Borstkolf kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. De juiste maat borstschild
  2. De grootte van de borstkolf
  3. Geluid van de borstkolf

Kolfapparaat kopen? Als je wilt kolven, is een kolfapparaat (ook wel borstpomp genoemd) een handig hulpmiddel. Het helpt je om de melkproductie op gang te brengen of te houden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een kolfapparaat? Er bestaan namelijk nogal wat verschillende soorten kolfapparaten, zodat het lastig kan zijn te bepalen welke het beste bij jou past. Lees daarom voor de aanschaf eerst dit artikel; dan ben je voorbereid als je een kolf kopen gaat.

De juiste maat borstschild

Wat voor jou de beste borstkolf is, wordt natuurlijk bepaald door je wensen en voorkeuren. Toch is het handig om voor aankoop na te denken over een aantal punten, zoals het borstschild. Het borstschild is het stuk van de kolf dat je op je borst plaatst. Het is belangrijk dat dit goed past, oftewel dat de tepel precies in de tunnel van de trechter past.

Een vraag die daarbij een rol speelt is: hoeveel kolven is wenselijk? Het aantal keer dat je per dag moet kolven varieert, net als de hoeveelheid melk die je per keer kunt kolven. Veel vrouwen kolven per keer minder melk af dan hun baby per keer uit de borst zou drinken. Dat komt omdat de zogenoemde toeschietreflex beter werkt als je baby aan de borst ligt. Daarom is het belangrijk om het kolven zo comfortabel mogelijk te maken – en daarbij is het kiezen van de juiste maat borstschild erg belangrijk. Bij een te grote tunnel kan er geen vacuüm opgebouwd worden en bij een te kleine tunnel worden de melkkanaaltjes afgeklemd. Daarnaast kan een te groot of te klein borstschild ook nog je borstweefsel beschadigen.

Het probleem is echter dat de vorm en grootte van je borsten nogal aan verandering onderhevig kan zijn. Zodoende kan een borstschild dat tijdens de kraamtijd goed paste, later wel eens oncomfortabel zitten. Ondanks dat veel merken losse borstschilden in meerdere maten maken, zijn er niet voor elk kolfapparaat verschillende opties beschikbaar. Daar moet je – zeker als je kleinere of grotere tepels hebt dan gemiddeld – goed rekening mee houden.

De grootte van de borstkolf

Een tweede aandachtspunt bij het kopen van het beste kolfapparaat voor jou is de grootte van de borstkolf. Gebruik je de kolf alleen thuis? Wil je de kolf meenemen naar je werk? Met welk vervoermiddel ga je naar je werk? Is dat met de fiets, het openbaar vervoer of de auto? En hoe groot is de ruimte waarin je kunt kolven? Dat zijn allemaal vragen die bepalen hoe groot of klein jouw ideale borstpomp moet zijn.

Als je veel onderweg bent, is een groot kolfapparaat natuurlijk niet heel handig. Over het algemeen zijn handkolven kleiner en compacter dan elektrische borstkolven, zodat je een handkolf net wat gemakkelijker meeneemt. Ook handig: je kunt met een handkolf overal kolven, zelfs als er geen stopcontact in de buurt is. Het nadeel is echter dat het kolven met een handkolf wel meer tijd kost.

Als je veel tijdens je werk kolft en daar weinig tijd voor hebt, kun je waarschijnlijk beter voor een (dubbelzijdige) elektrische kolf kiezen. Elektrische kolfapparaten werken meestal het snelst. Ze zijn zodoende volgens velen het meest geschikt voor dagelijks gebruik. Als je niet altijd een stopcontact in de buurt hebt, kun je ook nog kijken naar een exemplaar dat gebruik maakt van (oplaadbare) batterijen.

Je zou het bijna vergeten, maar het is eveneens mogelijk om helemaal zónder borstpomp te kolven. De techniek daarvoor krijgt echter niet iedereen even goed onder de knie. Mocht het jou wel lukken, dan werkt het soms zelfs nog beter dan met een (elektrische) borstpomp. De melk schiet door huid-op-huidcontact namelijk gemakkelijker toe. Daarnaast kun bij wijze van spreken altijd en overal kolven. Kolven met de hand is namelijk geruisloos en vraagt geen netstroom.

Geluid van de borstkolf

Onze laatste tip staat in het teken van het geluid van de borstkolf. Ook nu is het belangrijk om goed te bepalen waar je precies wilt gaan kolven. Vind je het vervelend als je collega’s kunnen horen dat je kolft? Ongemak werkt de ontspanning die nodig is voor het toeschieten van de melk natuurlijk behoorlijk tegen … Voor sommige vrouwen is het zelfs in een thuissituatie onaangenaam dat de kolf geluid maakt. Het soort geluid dat de kolf maakt en het volume daarvan kunnen zodoende een belangrijke overweging zijn bij de aanschaf.

Over het algemeen maakt een elektrische borstkolf die aangedreven wordt door een zuiger minder geluid dan een kolf die daarvoor een membraan gebruikt. Een handkolf maakt nog minder geluid. De meest stille borstkolf is echter altijd je eigen hand! Maar zoals gezegd is dat echter niet voor iedereen een werkbare optie. Laat je zodoende goed informeren, bijvoorbeeld door een lactatiekundige.