Smart home? Veilig huis!

Inhoudsopgave

  1. Slimme lampen: alle verlichting in één app
  2. Slimme deurbellen: dé perfecte voordeurassistent
  3. Slimme camera’s: alerte waakhond voor huis en tuin
Van slimme verlichting tot smart camera’s en intelligente deurbellen: met domotica kun je je huis een stuk veiliger maken. Je bedient al die slimme apparaten makkelijk met je smartphone. Zo kun je ook op vakantie ’s avonds de lampen aandoen of vanaf je werk kijken wie er voor de deur staat. Wel zo handig!

Slimme lampen: alle verlichting in één app

De traditionele lichtschakelaar heeft zijn beste tijd gehad. Een smartphone heb je continu op zak, dus waarom bedien je hiermee niet gewoon al je lampen? Wel zo gemakkelijk en vanwege automatische aan/uit-functies nog energiezuinig ook! Wat is voor jou de beste slimme verlichting?

Slimme verlichting alleen maar een gimmick? Niets is minder waar! Sinds Philips in 2012 zijn succesvolle Hue-lijn introduceerde, zagen verscheidene fabrikanten eveneens het (slimme) licht. Kortom, keuze genoeg. De belangrijkste aandachtspunten op een rij!

Het juiste peertje

Heb je een bepaald verlichtingssysteem op het oog? Controleer dan wel even welke ‘peertjes’ je nodig hebt. De meeste fabrikanten produceren sowieso het veelgebruikte E27-peertje, maar misschien heb jij wel juist een E14- of GU10-fitting nodig.Overigens bestaan er ook kant-en-klare slimme designmodellen, zoals tafel- en plafondlampen.

Wifi-perikelen

Veel mensen denken dat een slim verlichtingssysteem altijd een dekkend wifi-netwerk vereist. Vaak ten onrechte! Veruit de meeste merken leveren namelijk een eigen verbindingshub mee. Je koppelt die met een netwerkkabel aan een router of switch, waarna het apparaat een eigen draadloos netwerk realiseert. Overigens communiceren sommige slimme peertjes wél rechtstreeks met je reguliere wifi-netwerk, zoals de producten van TP-Link.

Wit, witter, witst

Wit is niet zomaar wit. Bij witgekleurde peertjes stel je namelijk de intensiteit in. Kies je voor hagelwitte ‘tandartsverlichting’ of warm sfeerlicht? Vanuit de mobiele app bepaal je simpel het gewenste licht op het juiste moment. Dat kan bij de betere merken zelfs volautomatisch, waarbij het verlichtingssysteem rekening houdt met de zonsopkomst en zonsondergang. Wordt het ’s avonds schemerig, dan schakelt het peertje geleidelijk over naar intiem kaarslicht. Naast het afstellen van de wittint kun je de meeste slimme led-lampen ook nog eens dimmen.

Discoverlichting

In plaats van (warm)witte verlichting draai je net zo gemakkelijk een gekleurd peertje in een armatuur. Die zijn weliswaar iets duurder, maar je kiest dan wel uit alle kleuren van de regenboog. Dat werkt kinderlijk eenvoudig. Tik binnen het virtuele kleurenpalet domweg op rood, blauw of pimpelpaars. Neem wel een lamp met flink wat lumen – dit geeft de lichthoeveelheid van een lamp aan. Je geniet dan bij momenten van een felle kleur. De verlichting afzwakken kan tenslotte altijd nog.

App-bediening

De mogelijkheden van een slim verlichtingssysteem vallen of staan met de bijbehorende app. Innovatieve fabrikanten voegen regelmatig nieuwe snufjes toe. Zo combineer je sinds kort meerdere Philips Hue-lampen in een zone, zodat je de verlichting op een verdieping in één klap in- of uitschakelt. Verder creëer je in veel apps sferen, waarbij je de kleur en lichtintensiteit als voorkeur vastlegt. Sommige apps houden daarnaast rekening met je locatie. Handig, want ’s avonds bij thuiskomst springen automatisch de lampen aan. Overigens kun je vrijwel altijd tijdschema’s instellen – een functie die ook van pas komt wanneer je op vakantie gaat en je huis er bewoond uit wilt laten blijven zien. De functies verschillen per app, dus bedenk goed met welk merk je in zee gaat.

