Maak je huis brandveilig

Je denkt er liever niet aan: brand in huis. Of dreigend gevaar van onzichtbare – maar schadelijke – koolmonoxide. Gelukkig kun je zelf de nodige maatregelen treffen om het risico op deze gevaren te verkleinen. Wij hebben belangrijke tips voor je op een rij gezet.


Uit het stopcontact!

Maak een rondje door de verschillende ruimten in je woning. Controleer in elke ruimte of je ongebruikte elektrische apparaten uit het stopcontact hebt gehaald. Ze verbruiken niet alleen nodeloos stroom, maar vormen ook een gevaar op het gebied van oververhitting en kortsluiting. Vooral bij oudere apparaten vormt dat een reëel risico. Ga je voor langere tijd weg? Ontkoppel dan alle apparaten die niet strikt noodzakelijk zijn tijdens je afwezigheid. 


Opletten geblazen

Helaas ontstaat brand vaak in onbewaakte momenten. Ben je je hiervan bewust, dan kun je dit risico gelukkig zelf verkleinen. Verlaat bijvoorbeeld niet de keuken terwijl je aan het koken bent, ook niet voor korte tijd. Heb je de woonkamer ’s avonds verlicht met brandende kaarsen? Ook dan zorg je ervoor dat je de ruimte niet verlaat zolang de kaarsen branden. Pas ook goed op met huisdieren. Eerlijk is eerlijk: de uitdrukking ‘Een ongeluk schuilt in een klein hoekje’ is er helaas niet voor niets.


Bestel hier de Google Nest Protect bij Coolblue

Bestel


Schoonhouden

Apparaten die met filters werken – zoals de afzuigkap en de wasdroger – kunnen ook een brandgevaar vormen. Belangrijk is dat je de filters van dergelijke apparaten altijd schoonhoudt. Controleer de filters dan ook regelmatig (bij een wasdroger bijvoorbeeld na elke droogbeurt) en maak ze pluisvrij. Ook apparaten met ventilatoren – bijvoorbeeld de computer – maak je regelmatig stofvrij. Hiermee zorg je ervoor dat de warmte in dergelijke apparaten altijd kan ontsnappen. Heb je een open haard? Schakel dan eenmaal per jaar de schoorsteenveger in om de rookkanalen schoon te maken en vraag na afloop om een bewijs. Veel brandverzekeraars vereisen dergelijk onderhoud aan de schoorsteen.


Wegwezen geblazen

In geval van nood is het van belang dat je snel de woning veilig kunt verlaten. Volgens de Nederlandse brandweer heb je vaak maar drie minuten de tijd om de woning veilig te verlaten. Zorg dus dat je weet wat de kortste weg is om de woning te verlaten en zorg ervoor dat je dat altijd snel kunt doen (en bijvoorbeeld een vaste plek hanteert voor de huissleutels).


Bestel hier de Google Nest Protect bij Mediamarkt

Bestel

Leidingen en snoeren

Het is belangrijk dat je regelmatig de gebruikte leidingen en snoeren in huis controleert. Controleer of de gasslang naar het gasfornuis nog in orde is: er mogen geen scheurtjes in de leiding zitten én de slang moet elke 15 jaar worden vervangen. Ook de waterleiding van de wasmachine moet in orde zijn: bij lekkage kan de wasmachine gevaarlijke kortsluiting veroorzaken. Werp ook een kritische blik op de gebruikte (elektriciteits)snoeren in huis: is een kabel beschadigd, dan vervang je deze. Dat kan bijvoorbeeld de laadkabel van je telefoon zijn of de adapter van de laptop. Je voorkomt hiermee kortsluiting: een van de grootste oorzaken van woningbrand. Over snoeren en kortsluiting gesproken: voorkom ook dat je meerdere stekkerdozen aan elkaar koppelt. 


Nog meer bescherming

Als er tóch iets in huis gebeurt – in een onbewaakt moment brandt de tosti aan – dan heb je uiteraard de juiste bescherming in huis om te reageren. Zorg daarom voor een blusdeken en bewaar deze op een makkelijk toegankelijke plaats. Met een blusdeken kun je reageren op gevaren zoals de vlam in de pan. Bovendien is het belangrijk om een of meerdere brandblussers in huis te plaatsen, zodat je kleine brandjes snel kunt blussen. Woon je bovendien op hogere verdiepingen, controleer dan of er voldoende vluchtwegen zijn. Kun je in geval van nood vluchten via een raam, controleer dan of je een vluchtladder nodig hebt. Die geeft je een veilig uitweg uit een brandend gebouw, bijvoorbeeld via het raam en de vensterbank.

Bestel hier de Google Nest Protect bij bol.com

Bestel

Slimme melders 

Bij het brandveiliger maken van je woning, hoort ook het in huis halen van de juiste bescherming. Zorg er in elk geval voor dat je op elke verdieping van de woning een rook- en koolmonoxidemelder plaatst. Dat is niet alleen vereist voor jezelf, maar vanaf 1 juli 2022 bovendien verplicht door de overheid. Heb je geen werkende rookmelders in huis en gebeurt er onverhoopt iets, dan kan de brandverzekering zelfs weigeren om uit te keren. Rook- en koolmonoxidemelders zijn de afgelopen jaren modern én slim geworden. Een goed voorbeeld hiervan is de Google Nest Protect. Maak je gebruik van rookmelders op accuvoeding, dan controleer je minimaal maandelijks of de batterijen ervan nog in orde zijn. Ook belangrijk: een rook- en koolmonoxidemelder beschermt je gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 jaar. Hierna is het belangrijk om de melder te vervangen. Let bij de aanschaf op de termijn. Een slimme rook- en koolmonoxidemelder zoals de Google Nest Protect biedt een ruime bescherming van 10 jaar. Een veilig gevoel!