Met deze negen tips hou je langer plezier van je e-bike accu

De accu’s van elektrische fietsen zijn tegenwoordig veel geavanceerder dan een paar jaar geleden. Tegenwoordig vind je vrijwel alleen nog maar lithium accu’s bij elektrische fietsen. Deze worden ook wel Li-ion of lithium-ion accu’s genoemd. Dit type fietsaccu is veel minder onderhoudsgevoelig dan een nikkel cadmium accu (NiCd) of nikkel metaalhydride accu (NiMH). Fietsaccu’s van lithium hebben een hoge opslagcapaciteit, bieden een grotere actieradius en zijn doorgaans ook veel compacter. Een kwaliteitsmerk als Bafang maakt bijvoorbeeld alleen maar gebruik van kwalitatieve lithium batterijen voor hun accu’s. Ook de levensduur van een lithium is langer dan andere systemen, gemiddeld gaat deze zo’n vier tot vijf jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe de accu wordt gebruikt. Hoe kun je zo lang mogelijk plezier houden van je fietsaccu? Lees dan onderstaande negen tips. Door je aan deze adviezen te houden heb je langer plezier van jouw e-bike accu.

1. Voordat je gaat fietsen

Wanneer je een nieuwe e-bike hebt aangeschaft, dan kun je daarmee direct gaan fietsen. Probeer met één (of meerdere) fietsritten de accu volledig leeg te rijden en laadt deze vervolgens weer volledig op. Dit heet een volledige laadcyclus. Probeer dit zo’n vier of vijf keer te doen. Pas hierna wordt de maximale accucapaciteit bereikt.



2. Niet altijd opladen

De levensduur van je fietsaccu is afhankelijk van het aantal laadcycli of laadbeurten en het aantal keren dat je de batterij oplaadt. Als je iedere keer maar een deel van de capaciteit gebruikt, dan hoef je de batterij na iedere fietsrit niet op te laden. Hierdoor verleng je de levensduur van de accu. Probeer af en toe wel om de fietsaccu bijna helemaal te ontladen om hem daarna weer op te laden. Dit is vooral belangrijk voor de kalibratie van het display, die blijft hierdoor nauwkeurig de waarden weergeven. Een volledige laadcyclus zorgt er namelijk voor dat de actuele capaciteit van alle energiecellen nauwkeurig wordt gemeten. En ga je de accu van je e-bike opladen? Laad de accu dan op tot ongeveer 90%, nooit volledig.

3. Niet helemaal leegfietsen

Fiets een accu van een elektrische fiets nooit helemaal leeg. Dit heet diepteontlading en is slecht voor de batterij. Is je accu toch helemaal leeg? Laadt deze dan zo snel mogelijk weer op.



4. Fiets met souplesse

Voor de levensduur van een accu scheelt het veel of de accu met een grote of kleinere stroom wordt ontladen. Met andere woorden: hoe lichter je fietst, hoe minder belasting op de accu komt. En hoe zwaarder je met veel ondersteuning fietst, hoe groter de stroom is die uit je fietsaccu komt. Het beste is om de elektrische fiets regelmatig te gebruiken, maar tijdens het fietsen niet altijd het maximale van je accu te vragen. Dit voorkomt het slijtageproces van de accu. Probeer dus ook regelmatig met minder ondersteuning te fietsen. En dat is niet moeilijk, het is vooral een kwestie van oefenen. Ook voor jouw lichaam is dit beter, want door lichter te trappen ontzie je je gewrichten en verbeter je de doorbloeding van je spieren. Daardoor zul je merken dat je het fietsen langer volhoudt!

5. Laad de accu onder toezicht

De accu’s van Bafang maken gebruik van Triple AAA-cellen en ook de laders zijn voorzien van meerdere veiligheidsvoorzieningen. Toch blijft Li-Ion een reactieve techniek, waarbij de eventuele risico’s het grootst zijn tijdens en net vlak na het laden. Laadt een fietsaccu daarom nooit op zonder toezicht. Dus bijvoorbeeld ook niet ’s nachts, wanneer je slaapt. Sommige laders stoppen uit zichzelf wanneer de accu vol is. Ook dan is het aan te raden om daarna de stekker uit het stopcontact te halen, vooral wanneer er geen toezicht is.

6. Gebruik de juiste lader

Om een fietsaccu op te laden moet je altijd gebruikmaken van de juiste oplader en adapter. Deze beschikt namelijk over de juiste technologie en zorgt ervoor dat de batterij niet te ver wordt opgeladen. Bovendien beschermt deze lader tegen kortsluiting. Na het opladen moet je niet vergeten om de stekker uit het stopcontact en uit je accu te halen.

7. De juiste temperatuur

Een hoge of juist een lage temperatuur heeft grote effecten op een accu. De energiecellen in de accu zijn namelijk niet bestand tegen extreme temperaturen. Voorkom daarom dat je elektrische fiets de hele dag in de brandende zon staat, of juist in ijzige kou. Dit bevordert de levensduur van de batterij niet. Om langer plezier te hebben van je accu kun je deze het beste op een koele en droge plaats stallen of bewaren. De ideale temperatuur voor een fietsaccu is tussen de 10 en 20 graden. De batterij van een e-bike kun je het beste opladen bij kamertemperatuur. Is je accu uitneembaar? Bewaar deze dan na het opladen bij kamertemperatuur.



8. Langere periode niet fietsen

Verwacht je dat je je elektrische fiets voor langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat het winter is? Bewaar de accu dan op een droge plaats met ongeveer 60% vulling. Het is normaal dat de accu een beetje leegloopt, dus laadt deze dan weer kort bij tot de die 60%. Laadt de accu nooit helemaal leeglopen, want bij een te lage spanning kan de accu beschadigen

9. Na een inactieve periode

Wanneer je e-bike een lange periode heeft stilgestaan, laadt dan de accu weer op tot 90% bij kamertemperatuur. Is de accu koud? Laat deze dan eerst op temperatuur komen.



Met deze negen adviezen kun je langer gebruikmaken van de accu van je elektrische fiets!

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Bafang.