Wat houdt een wasprogramma in?

Met de modernisering en innovatie van wasmachines, zoals met de komst van meerdere soorten trommelbewegingen, nemen de keuzemogelijkheden vaak toe. Om je was zo duurzaam mogelijk te wassen om lang van je kleding te kunnen genieten, is het belangrijk je was met de juiste zorg te wassen. Dit houdt in dat je niet alleen bepaalde stoffen en kleuren sorteert, maar ook het juiste wasmiddel én het juiste wasprogramma kiest.

Er zijn verschillende wasprogramma’s die elk specifiek worden afgestemd op een soort stof, bijvoorbeeld polyester, wol of zijde. Met het juiste programma krijgen deze stoffen de juiste behandeling, op de juiste temperatuur. Zo raakt je kleding niet beschadigd en gaan de kledingstukken langer mee. Op het waslabel in je kleding staat aangegeven welk wasprogramma en welke temperatuur geschikt is voor het kledingstuk. We zullen aan de hand van enkele voorbeelden de verschillen tussen de wasprogramma’s uitleggen.


Welke temperatuur is het beste?

De temperatuur waarop je wast is erg belangrijk. Wanneer je te heet wast, kun je namelijk je kleding beschadigen doordat deze gaat krimpen of vaal wordt. Bekijk daarom eerst altijd het waslabel voordat je kleding in de wasmachine stopt. Voor gewone alledaagse kleding die deels gemaakt is van katoen, polyester of viscose, kan een temperatuur van maximaal 30 graden gehanteerd worden. Moderne wasmachines wassen niet alleen sneller, maar ook efficiënter op lage temperaturen. Je kunt tegenwoordig vaak zelfs op koude programma’s van 15 graden wassen. Hiermee bespaar je maar liefst 75% meer energie dan wanneer je een wasprogramma van 60 graden gebruikt. 

Koud wassen leent zich ideaal voor fijne stoffen of delicate kleding zoals kant. Kleding die matig tot zwaarder vuil is, dient vanzelfsprekend op een hogere temperatuur gewassen te worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld 30 graden. Op deze temperatuur kun je alle kleding wassen, waaronder ook wollen kleding of zijde. Gebruik bij een wollen trui wel het juiste programma zodat ook de trommelomwentelingen hierop aangepast worden.

Hygiënisch wassen doe je vanaf 60 graden. Op deze temperatuur kun je bijvoorbeeld ondergoed van katoen wassen en katoenen handdoeken. Vanaf 60 graden dood je namelijk de bacteriën en wordt je was goed schoon. Wassen op 90 graden is alleen bedoeld voor textiel dat echt vuil wordt, zoals vaatdoeken, theedoeken en poetsdoeken. Het doen van een kookwas op 90 graden maakt niet alleen je poetsdoeken schoon, maar ook de wasmachine zelf. Bij 90 graden verdwijnen alle zeepresten en de zogenaamde vetluisbacterie die voor nare geurtjes in je was kan zorgen. Laat daarom je wasmachine minstens 1 keer per kwartaal op 90 graden draaien. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat een 90 graden was minstens vijf keer zo veel energie verbruikt als een was op 30 graden.


Katoen- versus wolwasprogramma

De katoen- en wolwasprogramma’s zijn redelijk standaard op elke wasmachine. Het katoenwasprogramma is bedoeld voor katoenen stoffen en linnen stoffen. Hieronder valt niet alleen katoenen en linnen kleding, maar ook handdoeken en beddengoed. De temperatuur van dit programma varieert van 20 graden tot 95 graden. Dit standaard wasprogramma wordt ook gebruikt om het energielabel van de wasmachine te bepalen. Dit is een zuinig wasprogramma dat weinig water en weinig energie verbruikt. Je kunt hiermee dus je kleding wassen, maar ook hygiënisch wassen voor bijvoorbeeld je ondergoed. Dit was je hygiënisch op 60 graden. Let wel op: bij delicate stoffen zoals kant waarin veel elastiek verwerkt is, kun je het beste zo koud mogelijk wassen om de stof te beschermen. Handdoeken en poetsdoeken was je hygiënisch op 90 graden.

