Soorten borstkolf: Welke borstkolf is het beste?

Inhoudsopgave

  1. Handmatige borstkolf
  2. Elektrische borstkolf
  3. Dubbele borstkolf

Je wilt een borstkolf kopen, maar twijfelt over de soort... Welke borstkolf is de beste voor jouw situatie? Er zijn eigenlijk twee soorten borstkolven: de handkolf en de elektrische borstkolf. In dit artikel bespreken we de twee soorten, waarbij we aandacht hebben voor de voor- en nadelen van beide. Ook gaan we in op de verschillen. Ten slotte lichten we nog een bijzondere elektrische borstkolf uit: de dubbele borstkolf.

Handmatige borstkolf

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een handkolf bediend middels een handpomp. Je plaatst bij deze borstpomp eerst het borststuk over de top van je borst. Vervolgens beweeg je de hendel aan de achterkant heen en weer. Hiermee creëer je een vacuüm. De gekolfde melk komt vervolgens in een flesje terecht, dat aan het borststuk vastzit. We noemen dit type handkolf ook wel een knijpkolf.

Het grote voordeel van een handkolf is dat je meer controle kunt uitoefenen dan bij een elektrische kolf: je bepaalt zelf de snelheid en het vacuüm. Een handkolf is vaak klein en licht, zodat je ’m gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Daarnaast heb je voor een handmatige borstkolf geen stroomvoorziening of opgeladen accu nodig. Bijkomend voordeel is dat handkolven vaak goedkoper zijn dan elektrische kolven.

Met de hand kolven met een borstkolf kent echter ook een aantal nadelen. Doordat je zelf het ritme aanpast, vraagt dit meer aandacht dan elektrisch kolven. En daarbij: aangezien je de kolf met de hand bedient, kan dat op een gegeven moment vermoeiend worden, zeker als je veel en lang kolft. Handkolven zijn daarom vooral het meest geschikt als je niet al te vaak kolft, bijvoorbeeld slechts een dag of drie per week. Daarnaast werkt een handkolf vaak minder snel (en soms ook minder efficiënt) dan een elektrische kolf. Zodoende is een elektrische kolf geschikter als de borstvoeding niet goed op gang komt of als je per sessie weinig tijd hebt.

Elektrische borstkolf

Het grootste verschil tussen een handkolf en een elektrische kolf is de manier waarop het apparaat werkt. Zoals gezegd, bepaal je met een handkolf zelf het ritme en het vacuüm. Bij een elektrische kolf doet de kolf echter het meeste werk. Wel kun je vaak zelf instellen hoe hard of hoe snel de kolf moet pompen.

Het is heel persoonlijk of je voorkeur uitgaat naar een handkolf of een elektrische borstkolf. Het is zodoende niet te zeggen welke optie de beste is. Over het algemeen werken elektrische kolfapparaten echter wel sneller dan handpompen en ook leveren ze meer melk op. Zeker als de borstvoeding nog op gang gebracht moet worden, gaat de voorkeur vaak uit naar een elektrische variant. Een elektrische borstkolf kent nog een voordeel. Daar waar je met een handkolf (vaak) beide handen nodig hebt, heb je bij een elektrische borstkolf altijd één hand vrij. Hiermee kun je je borst ondersteunen of masseren.

Het nadeel van een elektrische kolf is dat het apparaat stroom nodig heeft. Je bent zodoende minder mobiel dan wanneer je een handkolf gebruikt. Er zijn echter ook elektrische kolfapparaten die op batterijen of op een accu werken. Ook wordt het geluid van een elektrische borstkolf als nadeel gezien. Sommige vrouwen kunnen zich hierdoor minder goed ontspannen, wat het toeschieten van de melk natuurlijk behoorlijk tegenhoudt. Dat is thuis misschien niet zo’n probleem, maar kan op je werk, wanneer je collega’s meeluisteren en je weinig tijd hebt, behoorlijk problematisch zijn. Een laatste nadeel is de prijs. Een elektrische kolf is vaak duurder in de aanschaf.

Dubbele borstkolf

Er zijn twee soorten elektrische kolven: de enkele en de dubbele borstkolf. Met een enkelzijdige borstkolf kun je één borst tegelijk afkolven. Een dubbele kolf kan beide borsten tegelijk afkolven. Als je fulltime werk en dagelijks moet kolven, is de dubbelhandige borstkolf daarom vaak een goede optie. Er zit vaak een gordel of riempje bij, zodat je tijdens het kolven beide handen vrij hebt. Naast tijdswinst kent dit exemplaar nog een voordeel. Je lichaam maakt met een dubbele kolf namelijk meer hormonen aan, wat het toeschieten van de melk ten goede komt.

Ook een dubbele borstkolf kent echter een paar nadelen. Een dubbele borstkolf is namelijk een stuk duurder dan een enkelvoudig exemplaar. Je kunt ze daarom soms ook huren. Daarnaast is een dubbele kolf natuurlijk groter. Zodoende is het lastiger om het apparaat mee te nemen, zeker als je bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gaat.