Kieskeurig Magazine v2

De beste gratis programma’s en plug-ins

Inhoudsopgave

  1. Programma’s
  2. Browser-extensies

De meeste mensen gebruiken graag gratis software … die laptop was al duur genoeg. Gelukkig is er prachtige gratis software te downloaden waarmee je je computer kunt uitrusten. Dan hebben we het natuurlijk over software voor studenten, maar ook voor werkende mensen én voor ontspanning. Programma’s waar iedereen iets aan heeft dus.

Programma’s

Tabbladen in Verkenner: Clover

In je browser maak je vast gebruik van tabbladen om meerdere sites naast elkaar open te hebben. In de Verkenner van Windows waarmee je door je bestanden op je computer bladert, kan dat standaard niet. Maar wel met een extra tooltje genaamd Clover.

De installatie via de wizard is gedeeltelijk in het Chinees, maar als je op de grote ovale knop in het midden klikt, wordt de extensie gewoon geïnstalleerd. Als je nu de verkenner opent, zie je bovenin een tabblad én een plusje, klik daarop om een nieuw tabblad te openen of druk op Ctrl+T.

Zipjes in alle soorten en maten: 7-Zip

Windows 10 kan standard wel .zip-bestanden maken en uitpakken, maar meer ook niet. Krijg je eens een zogeheten archiefbestand met een andere extensie, dan heb je het gratis 7-Zip nodig. Die tool kan overweg met heel veel soorten archiefbestanden, zoals zip, tar, gzip, xy, iso, 7z en nog meer. Vanuit de tool kun je je bestanden en/of mappen comprimeren (en eventueel versleutelen) in zo’n archiefbestand.

Paint maar dan beter: Paint.net

In de nieuwste Windows-versie is het klassieke Paint dan wel onder handen genomen en heeft het zich ontwikkeld tot Paint 3D, maar voor de gemiddelde gebruiker is het nog steeds niet het ideale programma om beelden snel mee te maken of bewerken. Paint.NET is het betere neefje van Paint. Over Paint.NET wordt wel gezegd dat het een perfecte tool voor niet-grafici is die grafisch werk willen maken. Je kunt ook gemakkelijk basisbewerkingen op foto’s doen of notities op beelden aanbrengen. En Paint.NET ondersteunt ook lagen, waardoor je veel flexibeler bent in je bewerkingen.

Beeld en geluid afspelen: VLC

Wil een filmpje niet afspelen of gaat het opstarten van het afspeelprogramma tergend traag? Dé oplossing hiervoor is VLC media player downloaden. Het programma speelt alle filmbestanden af die in de praktijk voorkomen. Dus je krijgt nooit meer meldingen dat een bepaald mediatype niet wordt ondersteund als je een dvd, audio-cd of een gedownload bestand van internet wilt beluisteren/bekijken.

VLC media player is lekker snel, werkt eenvoudig en heeft ook nog veel geavanceerde functies voor de liefhebber. Zo kun je de ondertiteling van een filmpje gelijk laten lopen, het geluid optimaliseren en streams kijken.

Veel sneller zoeken: Everything

De zoekfunctie van Windows Verkenner heeft soms even tijd nodig om alle resultaten weer te geven. Vind je dat maar niks? Everything is een alternatieve zoektool. Dit kleine programma ziet er nogal basaal uit, maar het heeft fijne mogelijkheden.

Everything indexeert razendsnel alle bestanden en mappen op je pc. Zoek je daarna op de bestandsnaam, dan worden al tijdens het typen suggesties gegeven.

E-boekenkast: Calibre

Heb je een e-reader, dan heb je software op je computer nodig om je boeken te beheren en erop te zetten, een digitale boekenkast zeg maar. Calibre is een gratis beheerprogramma voor e-books. Het is van hoge kwaliteit, gebruiksvriendelijk en ondersteunt alle e-book-formaten. Het kan die boeken ook omzetten naar een ander formaat zodat jouw e-reader ermee overweg kan.

Ideaal is dat Calibre ook zogeheten metadata aan je boeken koppelt, bijvoorbeeld de titel, auteur, omslag enzovoort. Het haalt deze gegevens direct van internet.

