoombewegingen en extra controle tijdens het filmen. Hoewel ik deze niet vaak gebruik, waardeer ik de toegevoegde functionaliteit.
Ik zou deze lens zeker aanbevelen. Hij is een echte allrounder voor zowel fotografie als video, en de kwaliteit en veelzijdigheid maken hem tot een essentiële lens in mijn uitrusting.
Pluspunten
- robuuste en goeie bouw
- geweldig bereik en lichtsterk
Minpunten
- minder geschikt voor light travelers