Afkolven met de hand: hoe doe je dat?

Inhoudsopgave

  1. Voordelen van kolven met de hand
  2. Techniek om te kolven met de hand

Elektrische kolf of handkolf kopen? Voordat je een aankoop doet, is het goed je te bedenken dat je ook zonder apparaat kunt kolven. Sterker nog: voor sommige vrouwen werkt er niets zo fijn als afkolven met de hand. Zelfs als je al een (elektrische) kolf gekocht hebt, kan het echter nog handig zijn om te leren hoe je zonder apparaat kunt kolven. Mocht je je borstkolf ooit vergeten of zonder stroom te zitten, dan heb je in ieder geval nog een optie achter de hand. In dit artikel leggen we je daarom graag uit hoe je dat precies doet, met de hand afkolven.

Voordelen van kolven met de hand

De meeste vrouwen kennen de handkolf en de elektrische kolf wel. Wat veel vrouwen misschien niet weten, is dat je ook gewoon met je hand kunt kolven. Borstvoeding op gang brengen, de laatste druppels uit de borst masseren of al je voeding met de hand afkolven; kolven met de hand vraagt om een speciale techniek, die enige oefening vraagt. Zodoende gaan we in de volgende paragraaf dieper op die techniek in. Eerst bespreken we echter de voordelen van kolven met de hand.

Om te beginnen is kolven met de hand natuurlijk gratis. Je hebt alleen een bakje nodig om de melk op te vangen. Dat is natuurlijk helemaal fijn als je slechts af en toe kolft. Ook kun je het (vrijwel) altijd en overal doen, omdat het geruisloos is. Misschien is met de hand kolven zelfs nog wel efficiënter dan met een apparaat. De melk schiet – door het huid-op-huidcontact van je handen op je borst – namelijk gemakkelijker toe. Ook lijkt de techniek door de druk op de borst meer op hoe een baby drinkt. Hierdoor heeft de afgekolfde melk een hoger vetpercentage.

Techniek om te kolven met de hand

Voordat we dieper ingaan op het handmatig borstvoeding kolven, is het goed om te weten dat het normaal is als er in het begin niet meer dan enkele druppels melk uit de borst komen. Alhoewel met de hand afkolven een vrij eenvoudige techniek is, moet je ’m namelijk wel even onder de knie krijgen. Ook als het helemaal niet lukt, is dat niet erg. Probeer dan gewoon een handborstkolf of een elektrische kolf.

Was van tevoren goed je handen en zorg voor een schoon bakje of flesje met een brede opening, waarin je de melk kunt opvangen. Pak vervolgens je borst vast met de duim aan de bovenkant en de vingers aan de onderkant. Je vormt als het ware de letter C om je borst. Zet nu je vingers op de rand van de tepelhof, ongeveer zo’n 2,5 cm achter de tepel, en duw je borst tegen je ribbenkast aan. Aansluitend breng je je duim en vingers in een rollende beweging naar elkaar toe. Als de melk minder hard stroomt, zet je je hand op een ander plekje van je tepelhof.

Het kan zijn dat je de massage een paar keer moet herhalen voordat de melkproductie echt op gang komt. Als dit lastig gaat, kun je je borst van te voren opwarmen, bijvoorbeeld met een lauwe kruik, of eerst kiezen voor een massage waarbij je de melk als het ware richting tepel stuurt. Een sessie zal zeker zo’n 20 tot 30 minuten duren, maar naar verloop van tijd zijn sommige vrouwen sneller klaar. Als je wat meer ervaring hebt, voel je namelijk beter waar nog melk zit.