Rookmelders in 2022 wettelijk verplicht

Veilig wonen met de Google Nest Protect

De handtekeningen zijn weliswaar nog niet definitief gezet, maar de aangescherpte ‘rookmelder-wet’ lijkt slechts een kwestie van tijd. Vanaf medio 2022 is er op iedere verdieping in huis een rookmelder verplicht. Neem met de Google Nest Protect geen halve maatregelen en laat meerdere slimme rook- én koolmonoxidemelders optimaal met elkaar samenwerken.

Voor nieuwe woningen is de aanwezigheid van rookmelders al verplicht. Vanaf halverwege 2022 gelden deze veiligheidsregels ook voor bestaande bouw. Het maakt dus niet meer uit of je een appartement huurt, een nieuwe rijtjeswoning betrekt of een jaren ’30-woning bezit. Op iedere woonlaag dient de huiseigenaar een degelijke rookmelder te monteren. Hiermee komt de overheid tegemoet aan de langgekoesterde wens van huurstichtingen, gemeentes en uiteraard de brandweer.

Rookmelders in nieuwbouw

Spijtig genoeg vallen er jaarlijks veel slachtoffers van een uitslaande brand. Dit gebeurt meestal door het inademen van rook. Bouwbedrijven leveren nieuwe woningen om die reden standaard op met rookmelders. Die bevinden zich op elke verdieping. Een voordeel voor kopers van een nieuwbouwwoning, want die hoeven op het gebied van brandveiligheid vrijwel nergens meer aan te denken. Besef wel dat er tussen de beschikbare rookmelders nogal veel kwaliteitsverschillen bestaan. Laat je dus vooraf uitgebreid door de aannemer informeren, zodat je precies weet hoe het met de veiligheid van jouw nieuwbouwhuis is gesteld.

Waarom wachten?

Is jouw woning al iets ouder, dan is het pand niet standaard voorzien van rookmelders. Met de aangescherpte wetgeving in aantocht, dien je die vanaf medio 2022 op iedere woonlaag te installeren. Maar waarom zou je nog anderhalf jaar wachten? Het gaat tenslotte om de veiligheid van jezelf en die van dierbare gezinsleden, dus je kunt net zo goed direct passende maatregelen treffen. Als je in huis standaard rookmelders gebruikt, kijk dan vooral of het niet veiliger kan. Budgetproducten afkomstig van de plaatselijke prijsvechter of bouwmarkt voldoen namelijk lang niet in alle (brand)gevallen. Zo heb je niets aan een oorverdovend alarmsignaal van pakweg 85 decibel wanneer je niet thuis bent. Bovendien ontbreekt er concrete informatie over het incident. Waar bevindt zich de brand en wat kun je het beste doen? Een slimme rookmelder helpt je met deze dringende hulpvragen, zoals de breed gewaardeerde Google Nest Protect.

Nest Protect

TIP: Een andere reden waarom je niet moet wachten, is dat we verwachten dat er in 2022 een run zal ontstaan op rookmelders. Wees verstandig en koop nu een slimme rook- en koolmonoxidemelder zoals de Nest Protect.

Slimme veiligheidassistent

Nu de overheid zijn burgers op relatief korte termijn verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te monteren, is het verstandig om deze apparaten onderling te koppelen. Hiervoor heb je producten met wifi-ondersteuning nodig. Installeer een rookmelder bijvoorbeeld op de begane grond, eerste verdieping en zolder. Ontstaat er ergens rookontwikkeling, dan gaan álle gekoppelde melders af. Vergeleken met individueel werkende rookmelders is dat een stuk veiliger. De Nest Protect gaat bovendien nog een stapje verder. Zo vertelt een luide vrouwenstem in welke ruimte er een alarmerende situatie dreigt en hoe je het beste kunt handelen. Win daarmee kostbare tijd! Fijn is dat je het alarm vanuit de Google Home-app uitschakelt. Hierdoor hoef je bij een aangebrande tosti of andere kleinigheid niet naar de rookmelder te ‘klimmen’ voor het beëindigen van het alarmsignaal. Tot slot ontvangen alle bewoners bij calamiteiten een pushbericht op hun smartphone. Zelfs wanneer je niet thuis bent, weet je dus exact wat er aan de hand is.

Maak je huis slim en behulpzaam met Google Nest

Bekijken

Detectie koolmonoxidelek

Hoewel het in Haagse kringen al eens ter sprake is gekomen, zijn er vooralsnog geen plannen om koolmonoxidemelders te verplichten. Helaas maakt dit reukloze gas jaarlijks (dodelijke) slachtoffers. Neem het heft daarom in eigen hand en zorg in huis voor geschikte melders. Je hoeft daar overigens niet veel voor te doen. De Nest Protect detecteert naast rook namelijk ook een koolmonoxidelek. Deze slimme veiligheidassistent stelt je daarvan op de hoogte en dringt er vervolgens op aan dat je zo snel mogelijk frisse lucht opzoekt. Veiligheid voor alles!

De Nest Protect is in twee uitvoeringen te koop. Bepaal of je de melder via netstroom of zes AA-batterijen wilt voeden. Schaf tegen een aantrekkelijke korting meerdere melders in een voordeelbundel aan.

Schaf nu tijdelijk de Nest Protect aan bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt voor maar €99,-.
Actie geldig tot en met 18 oktober 2020 en zolang de voorraad strekt.