Kieskeurig Magazine v2

Zo maak je je laptop klaar voor gebruik

Als je een laptop hebt gekocht, wil je daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk mee aan de slag. Daar is niets mis mee, maar voor je aan de slag gaat raden we je aan om een aantal dingen te doen.

Antivirussoftware

We beginnen natuurlijk met het installeren van software, maar daar zit wat ons betreft wel een volgorde in. De allereerste software om te installeren na de aanschaf van een laptop is zonder twijfel het antivirusprogramma. Nieuwe software installeren, updates downloaden via internet of zelfs complete programma’s downloaden van internet is vragen om problemen wanneer je geen antivirusprogramma hebt. Wanneer je zonder bescherming online gaat, is de kans domweg te groot dat je een virus oploopt. Bij voorkeur doe je dit nog voordat je verbinding maakt met je wifi netwerk. Doorgaans krijg je bij een nieuwe computer ook proefversies van software meegeleverd en daar zit vrijwel altijd een antivirusprogramma bij. Ook kan Windows Defender standaard ingeschakeld zijn, waarbij ook ingebouwde basis-bescherming zit. Een gratis antivirus-programma om te downloaden is AVG Free. Tip: download die dus voor de zekerheid op een andere computer die al een virusscanner heeft en zet het op een usb-stick.

Bloatware verwijderen

We gaven al even aan dat de kans groot is dat er allerlei software wordt meegeleverd die je tijdelijk gratis mag gebruiken. Je zit lang niet altijd op die software te wachten en het is dan ook verstandig om Windows 10 direct te ontdoen van alle programma’s waar je niets aan hebt. Om dat te doen druk je op Start en typ je Programma’s installeren of verwijderen. Dat kan natuurlijk prima op een later moment, maar een frisse start een frisse start, en daar wil je geen overbodige rommel bij. Bovendien, als je een reservekopie maakt van een ‘schone’ installatie, kan dat maar beter zonder bloatware zijn!

Reservekopie maken

Over een reservekopie gesproken, dit is een uitstekend moment om er eentje te maken. Eenmaal ontdaan van bloatware is je laptop zo fris en fruitig als hij maar zijn kan qua software. Mocht het nodig zijn, dan is het fijn als je altijd terug kunt keren naar deze staat. Daar kun je natuurlijk software voor aanschaffen, maar Windows 10 kan dat ook heel goed zelf regelen. Klik op Start en typ Back-up, waarna je klikt op het resultaat dat Windows voor je heeft gevonden. Je kunt nu een station toevoegen waarop de reservekopie moet worden opgeslagen, waarna je Windows de opdracht kunt geven om de reservekopie te maken. Fijn daaraan is dat dit je ook in staat stelt om oude versies van bestanden boven water te halen zonder een hele reservekopie terug te moeten zetten. Windows 10 heeft zelf ook de mogelijkheid om een schone versie van zichzelf te installeren, maar het terugzetten van een reservekopie is doorgaans veel sneller. Tip: maak ook een reservekopie nadat je al je programma’s hebt geïnstalleerd, zodat je ook eenvoudig terug kunt naar een semi-schone installatie waarbij al je favoriete programma’s al zijn geïnstalleerd.

Draadloos internet

Nu je beveiligd bent en een schone situatie hebt, wordt het tijd om verbinding te maken met je netwerk. Dat kan natuurlijk door een ethernetkabel aan te sluiten, maar draadloos internet is inmiddels toch écht de norm. Gelukkig is wifi instellen totaal niet ingewikkeld. Het enige dat je nodig hebt is de netwerknaam en het wachtwoord van het netwerk waarmee je probeert te verbinden. In het systeemvak rechtsonder vind je de snelkoppeling naar de beschikbare draadloze netwerken. Van daaruit selecteer je het netwerk, voer je het wachtwoord in, en je bent online.

Office installeren

Je kunt nu allerlei software installeren, waarbij de eerste stap die de meeste mensen zetten is het installeren van een Office-pakket. Daarbij wordt altijd direct gedacht aan Microsoft Office, maar het kan ook een stuk goedkoper dan programma’s als Word installeren. OpenOffice is bijvoorbeeld een prachtige gratis variant wanneer je niet bereid bent om voor software te betalen. Ook kun je de online varianten van Office gebruiken. Dat kan van Microsoft (Office Online) of van Google met onder andere Google Documenten en Google Spreadsheets.

Dat gezegd hebbende, is de software van Microsoft de afgelopen jaren een stuk betaalbaarder geworden. Voor iets meer dan 5 euro per maand heb je bijvoorbeeld al een abonnement op Office 365, waarvoor je niet alleen pakketten krijgt als Word en Excel, maar ook Outlook, PowerPoint enzovoort. Een voordeel hiervan is dat je in Outlook heel makkelijk je emailadres kunt toevoegen, ook van andere diensten (zoals je Gmail of Hotmail adres). Je kunt dan makkelijk je email synchroniseren tussen de onlinedienst en je computer.

Zorg voor de juiste kabels en adapters

Dat je thuis met je laptop aan de slag kunt, bijvoorbeeld om een presentatie voor te bereiden, is vrij logisch. Maar wil je die presentatie ook ergens kunnen geven, houd er dan rekening mee dat je wel de juiste kabels en eventueel andere randapparatuur in je laptoptas hebt zitten. Voor een presentatie sluit je je laptop doorgaans aan op een projector via HDMI. Bij moderne laptops is een HDMI-poort echter niet meer zo vanzelfsprekend, zeker op de dunnere modellen. Op de meest moderne laptops vind je een universele USB-C-poort waarvoor je een usb-c-naar-hdmi-adapter nodig hebt. Ook de huidige generatie MacBooks zijn niet langer voorzien van HDMI; de Apple Usb-C to Digital AV Adapter zorgt ervoor dat je een scherm op de USB-C-poort kunt aansluiten. Zorg er dus voor dat je de juiste adapter naar HDMI voor je laptop hebt.

Over die USB-C-poort gesproken: een prachtig poortje, maar niet compatibel met de meeste USB-sticks of harde schijven. Zorg dus voor een USB-adapter, soms heeft de eerder genoemde HDMI-adapter een normale USB-poort. Vergeet (zeker in het begin) ook je oplader niet mee te nemen. Kom je er in de loop van de dag achter dat de accu van je laptop niet zo goed is als beloofd, dan kun je nog even bijladen.

Externe bescherming

We hebben het natuurlijk al even gehad over de bescherming van je laptop, maar die gaat uiteraard verder dan alleen software. We raden je aan om zo snel mogelijk een sleeve of een laptoptas te kopen, zodat je laptop direct beschermd is tegen krassen. Ook interessant: er zijn veel rugtassen die ontworpen zijn voor laptops en andere mobiele apparatuur. Niet alleen beschermen deze tassen je apparaten tegen val- en stootschade, ze hebben ook steeds vaker handige oplossingen voor het opladen van je apparaten, zonder dat je deze uit de tas hoeft te halen. Het is de moeite waard om dat eens uit te zoeken wanneer je op zoek gaat naar een laptoptas.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Back2School!