Kieskeurig Magazine v2

MacBook kopen? Hier moet je op letten

De MacBook-serie van Apple ziet er niet alleen prachtig uit, deze laptops zitten bovendien boordevol moderne snufjes. Maar het is best lastig te bepalen welk model voor jou geschikt is. Er zijn verschillende varianten die ook nog eens geleverd kunnen worden met verschillende configuraties – van een extra krachtigere processor tot meer opslagruimte. We laten je zien welke Apple laptop het beste bij jou past.

Is je oog gevallen op een mooie MacBook? Dan ben je niet de enige. De apparaten zijn voor velen de perfecte combinatie van kracht en design. De keuze is een stuk overzichtelijker dan bij een Windows-laptop. Er zijn namelijk slechts twee modellen waar je uit kunt kiezen: de MacBook Air en de MacBook Pro. Elk model heeft een eigen uniek design en is voor een andere doelgroep ontworpen. Wel lanceert Apple bijna elk jaar een nieuwe versie van elk model, maar de oudere modellen blijven ook erg populair omdat die wat voordeliger in aanschaf zijn.

Apple biedt je maar een beperkte keuze aan cpu’s, SSD-groottes en intern geheugen bij elk model. De opties worden door het bedrijf expres klein gehouden om ervoor te zorgen dat de hardware en software perfect op elkaar afgesteld zijn. Je koopt met een Apple MacBook een totaalervaring aangezien de software ook door Apple is ontworpen: het besturingssysteem macOS is per model aangepast op het type laptop. Dit zorgt er onder andere voor dat de laptops over het algemeen erg stabiel zijn, niet vaak vastlopen en lang meegaan. 

MacBook Air

De MacBook Air is de goedkoopste MacBook en biedt een goede balans tussen kracht en vormgeving. De laptop heeft een dual-core 1,6 Ghz i5 processor en wordt met 8 of 16 gigabyte intern geheugen geleverd. Het standaardmodel heeft een SSD van 128 gigabyte (wat niet zo veel is), maar je kunt ook een MacBook Air met SSD van 1 terabyte aanschaffen. De MacBook Air heeft een 13 inch display, twee USB-c poorten die Thunderbolt 3 ondersteunen én de laptop heeft een vingerafdrukscanner aan boord.

Tot en met deze zomer bood Apple overigens ook de ultradunne MacBook aan, deze is via de officiële Apple Store niet meer te verkrijgen, maar veel winkels bieden deze prachtige lichtgewicht laptop nog wel aan. Denk er wel aan dat de MacBook niet heel krachtig is, een MacBook Air is dan een betere keuze.

MacBook Pro

Het topmodel is de MacBook Pro. Je kunt kiezen uit een 13 inch- en een 15 inch-variant. De MacBook Pro-modellen bieden topprestaties en zijn uitermate geschikt voor gebruikers die veel rekenkracht nodig hebben tijdens het werk. Uniek voor de MacBook Pro is dat het een touch bar heeft: een OLED touch-schermpje dat de functietoetsen op het toetsenbord vervangt. Afhankelijk van het programma dat je opent, verandert de functie van de touch bar.

Het 13 inch-model kan maximaal 16 gigabyte geheugen aan en heeft een quad-core i5 of i7 processor. De 15 inch MacBook Pro is nog een stuk krachtiger en biedt ondersteuning tot wel 32 gigabyte intern geheugen, een 4 terabyte SSD en een 8-core 2,4 GHz i9 processor.

Als je deze specificaties ziet, zal het je niet verbazen dat een MacBook Pro niet goedkoop is: aan het 15 inch-basismodel met 16 GB geheugen, een i7 processor en 256 TB SSD ben je al 2700 euro kwijt.

macOS

Alle MacBooks draaien op het Apple-besturingssysteem macOS: een volledig door Apple ontwikkeld besturingssysteem dat exclusief op de laptops van Apple draait. Het meest recente besturingssysteem is macOS Mojave, ook wel bekend als macOS 10.14. In de herfst van 2019 komt opvolger macOS Catalina 10.15 uit.

Als je overstapt van Windows is macOS even wennen, maar het besturingssysteem staat bekend om zijn stabiliteit en performance. Vrijwel alle software die voor Windows beschikbaar is, kun je tegenwoordig ook voor macOS krijgen en Word-documenten, pdf’jes en andere bestanden zijn gemakkelijk uit te wisselen tussen Windows-pc’s en Apple-computers. Heb je wel af en toe Windows nodig, dan kun je dit installeren op een MacBook via Boot Camp. Dit is een programma van Apple waarmee je een aparte partitie op je SSD vrijmaakt voor Windows 10. Je moet wel een licentie voor Windows 10 en genoeg ruimte op je SSD hebben om Windows en macOS beide te kunnen installeren.

