Kun je het beste een cv-ketel of warmtepomp kopen?

Inhoudsopgave

  1. Eigenschappen warmtepomp
  2. Hybride warmtepomp

Zodra je huidige verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, sta je voor een belangrijk besluit. Koop je een nieuwe cv-ketel of waag je de overstap naar een duurzame warmtepomp? Daarnaast bestaan er ook combinaties van beide verwarmingssystemen. Wat is voor jou de beste keuze, een goedkope cv-ketel of prijzige warmtepomp?

Vroeg of laat gaat Nederland van het aardgasnetwerk af. Tenminste, dat is het doel. In het klimaatakkoord staat dat in 2050 alle woningen vrij moeten zijn van aardgas. Gezien de ‘beperkte’ levensduur van een nieuwe cv-ketel van maximaal vijftien jaar, kun je dus nog prima met een nieuwe cv-installatie uit de voeten. Waarschijnlijk levert dat vergeleken met oude verwarmingsapparatuur al een aanzienlijke besparing op in het gasverbruik. Een hoogrendementsketel heeft namelijk minder gas nodig om cv-water en tapwater te verwarmen. Staat duurzaam wonen bij jou op één en heb je op dit gebied al diverse maatregelen getroffen? Wellicht is de aanschaf van een duurzame warmtepomp het overwegen waard.


Zelf een vraag over warmtepompen? Vraag het de expert!

Naar forum

Eigenschappen warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt geen gas. Woningbezitters sluiten dit apparaat op het elektriciteitsnet aan, waarna de apparatuur warmte wint uit de (ventilatie)lucht, de bodem of het grondwater. Voor particulieren vallen de twee laatstgenoemde winmethoden vrijwel altijd af, waardoor het winnen van warmte uit (ventilatie)lucht over blijft. Warmtepompen zijn nog erg in ontwikkeling. Deze techniek is om die reden momenteel vooral interessant voor sterk geïsoleerde woningen. Is dat namelijk niet het geval, dan biedt een warmtepomp te weinig capaciteit om alle kamers voldoende op temperatuur te krijgen. Zeker tijdens de wintermaanden is dat een uitdaging. Verder is een warmtepomp nog erg prijzig en neemt het apparaat veel ruimte in beslag. Kopers komen overigens wel in aanmerking voor subsidie. Afhankelijk van de gekozen warmtepomp ligt de hoogte van het subsidiebedrag ergens tussen de 500 en 2.500 euro.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft een gekoppelde cv-installatie als bijverwarming. Als de warmtepomp niet in staat blijkt om de woning voldoende te verwarmen, dan neemt de cv-ketel dit deel voor zijn rekening. Met een hybride warmtepomp kun je dus (nog) niet volledig van het gas af. De cv-ketel dient bovendien ook als verwarmingsbron voor het tapwater. Een combinatie van een cv-installatie en een warmtepomp noemt men ook wel een uhr-ketel of hybride cv-ketel. Deze manier van verwarmen is het overwegen waard wanneer je woning voldoende isolatie en dubbelzijdig glas bevat. Een warmtepomp kent overigens een hoog stroomverbruik. Je bespaart weliswaar op gas, maar de kosten voor elektriciteit nemen tegelijkertijd toe. Wek zelf stroom op via zonnepanelen om de energielasten te drukken. Benieuwd naar het wezenlijke verschil tussen een hybride warmtepomp en een elektrische warmtepomp?

Heb je een duurzaam huis en wil je het gasverbruik zoveel mogelijk of zelfs volledig reduceren? Een (hybride) warmtepomp is het overwegen waard, zeker als er subsidies worden gegeven vanuit de overheid. Ben je benieuwd of jouw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp? Voor oudere woningen zonder isolatiemaatregelen ben je op dit moment het beste af met een hoogrendementsketel.

Meer artikelen over cv-ketels