Welke cv-ketel past het beste bij jou?

Inhoudsopgave

  1. Soloketel
  2. Combiketel
  3. HR-ketel
  4. Uhr ketel
  5. HRe ketel
  6. Electrische cv-ketel
  7. Start de keuzehulp

Het kopen van een nieuwe cv-ketel is een pittige klus. Wil je een goedkope verwarmingsinstallatie of besteed je liever een ruimer budget aan een systeem met een zeer laag gasverbruik? Naast financiële motieven spelen het woningtype en de gezinssamenstelling een belangrijke rol in je keuze. Welke cv-ketel is voor jou de beste koop?

Soloketel

Wil je de huidige cv ketel vervangen en bezit je een alternatief systeem om tapwater te verwarmen? In dat geval is de aanschaf van een soloketel een logische keuze. De huidige generatie gasketels bieden allemaal een hoog rendement, omdat ze warmte terugwinnen uit afvalgassen. Door je oude cv-ketel te vervangen voor een zuiniger exemplaar bespaar je op de energiekosten. Een soloketel is een interessante optie wanneer je al een boiler of geiser bezit om tapwater te verwarmen.

Combiketel

Als je geen losse boiler of geiser hebt om tapwater te verwarmen, schaf je het beste een combiketel aan. Dit verwarmingstype heeft twee functies, namelijk het verwarmen van cv-water voor radiatoren en het verwarmen van tapwater voor de kranen in de douche, badkamer en keuken. Let bij de aanschaf van een combiketel goed op het Gaskeur CW-label. Hoe hoger namelijk de CW-waarde, hoe meer warm water de cv-installatie per minuut kan leveren. (Wat betekent CW-waarde?) Bezit je een luxe badkamer met een groot bad en stortdouche? Overweeg dan een combiketel met een hoog CW-keurmerk.

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen

HR-ketel

Wens je een hoogrendementsketel zonder dat je hiervoor de hoofdprijs betaalt? Je hebt de tijd in ieder geval mee, want de goedkoopste cv-ketels betreffen vrijwel allemaal hr-ketels. Onder meer merken als Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant en ATAG produceren betaalbare modellen. Onderzoek vooraf hoeveel vermogen je ongeveer nodig hebt om alle ruimtes in huis te verwarmen.

Uhr ketel

Heb je een goed geïsoleerde woning en wens je een duurzame verwarmingsinstallatie met een laag gasverbruik? Een uhr-ketel wordt ook wel een hybride warmtepomp of hybride cv-installatie genoemd. Het rendement is een stuk hoger dan bij een traditionele hr-ketel het geval is. De keerzijde is dat een uhr-ketel een forse investering vereist. Dit verwarmingssysteem bestaat uit een combinatie van een cv-ketel met warmtepomp. De warmtepomp wint gratis warmte uit de (ventilatie)lucht en voorziet de kamers daarmee van een aangename temperatuur. Voor de meeste maanden in het jaar is dat voldoende, maar tijdens een strenge winter biedt een warmtepomp onvoldoende capaciteit. De gekoppelde cv-ketel dient in dat geval als bijverwarming. Deze cv-ketel gebruik je eventueel ook om tapwater te verwarmen. Voor oude huizen met een slechte isolatie is een uhr-ketel de hoge investering niet waard, omdat de gekoppelde cv-ketel dan te vaak bijspringt.

HRe ketel

Voor huishoudens met een hoog gasverbruik is de aanschaf van een hre-ketel misschien interessant. Deze verwarmingstoestellen bevatten een aardgasmotor en generator, waardoor ze stroom kunnen opwekken. Je haalt dus in feite een kleine energiecentrale in huis. Zodra de cv-ketel de kamers op temperatuur brengt of warm water levert, vindt tegelijkertijd het opwekken van stroom plaats. De opgewekte stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Hre-ketels zijn op dit moment nog erg duur. Overweeg daarom alleen een hre-ketel wanneer er sprake is van een buitensporig hoog gasverbruik. Denk aan een verbruik van pakweg 1600 kubieke meter per jaar. In dat geval is de hoeveelheid opgewekte energie namelijk de moeite waard.

Electrische cv-ketel

Wil je zo weinig mogelijk gas verbruiken en bezit je zonnepanelen? Een elektrische cv-ketel gebruikt stroom om cv-water te verwarmen. Bedenk wel dat de prijs voor elektriciteit heel wat duurder is dan de huidige gasprijs. Hoge verbruikskosten liggen dus op de loer. Een elektrische cv-installatie is vooral een nuttige investering voor mensen die zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak. Zorg verder voor grondige isolatie van vloeren, muren en het dak, zodat je de warmte binnen goed vasthoudt. Verder is de aanwezigheid van dubbelzijdig glas een must. Op die manier blijft het stroomverbruik van de elektrische cv-ketel binnen de perken. Houd er rekening mee dat dit verwarmingstoestel geen water levert. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zonneboiler.

Start de keuzehulp

Start de cv-ketel keuzehulp