De beste offertetips voor een nieuwe cv-ketel
Inhoudsopgave
Wil je een nieuwe cv-ketel kopen? Er zijn nogal wat aanbieders die maar wat graag een nieuwe verwarmingsinstallatie bij je thuis plaatsen. Het is dan ook slim om verschillende offertes op te vragen en de prijzen met elkaar te vergelijken. Let wel, de ene offerte is de andere niet. Om die reden lees je in dit artikel tips over het correct interpreteren van een cv ketel-offerte.
Woningbezitters schaffen in hun leven slechts enkele keren een nieuw verwarmingsapparaat aan. Met een beetje mazzel gaat een cv-ketel tenslotte zo’n vijftien jaar mee. Het is dan ook logisch dat je niet precies weet waar je allemaal op moet letten. We zetten diverse tips en valkuilen bij het aanvragen van offertes voor je op een rij.
Digitaal aanvragen offerte cv ketel
Het online aanvragen van een offerte voor een nieuwe cv-ketel zie je steeds vaker. Bij de meeste installateurs vraag je tegenwoordig dan ook digitaal een offerte aan. Sommige installatiebedrijven stellen aan de hand van je huis en woonoppervlakte een aantal cv-ketels aan je voor. Afhankelijk van de aanbieder kun je ook nog aangeven in hoeverre de woning is geïsoleerd en wat de warmwaterbehoefte is. Misschien heb je je al verdiept in een verwarmingstoestel van een bekend merk, bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit of Atag. Let bij de voorgestelde cv-installaties ook op de CW-waarde. Zodra je een geschikte cv-ketel hebt gevonden, kun je de offerte aanvragen. Sommige installateurs verlangen overigens eerst foto’s van je huidige cv-installatie, het leidingwerk en de rookgasafvoer. Op die manier kunnen ze de montagekosten nauwkeuriger inschatten. Je krijgt de offerte online te zien of het installatiebedrijf verstuurt de prijsopgave per e-mail.
Gespecificeerde prijsopgave
Het is belangrijk dat er in de offerte een gespecificeerde prijsopgave zichtbaar is. Bij de aanschaf of het huren van een cv-ketel is er namelijk veelal een onderhoudscontract gekoppeld. Een duidelijke offerte laat zien welk bedrag je in één keer betaalt en met welke maandelijkse kosten je te maken hebt. Accepteer overigens niet zomaar het standaard geselecteerde onderhoudspakket met de voorgestelde looptijd, want wie weet is het wel elders goedkoper. Veel aanbieders hanteren overigens een korting op de aanschafprijs wanneer je bij datzelfde bedrijf ook een onderhoudscontract afneemt.
Check verder nauwkeurig of de ketelmontage inclusief alle materiaalkosten bij de offerteprijs is inbegrepen. Belangrijk hierbij is dat er een nieuwe rookgasafvoer via het dak of muur wordt aangelegd. Staat dat niet specifiek in de offerte vermeld, neem dan hiervoor eerst contact op met het installatiebedrijf. Controleer daarnaast ook of er al een thermostaat is bijgesloten. Verder bekijk je of het gekozen merk en de productnaam exact kloppen. Je weet dan zeker dat de installateur de gewenste verwarmingsapparatuur komt installeren. Houd er rekening mee dat installatiebedrijven over het algemeen ook de demontage en afvoer van de oude cv-ketel in rekening brengen. Zie je dat niet in de offerte staan, vraag dan vooraf naar de exacte kosten.
Gekoppeld onderhoudscontract
Cv-installatiebedrijven proberen vrijwel altijd een zogeheten all-in-one-contract aan je te slijten. Hierbij zijn een storingsdienst, vervangende onderdelen en voorrijkosten bijvoorbeeld inbegrepen. De vraag is of je dat allemaal nodig hebt. Sowieso zit er op een nieuwe cv-ketel fabrieksgarantie, dus bij een hardnekkig defect ben je al gedekt. Wellicht kun je om die reden ook prima met een eenvoudiger onderhoudscontract uit de voeten. Je bent dan maandelijks goedkoper uit.
Meerdere offertes vergelijken
De concurrentie tussen alle installatiebedrijven is erg groot. Consumenten zijn hierdoor spekkoper, want de aanbieders zijn genoodzaakt om scherpe tarieven te hanteren. Vraag bij voorkeur meerdere offertes aan en leg ze vervolgens naast elkaar. Ga vervolgens in zee met een prijsvriendelijke en gecertificeerde aanbieder waarin je alle vertrouwen hebt.