Wat betekent de CW-waarde van een cv-ketel?

Inhoudsopgave

  1. Welke Gaskeur CW-waarde heb je nodig?
  2. CW-waarde versus vermogen

Iedere combiketel bevat een zogeheten CW-keurmerk. In de specificaties van een webwinkel of de handleiding zie je bijvoorbeeld dat de betreffende cv-ketel een CW4- of CW6-label ondersteunt. Wat houdt dit Gaskeur CW-label in en wat kun je ermee?

Bij gebruik van een combiketel wil je natuurlijk niet minutenlang wachten op warm water. De CW-aanduiding staat voor Comfort Warm Water en zegt iets over de snelheid en hoeveelheid warm water die het verwarmingssysteem kan leveren. Neemt iemand een douche, terwijl andere gezinsleden een bad vullen met warm water of de keukenkraan opendraaien? In dat geval wordt er van de combiketel flink wat water binnen een kort tijdsbestek verwacht. Tussen de verkrijgbare verwarmingsproducten bestaan er op dit gebied grote verschillen.

Welke Gaskeur CW-waarde heb je nodig?

De redenatie achter de Gaskeur CW-klasse is eenvoudig. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water de cv-ketel per minuut kan leveren. Er bestaan zes CW-labels, namelijk CW1 tot en met CW6. Wie een nieuwe combiketel zoekt, heeft keuze tussen CW3, CW4, CW5 en CW6. Verwarmingsapparatuur met een lagere CW-waarde zijn namelijk inmiddels uitgefaseerd. We zetten de vier hedendaagse CW-waarden op een rij:

CW3-waarde

Levert ongeveer 10 liter water per minuut op een temperatuur van 40 graden

CW4-waarde

Levert ongeveer 13 liter water per minuut op een temperatuur van 40 graden

CW5-waarde

Levert ongeveer 17 liter water per minuut op een temperatuur van 40 graden.

CW6-waarde

Levert ongeveer 20 liter water per minuut op een temperatuur van 40 graden.

CW-waarde versus vermogen

Een hogere CW-waarde is niet per definitie ook altijd beter. Een verwarmingsketel binnen de CW6-klasse vraagt bijvoorbeeld meer vermogen dan een cv-verwarming binnen de CW4-klasse. Logisch, want er is meer power nodig om meer water te verwarmen. Het resultaat is een hoger energieverbruik. Houd daarnaast rekening met een groter en duurder verwarmingsapparaat. De beste CW-waarde is dan ook sterk afhankelijk van de gezinssamenstelling en warmwaterbehoefte. Bezitters van een ruim bad en/of stortdouche verbruiken bijvoorbeeld meer warm water dan mensen die een waterbesparende douchekop gebruiken. Het hangt er ook maar net vanaf in hoeverre er meerdere warme kranen tegelijk openstaan. Combiketels zijn van zichzelf al erg krachtig, omdat ze zowel je huis verwarmen als warm water uit de kraan leveren. Toch zijn er tussen de verkrijgbare combiketels grote verschillen in capaciteit. Zoek daarom een exemplaar met een CW-waarde dat naadloos bij jouw huis en gezinssamenstelling past.

Meer artikelen over cv-ketels