In een wachtwoordkluis: Lastpass

Al je wachtwoorden onthouden? Dat lukt alleen als je maar een paar verschillende gebruikt en dát is dan weer niet veilig. Sla ze daarom op in een wachtwoordmanager, zoals LastPass. Hiermee kun je al je wachtwoorden veilig opslaan achter één hoofdwachtwoord … dát moet je natuurlijk wel goed onthouden. LastPass werkt helemaal vanuit je browser. Als het herkent dat je ergens moet inloggen, vult het de gegevens voor die specifieke site in. Jij hoeft dus alleen dat hoofdwachtwoord te onthouden. Zorg wel dat dat wachtwoord niet zomaar te raden is!

Gratis kantoorpakket: LibreOffice

Betalen voor Word en Excel? Hoeft niet per se! Het populairste alternatief dat je op je pc (of Mac) kunt installeren is het opensource-programma LibreOffice. Dat bestaat uit verschillende losse programma’s, waaronder de tekstverwerker Writer, het spreadsheetprogramma Calc en de presentatietool Impress. Het heeft ook nog een tekenprogramma, formule-editor en database-tool. Qua functionaliteit zul je weinig tot niets missen ten opzichte van Microsofts office-pakket en je hoeft niet bang te zijn dat anderen jouw bestanden niet kunnen openen, want LibreOffice kan bijvoorbeeld gewoon overweg met .doc en .docx. 

Gratis software onveilig?

Niet alle software is betrouwbaar, en gratis software heeft al helemaal de reputatie niet altijd veilig te zijn. Het risico bestaat inderdaad dat software iets anders doet dan de site belooft, of dat er een foute downloadlink staat zodat je malware of virussen binnenhaalt. Zoek altijd naar de site van de maker en gebruik eventueel www.virustotal.com om de betrouwbaarheid te checken. Om de software veilig te houden, installeer je updates altijd zodra die beschikbaar zijn.

Browser-extensies

Naast programma’s zijn er natuurlijk ook veel browser-extensies waarmee je de functionaliteit van je laptop kunt uitbreiden. De volgende vijf extensies zijn super nuttig, zowel voor Windows-laptops als voor Chromebooks. Je vindt deze extensies onder hun naam in de Chrome Web Store.

Geschiedenis? Welke geschiedenis?: History eraser

Soms kan het handig zijn om je geschiedenis even te wissen. Daarbij wordt altijd direct gedacht aan het bezoeken van dubieuze websites, maar dat is lang niet altijd de reden. Stiekem zoeken naar verjaardagscadeautjes, browsen naar vacatures in de baas z’n tijd, er zijn genoeg redenen te bedenken om snel je geschiedenis te wissen. Met History eraser kun je vooraf instellen wat je wilt wissen en wat niet, zodat je dat vervolgens met één klik kunt doen. Ook kun je een reservekopie maken van je geschiedenis als je dat wilt en nog veel meer!

Screenshots maken: FireShot

Of je nu een Windows-laptop of een Chromebook gebruikt, beide apparaten zijn prima in staat om screenshots te maken. Soms wil je echter iets meer dan alleen een plaatje, en dat is wanneer FireShot om de hoek komt kijken. Met deze extensie leg je volledige websites vast, inclusief afbeeldingen en links, in PDF, die je vervolgens per mail kunt versturen.

Tabbladenchaos op orde: OneTab

In een ideale wereld hebben we een paar tabbladen open en werken we heel efficiënt. In werkelijkheid hebben veel mensen een waslijst aan tabbladen open in hun browser, en dat zorgt voor een flinke belasting van het geheugen. OneTab zet alle tabbladen om in één tabblad met daarin een lijst. Je kunt individuele of alle tabbladen eenvoudig herstellen, maar door ze in een lijst te verzamelen wordt het geheugen enorm ontlast.

Takenlijstje: Todoist

Niet is zo efficiënt als een takenlijstje, en de makers van Todoist bewijzen al jaren dat zij één van de beste lijstjes-apps hebben gemaakt. Die app is nu ook beschikbaar als Chrome-extensie. Het enige dat je hoeft te doen is de extensie te installeren, een account aan te maken (voor eventuele cross-device synchronisatie) en je kunt aan de slag. Met één druk op de knop zie je precies wat je taken van de dag zijn (mits ingevoerd natuurlijk).

Toch even een pc nodig?: Chrome Remote Desktop

Chromebooks zijn fantastisch, maar het kan zijn dat je soms toch even een pc nodig hebt. Als je die pc ergens hebt staan, dan kun je dankzij de Chrome-extensie Chrome Remote Desktop heel eenvoudig verbinding maken met die pc (mits je die computer daarop hebt voorbereid uiteraard), en zo heb je het voordeel van een Chromebook en het gemak van een pc binnen handbereik.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Back2School!