Sony introduceert de HT-A3000 soundbar voor meeslepend geluid voor film en muziek. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Tijd om deze eens grondig te gaan testen.
𝗨𝗶𝘁𝗽𝗮𝗸 𝗽𝗮𝗿𝘁𝘆
Vol verwachting klopt mijn hart.
De doos van de HT-A3000 bevat:
- 1x HT-A3000 Soundbar
- 1x Afstandsbediening
- 2x AAA batterijen voor de afstandsbediening.
- 2x dik pak handleidingen (why?)
- 1x Stroomkabel,
- 1x Audiokabel
- 1x HDMI kabel
Fijn dat de HDMI kabel al is bijgevoegd, de site van allekabels.nl kan weer dicht.
𝗗𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻
Sony is de koning van de zwarte plastic doos. En dat bedoel ik op een goede manier. Ze vallen mooi voor of onder je tv want je kunt ze beter horen dan zien.
Bij mij valt de soundbar precies voor de infrarood (IR) ontvanger van mijn LG Oled. Daar hebben ze bij Sony iets op bedacht. De A3000 is namelijk uitgerust
met zijn eigen IR-repeaters. Erg fijn want nu hoef ik niet elke keer mijn afstandsbediening ver boven mijn hoofd te zwaaien om de TV te bedienen. Let op:
dit moet je nog wel even activeren in het menu.
Bovenop vind je een aantal knoppen: power, Dolby Atmos demo, Bluetooth, 360 reality demo en harder en zachter. Die demo knoppen hadden van mij achterwege
gelaten kunnen worden.
𝗜𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝘂𝗻𝗱𝗯𝗮𝗿
De installatie is eigenlijk een kwestie van plug & play. Stroomkabel erin, HDMI kabel in de HDMI arc poort en je kunt alles instellen via de interface op
je televisie. Om de kabels aan te sluiten zijn er aan de achterkant twee uitsparingen, alleen zitten de ingangen binnenin aan de zijkant ipv dat ze direct
naar achter wijzen. Hierdoor komen je kabels helemaal in een hoek te staan, niet heel handig.
Hier lopen we ook gelijk tegen het eerst minpunt aan, er is geen geen HDMI input. Je kunt dus niet je Blue-ray speler, externe mini pc of X-box direct op je
soundbar aansluiten.
𝗛𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗹𝘂𝗶𝗱
That is the million dollar question. Het gaat uiteindelijk allemaal om het geluid.
𝗙𝗶𝗹𝗺𝘀 & 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗲𝘀
Het geluid voor films en series was erg goed. Met de knop 'sound field' op de afstandsbedeining werd het geluid een stuk levendiger en klinken de dialogen
helder en zijn ze duidelijk te verstaan. Helaas ervaar je niet het gevoel in je onderbuik als de T-Rex van Jurrasic Park voorbij komt lopen.
Dolby Atmos klinkt ook best goed, maar is niet die cinematische ervaring die je ziet in de trailer van de soundbar. Die ervaar je alleen als je een extra
subwoofer en speakers aanschaft. Ik moest het volume soms wel boven de 70% zetten om het geluid goed te ervaren.
𝗠𝘂𝘇𝗶𝗲𝗸
Erg handig is het feit dat je Spotify en Soundcloud direct kan streamen via de chromecast optie. Alleen komt hier mijn tweede minpunt, hoewel het geluid voor
series en films goed is, laat het bij het afspelen van muziek toch echt wel wat te wensen over. Spotify klinkt een beetje blikkerig en de bass overheerst hier.
Muziek heb ik getest tussen mijn Teufel en Sony. Voor het beluisteren van muziek laat de Sony hier enkele steekjes vallen. De muziek komt hier helaas niet tot
leven.
Voor het beluisteren van muziek mis ik hier echt een equaliser tool. Ik heb een dag lopen spelen met de verschillende setting van zowel de soundbar als de
instellingen van mijn LG tv. Maar een equaliser panel of een drietal settings voor muziek zou geen overbodige luxe zijn.
𝗖𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝗲
Het design, de instellingen en het gluid voor films en series zijn ruim voldoende. En laten we eerlijk zijn, daar is een soundbar voor. Voor de echte muziek
puristen zal die toch wat tegenvallen. In mijn ogen komt de hele immersive sound experience pas echt tot zijn recht met de aanschaf van een extra subwoofer
en speakers. Maar dan heb je het ook gelijk over een heel ander prijskaartje. Ik heb ook niet zo snel een manier gevonden om mijn huidige subwoofer op de Sony
Soundbar aan te sluiten.
Mogelijk komt grote broer HT-A5000 beter tot zijn recht in mijn huiskamer.
Ben jij op zoek naar een veelzijdige soundbar die makkelijk te installeren is, plus een uitgebreide smart home compatibiliteit heeft en je bent niet die
muziek purist die graag in EQ-instellingen duikt, dan is de A3000 mogelijk een goede aankoop. Wil je meer uit je soundbar halen, dan zou ik toch kijken voor de
HT-A5000.
Pluspunten
- Spotify connect
- Ingebouwde chromecast
- Ingebouwde subwoofers
- Uit te breiden met subwoofer + achterspeakers
Minpunten
- Geen HDMI ingang
- Geluid valt tegen bij muziek
- Aansluiting op gek plek
- Geen EQ panel