Lichtnetwerk uitbreiden

Afhankelijk van welke verbindingshub je gebruikt, bedien je optioneel nog meer slimme apparaten met de mobiele app. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren, tuinverlichting en andere buitenverlichting (bijvoorbeeld een buitenlamp met sensor), dimmers en afstandsbedieningen. Bekijk per merk welke mogelijkheden er zijn en maak een weloverwogen keuze.

Slimme deurbellen: dé perfecte voordeurassistent

Een buurman, postbode of toch die hardnekkige verkoper? Je checkt graag wie er bij je op de stoep staat. Met een slimme (video)deurbel is stiekem gluren door het raam niet langer nodig.

Vrijwel iedereen herkent het wel. ’s Avonds laat gaat onverwachts de deurbel en eigenlijk doe je liever niet open. Maar ja, voor hetzelfde geld heeft iemand een belangrijke boodschap. Zou het niet fijn zijn wanneer je altijd en overal kunt zien wie er voor je deur staat? Overweeg dan een slimme (video)deurbel! Opstaan uit je luie stoel hoeft niet per se, want een app op je smartphone toont direct het gezicht van de aanbeller.

Hoe werkt het?

Je koppelt een slimme deurbel via wifi aan het thuisnetwerk. Zorg er dus voor dat je bij de voordeur voldoende signaal hebt. Belt er iemand aan, dan ontvang je op een gekoppelde smartphone of tablet een melding. Vervolgens open je de app en zie je aan de hand van een live-videoweergave van je deurbel met camera wie er zojuist aanbelde. Doe je wel of niet open? 

Camerafunctie

Een slimme videodeurbel heeft altijd een geïntegreerde camera. De duurste modellen bieden full-hd-beeld, zodat je zelfs kleine details goed kunt waarnemen. Voor de herkenning van personen voldoet een lagere videokwaliteit doorgaans ook prima. Let verder op de horizontale en verticale kijkhoek. Hoe meer graden, hoe meer gebied de camera vastlegt. Voor alleen de voordeur heb je niet zo’n grote kijkhoek nodig, maar misschien wil je wel een forse voortuin bewaken? Met behulp van infraroodverlichting houden slimme deurbellen ook ’s nachts een oogje in het zeil.

Bewegingsdetectie

Constateert een slimme videodeurbel beweging, dan begint het apparaat automatisch met filmen. Bovendien ontvang je een pushbericht. Voorwaarde is wel dat de behuizing een bewegingssensor aan boord heeft. Via het instellen van bewegingszones voorkom je valse meldingen. Luxe slimme deurbellen sturen de opnames naar een online server, zodat je de video’s niet kunt kwijtraken. Hiervoor vragen fabrikanten veelal wel abonnementskosten. Onder meer bekende merken als de Ring deurbel en Google Nest bieden cloudopslag aan. Bepaalde slimme deurbellen kunnen opnames ook lokaal opslaan of werken samen met een populaire clouddienst als Dropbox.

Voordeuroverleg

Dankzij een aanwezige microfoon en speaker klets je rechtstreeks met de aanbeller. Dat kan gewoon als je thuis bent, maar ook op andere locaties voer je overleg. Staat er tijdens je welverdiende vakantie een koerier voor de deur? Praat tegen de app op je smartphone en vertel dat de bezorger het pakketje bij de buren kan afleveren.

De juiste onderdelen

Naast een camera met bewegingssensor leveren fabrikanten nog meer onderdelen mee. Vanzelfsprekend bevat de behuizing altijd een deurbel. Als je in huis een klassiek dingdong-geluid (of een andere melodie) wilt horen, kies je een exemplaar met deurbelontvanger. Handig voor het geval de smartphone even aan de lader hangt waardoor je mogelijk pushberichten mist. Veel merken verkopen een draadloze deurbelontvanger als optionele accessoire. Je kunt een slimme deurbel soms ook in combinatie met de bestaande gong gebruiken.

Stroom of accu?

Let als laatste op de energievoorziening. Aansluiten op de bestaande bedrading ligt het meest voor de hand, maar vereist ook kennis van elektra. Zie je dat niet zitten? Overweeg dan een model met accu of batterijen.

