Boren in beton: tips, do's en don'ts

Inhoudsopgave

  1. Gebruik een boorhamer voor boren in beton
  2. Tips bij het boren in beton

Een van de kenmerken van beton is dat het een erg hard materiaal is. Er mee werken is dan ook een behoorlijk lastige klus als je niet beschikt over het juiste gereedschap. Een van de meest gestelde vragen is dan ook: boren in beton, welke boor heb ik daarvoor nodig? Veel mensen twijfelen tussen een klopboormachine en een boorhamer. In dit artikel vertellen we je wat de beste betonboormachine voor jou is.

Gebruik een boorhamer voor boren in beton

We schreven hierboven al dat veel mensen zich afvragen wat de beste boormachine voor beton is. Vaak weten zij niet of ze beter een klopboormachine of een boorhamer kunnen gebruiken. Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer. We leggen je graag uit waarom dat zo is.

Boorhamer beton

De boorhamer (soms ook wel combihamer genoemd) is specifiek bedoeld om mee in beton te boren. Niet alleen is de boorhamer wat zwaarder dan standaard boormachines of klopboormachines, maar ook werkt de boorhamer anders. De boor van deze machine maakt namelijk een hamerende beweging. Deze hamerende werking zorgt ervoor dat de machine veel kracht over kan brengen. De slagkracht is zodoende veel groter dan de slagkracht van de klopfunctie van een klopboor. Zeker als je wilt boren in gewapend beton is een boorhamer onmisbaar.

Boren in beton zonder betonhamer?

Natuurlijk heeft niet iedereen een betonhamer in zijn schuur staan. Wanneer je toch per se in (zacht) beton wilt boren, zorg dan dat je in ieder geval de juiste boren gebruikt. Er bestaan speciale betonboren, die je ook op je accuboormachine of klopboormachine kunt monteren. Daarnaast is het zaak dat je machine een zo hoog mogelijk voltage heeft. Hoe hoger het voltage, hoe meer vermogen je boormachine heeft. Voor gewapend beton bestaat er echter slechts één goede oplossing: een boorhamer uitgerust met een goede betonboor.

Tips bij het boren in beton

Nu je weet welk materiaal je nodig hebt om in beton te kunnen boren, geven we je nog een aantal aanvullende tips, te beginnen met het gebruik van een dieptestop. In het gat dat je met je boorhamer geboord hebt, plaats je natuurlijk eerst een plug. In die plug kan vervolgens weer een passende schroef geplaatst. Het is zodoende belangrijk dat je niet te (on)diep boort, anders past de plug niet goed. Om je hierbij te helpen, kun je gebruikmaken van een dieptestop. Een dieptestop is een stang die je voorop de boorhamer bevestigt. Je vindt deze vaak standaard op de meeste boorhamers.

Onze tweede tip bij het boren in beton staat in het teken van leidingen. Het is logischerwijs niet handig om in een leiding te boren. In het ergste geval moet je de hele muur openbreken om de schade te herstellen! Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! In plaats van dat je later nog moet stofzuigen, is het ook mogelijk om gruis en stof al tijdens het boren af te voeren. Hiervoor bestaan zogenoemde boorstofopvangers, een accessoire voor stofzuigers. Hiermee creëer je als het ware een boorhamer-met-stofzuiger inéén! Klus je met zijn tweeën? Dan kan een persoon natuurlijk ook gewoon de stofzuiger aanzetten en de stofzuigermond onder het boorgat houden!