Het wolwasprogramma wast op een lagere temperatuur, namelijk 30 tot 40 graden. De temperatuur van 30 graden wordt gebruikt voor lamswol, angora en kasjmier. Alle andere soorten wol kunnen op 40 graden gewassen worden. Het is belangrijk om wollen kleding op de juiste temperatuur te wassen. Van te koud water schrikken de wolvezels namelijk en hierdoor krimpt het kledingstuk, hetzelfde geldt voor een te hete temperatuur. Was daarnaast niet te veel wol in één keer. Wollen kleding heeft namelijk extra ruimte nodig. Een tot twee kilo per wasbeurt is het maximum. Daarnaast wordt wol vaker op een lager toerental gecentrifugeerd. Laat je wollen kleding dus op maximaal 1200 toeren centrifugeren. Het is belangrijk om zo veel mogelijk water uit de wollen kleding te centrifugeren. Wol slurpt namelijk veel water op en wanneer er bij het drogen te veel water achterblijft in het kledingstuk, wordt het zwaar en kan het zijn vorm verliezen.


Bespaar wastijd en energie
Spaar jij ook altijd je fijne was op tot je voldoende hebt om het te wassen in één keer? Met de LG TwinWash is dit niet meer nodig! De LG TwinWash beschikt over twee wastrommels; één daarvan is de grote trommel en onderin de machine zit een zogeheten mini-wash, waarin je nog eens maximaal 2 kilo aan wasgoed kunt wassen. Deze mini-wash is dan ook meteen een van de grootste vernieuwende elementen van deze wasmachine. Voor wie vaak delicate stoffen wast zoals wol, zijde of lingerie, is de aanwezigheid van deze bovenlader een echte uitkomst. Door gebruik te maken van de LG mini-wash voorkom je dat je grote trommel moet draaien voor slechts enkele kledingstukken. Lees hier meer over de LG TwinWash.


Stoom-, opfris- en anti-allergeen-wasprogramma

Veel wasmachines hebben tegenwoordig een stoomfunctie. Deze functie kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld je kleding kreukvrij uit de wasmachine halen door de stoomfunctie tijdens (of na) het centrifugeren te gebruiken. De stoom zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat alle bacteriën gedood worden. Hierdoor neutraliseer je alle allergenen. Ideaal voor mensen met veel allergieën of voor babykleding. Daarnaast komt je kleding schoner uit de machine omdat de stoom doordringt in de vezels. Hierdoor gaat je kleding langer mee. Je kunt er ook voor kiezen om de stoomfunctie als opzichzelfstaande wasbeurt te gebruiken. Met de stoomfunctie fris je makkelijk kleding op die je bijvoorbeeld al een keer gedragen hebt.


Innovatieve wasprogramma’s

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten wasprogramma’s beschikbaar die zich heel specifiek op één soort kleding of textiel richten. De namen van de meeste van deze wasprogramma’s spreken voor zich. Denk bijvoorbeeld aan speciale wasprogramma’s voor babykleding of sportkleding. Deze laatste soort kleding wordt bijvoorbeeld op een langere temperatuur gewassen om de stof en eventuele opdrukken te beschermen, maar dit wasprogramma wast de sportkleding wel langer om de kleding extra schoon te krijgen. Of denk bijvoorbeeld aan een speciaal jeans-wasprogramma dat de harde en stugge denimstof op een hogere snelheid centrifugeert.

Soms richt het programma zich niet op een bepaalde stof, maar juist op een bepaalde functie. Zo hebben sommige wasmachines een impregneerprogramma waarmee je buitenkleding kunt impregneren en het waterafstotend kunt maken. Vaak zijn deze verschillende wasprogramma’s te activeren door middel van een app waarmee de wasmachine (van een afstand) bestuurd en ingesteld kan worden.


Wil je meer informatie over de LG wasmachines? Klik dan hier of download de checklist!
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met LG.