Slimme camera’s: alerte waakhond voor huis en tuin

Film ongenode gasten en jaag ze zo snel mogelijk weg. Dat is kortgezegd wat een slimme bewakingscamera doet. Vanwege het overweldigende aanbod valt er heel wat te kiezen.

Tegen een betaalbaar bedrag koop je tegenwoordig al een uitstekende beveiligingscamera. Hiermee houd je altijd en overal een oogje in het zeil. Zie je iets verdachts, dan sla je direct alarm. Hoe selecteer je voor jouw situatie de beste slimme camera?

Binnen of buiten?

Bepaal eerst of je binnen of buiten wilt filmen. Buitencamera’s zijn weerbestendig en kunnen in de regel wel een stootje hebben. Met name voor het tegengaan van diefstal en vernieling is een robuuste bouwkwaliteit een must. Sommige camera’s kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Die zijn vaak uitgerust met een accu, waardoor je ze eenvoudig verplaatst. Voor het continu bewaken van je tuin raden we echter een gespecialiseerde buitencamera aan.

Wifi of kabel?

Een slimme bewakingscamera koppel je via wifi of een kabel aan jouw thuisnetwerk. Soms levert de fabrikant een verbindingshub mee om de camera’s met een eigen netwerk draadloos aan te sturen. De meeste producten verbind je echter met het bestaande wifi-netwerk. Zorg dus dat de dekking op orde is. Bewakingscamera’s waarin je rechtstreeks een netwerkkabel prikt, hebben minder kans op storingen. Wel moet je voor een dergelijke camera meters kabel trekken. Wil je dit niet, dan is een wifi-camera voor jou de beste keus.

Camera-eigenschappen

Werp bij je zoektocht naar de ideale bewakingscamera even een blik op de specificaties. Voor duidelijk beeld is een hoge resolutie belangrijk. Gelukkig ondersteunt het merendeel van de nieuwe modellen een haarscherpe full-hd-kwaliteit. Er bestaan zelfs al luxe 4K-modellen. Verder heeft een cameralens met een forse kijkhoek de voorkeur. Met een breed blikveld vang je namelijk een groot gebied in beeld. In plaats van een vaste bewakingscamera kun je ook een zogeheten pan-, tilt- en zoomcamera overwegen. Via bedieningsknoppen in een mobiele app draai, kantel en zoom je hiermee de cameralens op afstand. Kijk ook naar nachtvisie: hoe goed zijn de beelden wanneer er ’s nachts met weinig licht gefilmd wordt?

Cloudopslag

Met een mobiele app, webpaneel of speciale pc-software vraag je eenvoudig livebeelden op. Logischerwijs houd je de boel niet voortdurend in de gaten, dus het is belangrijk om de beelden op te slaan. Hiervoor bestaan verschillende methoden. De bekende fabrikanten beheren allemaal een eigen clouddienst waarbij je de beelden kunt onderbrengen. Dat is voor een beperkte periode gratis, bijvoorbeeld de laatste 8, 24 of 48 uur. Voor langdurige video-opslag dien je een betaald abonnement af te nemen.

Lokale opslag

Geen zin in extra abonnementskosten? Je kunt de opnames ook zelf opslaan. Sommige modellen hebben intern geheugen of bieden plek aan een micro-sd-kaart. Dat is niet helemaal zonder risico: wanneer iemand het apparaat steelt, ben je de beelden ook meteen kwijt. Veel ip-camera’s kunnen de beelden ook naar een pc, laptop of nas doorsluizen. Dat vereist wel gespecialiseerde software. Controleer even of je via de website van de fabrikant een geschikt computerprogramma kunt downloaden.

Alarm slaan

Merkt de camera beweging, dan ontvang je een pushbericht op de smartphone. Dankzij infraroodverlichting werkt de bewegingsmelder bij nagenoeg alle bewakingsproducten ook in het donker. Afhankelijk van het model neem je vervolgens maatregelen. Zo praat (of schreeuw) je via tweewegaudio rechtstreeks tegen de ongenode gast of laat je een oorverdovende sirene afgaan. Sommige buitencamera’s hebben daarnaast een geïntegreerde schijnwerper. Hopelijk neemt de inbreker uiteindelijk zonder buit de benen.

De beste plek

Wil je weten waar je een beveiligingscamera het beste kunt ophangen? Lees dan ons artikel over het plaatsen van je bewakingscamera!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Beveilig me