Componenten en poorten

De mobiele computers van Apple staan erom bekend dat ze lang meegaan op één batterijlading. Bij normaal gebruik garandeert het bedrijf dat je zo’n tien uur kunt werken voordat je de batterij moet opladen. Bij de MacBook Air is dit zelfs 12 uur. Kijk je video’s, gebruik je de MacBook voor processor-intensieve dingen en heb je je display op de maximale helderheid staan, dan haal je deze waarden natuurlijk niet. Uiteraard geldt ook dat een batterij na een paar jaar niet meer deze prestaties kan leveren, maar de ervaring leert dat een MacBook van twee jaar oud gemakkelijk uren zonder stroom kan.

Een veelgehoorde klacht bij de laptops van Apple is het gebrek aan aansluitmogelijkheden. Apple zet compleet in op USB-c en dit is de enige poort die je op je MacBook zult vinden. Geen HDMI, normale USB of SD-kaartsleuf. Voor alle accessoires die geen USB-c aansluiting hebben, zul je dus extra adapters moeten aanschaffen. Denk hieraan als je een MacBook koopt: je bent namelijk zo een aantal tientjes verder.

In tegenstelling tot bij de iPhone heeft Apple de normale koptelefoonaansluiting nog wel laten zitten op alle MacBook-modellen. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben drie microfoons voor een goede geluidskwaliteit bij het videobellen en alle toetsenborden hebben achtergrondverlichting en sensoren die automatisch deze verlichting feller of minder fel kunnen zetten.

Scherm en camera

In elke MacBook vind je een kwalitatief uitstekende display, Apple noemt deze beeldschermen ook wel Retina-displays. Retina is de Latijnse naam voor netvlies en het is niet voor niets dat Apple deze term gebruikt: de pixeldichtheid van deze schermen is zo hoog is dat het menselijke oog geen pixels meer kan herkennen. Alle modellen hebben een Retina-display. De 13 inch-displays van de MacBook Air en MacBook Pro hebben een resolutie van 2560 bij 1600 pixels, perfect voor een avondje Netflix. De grote 15 inch-MacBook Pro biedt zelfs 2880 bij 1800 pixels. Is één display niet genoeg? Op alle MacBooks kun je een extern beeldscherm aansluiten. Je hebt hier dan wel een adapter voor nodig, omdat alle poorten van het type USB-c zijn.

Uiteraard wil je met je MacBook ook kunnen videobellen. De MacBook Air en de MacBook Pro hebben hiervoor een HD-camera aan boord; de MacBook moet het doen met een 480p-camera. Apple heeft een eigen videodienst genaamd FaceTime. Hiermee bel je in hoge kwaliteit naar andere Apple-gebruikers met een Mac, iPad of iPhone. Uiteraard kun je ook andere programma’s, zoals Skype, gebruiken om te videobellen.

Of toch liever een iPad?

Vroeger was de iPad alleen een leuk speeltje, maar sinds de introductie van de nieuwste iPad Pro in 2018 en het uitkomen van iPadOS is het een serieus alternatief voor de MacBook. De iPad Pro is leverbaar als 11inch- of 12,9inch-model en kan met de Smart Keyboard Folio bijna als laptop gebruikt worden.

De prijs voor het basismodel met upgrade naar 256 gb ssd? 1069 euro, dat is goedkoper dan een MacBook Air. De Apple A12X cpu is extreem krachtig, het haalt in testen de MacBook Air genadeloos onderuit. Koop er nog een Apple Pencil voor 135 euro en een Smart Keyboard Folio voor 199 euro en je hebt voor 1400 euro een enorm krachtige tablet die prima met een laptop kan concurreren.

MacBook case en oplader

Als je een mooie MacBook hebt aangeschaft, wil je deze natuurlijk goed beschermen. Eén optie is een MacBook cover. Zo’n MacBook hard case klik je op de laptop om het apparaat tegen krassen en deuken te beschermen. Dit soort covers heb je in allerlei kleuren en motieven. Wat dacht je van een marmerlook of een case die op een stuk hout lijkt? Een dunnere optie is een MacBook sleeve: dit is een soort envelop waar je een laptop in kunt stoppen. Er zijn sleeves voor alle modellen beschikbaar, maar kijk wel even goed of een case, cover of sleeve geschikt is voor het model MacBook dat jij hebt.

Naast een MacBook-hoesje is een speciale MacBook-tas ook een slim idee. Kijk natuurlijk ook hier of jouw model er wel goed in past. Vergeet ook niet dat de oplader in de tas moet. Let goed op: niet alle opladers hebben hetzelfde formaat!

Zowel de MacBook Air oplader als de MacBook Pro oplader hebben sinds vorig jaar een usb-c-aansluiting.

Weet je al welke MacBook je wil hebben? Kijk dan op onze MacBook-pagina kun je verschillende modellen met verschillende specificaties makkelijk vergelijken.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Back2School!