Tips voor onderhoud aan je cv-ketel
Inhoudsopgave
Je wilt en moet er niet altijd aan denken, maar het periodiek laten controleren van je cv-ketel levert je een veilige en zuinige ketel op. Plus een comfortabel gevoel. Maar onderhoud kost geld, en dat ding doet het toch nog? Ons advies is om juist hier niet te besparen. We vragen Jaap Jan Scheepstra, Servicemonteur bij Energiewacht, hoe vaak een ketel onderhoud nodig heeft en waarom dat nodig is.
Waarom is onderhoud belangrijk?
“Als een ketel niet periodiek wordt gecheckt (schoongemaakt en nagekeken) dan is er uiteindelijk kans dat zo’n ketel helemaal kapot gaat door de vervuiling vanbinnen. Hij zou daardoor zelfs in brand kunnen vliegen. Het grote voordeel van je ketel regelmatig laten onderhouden is dat je zeker weet dat hij veilig is, hij is zuinig en je hebt altijd een comfortabel huishouden qua water en verwarmen.”
Wat kun je zelf doen qua onderhoud?
“Het enige wat je zelf kunt doen is de waterdruk van de ketel in de gaten houden. Bij te weinig druk zal de ketel een foutcode geven die je kan vertellen dat de waterdruk te laag is.” Zie je alleen een code staan, dan moet je die vaak even opzoeken in het boekje dat bij de ketel hoort. In dat boekje staat ook meestal hoe je hem bijvult en dat je hem tot ca. 2,0 bar moet bijvullen. “Als je hem bijvult en reset, gaat hij automatisch weer verder en kun je weer lekker warm douchen.”
“De cv-ketel moet elk jaar of elke twee jaar gekeurd worden, afhankelijk van het toestel.”
Moet je bij het vullen nog ergens rekening mee houden?
“Afhankelijk van de opstelling, dus waar hij hangt/geïnstalleerd is, wil er nog weleens verschil in zitten waar de vulkranen zitten. Bij de een zit het heel mooi eronder, en bij de ander moet je bijvoorbeeld beneden bijvullen of moet de wasmachine van de kant om hem met de wasmachinekraan te vullen.”
Wat te doen bij een andere foutcode?
“De rest is vrij specifiek en daarvoor moet je toch vakkundige hulp inschakelen. Als de ketel in storing valt, dan is het handig om deze volgorde aan te houden: éérst de code te noteren, dán resetten en dan een servicemonteur bellen.” Helemaal bij oudere toestellen van belang, want die ‘onthouden’ de code niet.
Hoelang gaat m’n cv mee?
“Hoelang hij meegaat is afhankelijk van hoe intensief hij gebruikt wordt, maar je mag wel rekenen op tussen de 10 en 15 jaar. Met veel personen in huis moet zo’n toestel veel meer doen, en ook bij een groot huis zal hij meer slijten en dus sneller aan vervanging toe zijn.”