Zo ziet de binnenkant van een e-bike-accu eruit

De accu van je e-bike bepaalt voor een groot gedeelte je fietsplezier. Daarom is het interessant te weten hoe een fietsaccu in elkaar zit. Wat zijn de onderdelen en hoe werkt het? In dit artikel kijken we naar de technologie van een accu.


Vind de e-bike die bij jou past. Vraag nu het gratis magazine aan!

Vraag aan


Hoe werkt een elektrische fiets?

Het grote verschil tussen een gewone fiets en een elektrische fiets is dat deze laatste een motor heeft, die je tijdens het fietsen ondersteuning biedt. De motor wordt op zijn beurt aangedreven door een accu. De motor en de accu vormen samen de belangrijkste elektronische onderdelen van een e-bike.


Nader bekeken: de accu-opbouw

Een accu van een e-bike bestaat uit een reeks cellen, gecombineerd met elektronica, ook wel het Battery Management System (BMS) genoemd. Deze onderdelen zorgen samen voor de aandrijving van de motor. Een accu wordt omhuld door een behuizing, die de accu en de andere elektronica tegen regen, wind en vuil beschermt. De accu kan op verschillende plaatsen op je elektrische fiets gemonteerd zitten, bijvoorbeeld bij bagagedrager, in het frame verwerkt of aan het frame gemonteerd.

Zo zit een e-bike accu in elkaar.

Bekijk infographic

De capaciteit van je accu

Het aantal cellen, het soort cellen en de verbindingen tussen de cellen verschillen per accu. Bij elkaar bepalen zij de kwaliteit en de totale capaciteit van de fietsaccu. De capaciteit van een fietsaccu geeft aan hoeveel energie opgeslagen kan worden.

Hoe hoger het voltage (V) en het ampère-uur (Ah), hoe groter de capaciteit van de accu. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Door de ampère-uurwaarde te vermenigvuldigen met de voltagewaarde kun je de wattuurwaarde berekenen. De capaciteit bepaalt grotendeels de actieradius van de e-bike, oftewel het aantal kilometers dat je met een volledig opgeladen accu kunt rijden.




Van capaciteit naar actieradius

Het aantal wattuur vormt de meest gebruikte maat om de capaciteit van accu’s te vergelijken: hoe hoger dit getal, hoe langer je kunt fietsen met ondersteuning. De capaciteit is echter niet de enige factor die van invloed is op de actieradius. Daarbij spelen bijvoorbeeld ook je gewicht, de buitentempratuur en wind, de omgeving en de gebruikte ondersteuningsstand een rol.

Wat betekent actieradius?
De motor van je e-bike wordt zoals gezegd aangedreven door een accu. Hoe lang je kunt fietsen met één acculading is onder meer afhankelijk van de accucapaciteit, uitgedrukt in wattuur (Wh). We spreken daarbij ook wel over de actieradius. Hoe hoger het aantal wattuur, hoe groter de actieradius, uitgaande van een opgeladen accu.


Vind de e-bike die bij jou past. Vraag nu het gratis magazine aan!

Vraag aan

De accu’s van Amslod

Er zijn accu’s met verschillende capaciteiten te koop, waaronder 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh. Standaard worden e-bikes vaak geleverd met een accucapaciteit van 300 of 400 wh. Het verschil in actieradius tussen accu’s kan oplopen tot tientallen kilometers. Let er dus goed op bij de aankoop van een e-bike welke accucapaciteit er wordt geleverd. Bij Amslod worden de fietsen standaard met een grote 600wh-accu uitgerust.

Het 43-volt-systeem van Amslod

De accu’s die Amslod gebruikt beschikken over 600 Wh. Dat betekent dat je kunt vertrouwen op een grote actieradius. Daarbij speelt ook het 43volt-systeem een rol: de elektrische fietsen van het merk zijn door het hogere voltage krachtiger dan veel andere e-bikes. De meeste fabrikanten leveren op dit moment nog een 36volt-accu bij de instapmodellen. Het 43-volt-systeem zorgt door een evenwichtige ontlading van de cellen, een langere levensduur en een grotere actieradius.


Hoe ver kan ik fietsen met een volle accu?

Om de actieradius van je e-bike te bepalen, kijken we naar de eerder genoemde wattuur. Je mag aannemen dat je onder normale omstandigheden per 100 Wh ongeveer 14 kilometer kunt fietsen. Mocht je amper ondersteuning gebruiken dan neemt de actieradius natuurlijk flink toe. Een fiets met een accu van 600 Wh beschikt volgens dezelfde regel zeker over een actieradius van ongeveer 90 kilometer onder normale gebruiksomstandigheden.

Een afname van maximale capaciteit

Jammer genoeg neemt de maximale capaciteit van de accu na enkele jaren langzaam af, gemiddeld gezien met zo’n 20 procent per jaar. Net als bijvoorbeeld bij je mobiele telefoon merk je dat naarmate de accu ouder wordt de actieradius afneemt en je vaker moet opladen. Met een grote capaciteit batterij van bijvoorbeeld 600 wh, zoals Amslod gebruikt, weet je dus zeker dat je de komende jaren meer dan voldoende kracht hebt om mooie fietstochten te maken.

Zo gaat je accu zo lang mogelijk mee
Om accucapaciteit te behouden, doe je er goed aan je accu altijd op kamertemperatuur te bewaren en op te laden. Een accu gaat ook langer mee als je hem niet telkens helemaal leeg laat lopen voordat je hem weer oplaadt. Daarnaast bewaar je je accu nooit helemaal leeg en laad je hem regelmatig even op, zelfs als je hem langere tijd niet gebruikt.



Lees meer over de accu's die Amslod gebruikt op deze pagina!