Na jarenlange ruzie met de bedrade lawaai zuiger was stofzuigen zo'n beetje het laatste wat we wilden doen in dit huis. Met twee katten is dat natuurlijk vragen om een gigantische bende. Toen we eindelijk de oude stofzuiger kapot hadden gescholden, hebben we de knoop maar doorgehakt om eens diep in de buidel te gaan tasten voor een draadloos exemplaar.
Ik zuig nu al een week of drie zonder enige problemen de vloer iedere dag. We hebben een gemiddeld huis met ongeveer 80m2, allemaal parket. We moesten dus uitwijken naar de 'absolute' versie, aangezien dit de versie met de zachte roller is. Deze roller is echt nodig als je een harde vloer hebt, de 'gewone' roller maakt simpelweg krassen op de vloer en is echt niet geschikt.
Ik was eerst niet helemaal zeker of de batterijduur wel goed zou zijn. Ook was ik totaal niet zeker of ik met de laagste stand alles kon zuigen, of dat ik voortdurend heen en weer moest switchen tussen hoog en laag. Het antwoord is zeer simpel, de laagste stand doet al het werk met normaal stofzuigen. Je gebruikt de hoogste stand in principe erg weinig, eigenlijk alleen met accessoires. Je hoeft echt niet in de hoogte stand te stofzuigen om een goed resultaat te bereiken. De batterij gaat dus lang genoeg mee, ik kan ongeveer twee keer het huis doen als de batterij vol is.
De zuigkracht is beter dan onze oude, toegegeven goedkope, bedrade. Zij is ook stiller, de katten zijn een stuk minder geïntimideerd door de dyson. Er zijn veel accessoires bij, vooral erg handig is de kleine roller (gemotoriseerde mini borstel) die heel erg gemakkelijk haren van onze stoffen bank verwijderd. Een klus die hiervoor altijd handmatig moest gebeuren is nu in een klik en 30 seconden gepiept.
De zachte roller is zo gebouwd dat trekkend zuigen grovere vuildeeltjes kan bulldozeren. Dit is soms eens irritant omdat je graag overlappende bewegingen wilt maken met de zuigmond. In de praktijk is het geen groot probleem, gezien het allemaal erg makkelijk te navigeren is. De zuigmond is erg gemakkelijk te besturen en het geheel voelt licht in de hand. Frustratie levert het dus niet op.
Het legen is eenvoudig, gewoon aan de rode hendel trekken dan gaat de onderzijde open. Maar ik zou het even oefenen terwijl je geen stof in de opvangbak hebt. Het is me overkomen dat ik de onderzijde niet goed terug klikte, beginnersfoutjes die je snel afleert. Niet teveel schudden tijdens het legen want dan kun je meteen de stang er weer opklikken en weer gaan zuigen. Ook hier wen je snel aan. Ook is het erg fascinerend om te zien hoeveel bende je iedere dag weer van de vloer afhaalt. Echt, het zet je enorm aan om te gaan stofzuigen.
Ik ben dus enorm tevreden. Het enige waar ik me nog wat zorgen over maak is de levensduur. Je kan bij dyson een hoop vervangende delen bestellen. Je moet alleen de hele kap aan de zijkant bestellen als het vilt van je zuigmond verslijt om maar wat te noemen. Ook is niet altijd alles op voorraad. Alles is degelijk gebouwd, maar ik weet niet of het een val zal overleven. Nou zijn we geen klunzen, maar ook maar mensen natuurlijk. Ik zal over een jaar weer een review schrijven, dan zullen we zien of mijn angsten gegrond waren. Ik maak me in ieder geval totaal geen zorgen over de accu, dat zit echt helemaal goed.
Ik hoop dat deze review u helpt een beslissing te maken. Ik heb (nog) geen spijt van mijn aankoop. Maar kan me voorstellen dat de prijs u tegenhoudt. Je krijgt er wel echt een heel systeem voor, dit is geen prullaria. Dyson is heel serieus over het draadloos stofzuigen en dat merk je. Dit is echt een serieuze machine.
Pluspunten
- Goede zuigkracht
- Lange batterijduur
- Bruikbare accessoires
- Laat geen stofdeeltjes door, goede filters.
- Goed bestuurbaar.
Minpunten
- Prijs
- Veel losse onderdelen om op te bergen
- Trekkend is niet zo efficiënt als duwend zuigen